Chris Stoffer op het partijcongres: We blijven constructief en kritisch

“Onze houding tegenover ieder kabinet is constructief-kritisch. Dat geldt ook voor het kabinet-Schoof. Ook de voorstellen van dít kabinet zullen we op de eigen mérites beoordelen. De SGP heeft niet voor niks de reputatie een partij te zijn waarvan je weet wat je eraan hebt.” Dat zegt Chris Stoffer op het jaarlijkse partijcongres van de SGP dat werd gehouden in Nieuwegein.

De SGP-voorman ziet in de plannen van het nieuwe kabinet plussen en minnen. De plussen betreffen de plannen om ondernemers, zoals boeren en vissers, meer ruimte te gunnen. Ook de intentie om de migratie terug te brengen beoordeelt hij positief.

De SGP-voorman ziet in de plannen van het nieuwe kabinet plussen en minnen

Minder te spreken is hij over het ontbreken van passages over de waarde van het gezin en de positie van eenverdieners. Datzelfde geldt voor wat er gaat gebeuren op medisch-ethisch gebied. Over de vrijheid van onderwijs merkt Stoffer dat de nieuwe minister van Onderwijs Eppo Bruins verwachtingen schept en hoopvol stemt. “Ik wens hem, en in hem het hele kabinet, Gods zegen toe bij de vervulling van zijn even mooie als moeilijke ambt.”

Giftenaftrek

Ronduit negatief is de SGP over het beperken van de giftenaftrek. “Een graat in onze keel. Dat mes snijdt aan twee kanten verkeerd. Het ontmoedigt zorg en giften voor de naaste en gaat ertoe leiden dat de staat financieel juist meer moet bijspringen. Het is een koude douche voor goedwillende Nederlanders. Hoe kóm je erop?”

Bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking

‘Pijnlijk’ noemt Stoffer de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. “Het is uiteraard prima als er gekort wordt op de export van abortus en andere progressief-liberale ‘verworvenheden’. Maar korten op de hulp aan de allerarmsten is tegen ons zere been. Met Woord en Daad en veel andere geestverwante organisaties zullen we ons ervoor inzetten om dit te voorkomen,” aldus de SGP’er.

Wat gaat de SGP doen?

Het antwoord op die vraag is niet heel spannend. Onze algemene houding naar ieder kabinet is constructief-kritisch. Ook de voorstellen van het kabinet-Schoof zullen we op de eigen mérites beoordelen. Daar staat de SGP om bekend. Daarom hebben we de reputatie de partij te zijn waarvan je weet wat je eraan hebt. Het hoofdlijnenakkoord van het kabinet bevat plussen en minnen. Als ik het vergelijk met de laatste twee kabinetten-Rutte, zijn er nu meer plussen dan minnen. Dat gaat over de passages over meer ruimte voor ondernemers, bijvoorbeeld boeren en vissers. Dat betreft ook de intentie om de migratie terug te brengen. Wat dezer dagen verder geruststelt is dat de sympathie van de partijen waarop dit kabinet steunt duidelijk bij Israël ligt.

Eppo Bruins

Gezinnen en eenverdieners worden in het akkoord niet genoemd. Wat gaat er gebeuren op medisch-ethisch gebied? En hoe zit het met de onderwijsplannen? Dat de nieuwe minister van Onderwijs Eppo Bruins is, schept verwachtingen en stemt hoopvol. Ik wens hem, en in hem het hele kabinet, Gods zegen toe bij de vervulling van zijn even mooie als moeilijke ambt.

Israël

In deze partijrede mag de situatie in Israël niet ontbreken, zeker nu dit land moet vechten voor haar voortbestaan. Die strijd lijkt verloren als je kijkt naar de propagandaoorlog. Ontstellend hoeveel partijen, landen en personen nu ‘om’ zijn en zelfs vergoelijkend spreken over de ontstellende pogrom van Hamas waarbij in Israël ruim 1000 mensen werden vermoord en meer dan 200 mensen van de ene op de andere minuut werden losgerukt uit hun gezinnen en families.

Op de huidige Israëlische regering is best wat aan te merken. Dat neemt niet weg dat Israël het volste recht heeft zich te verdedigen en probeert een herhaling van de slachting te voorkomen. Het is vreselijk dat er zoveel onschuldige slachtoffers vallen. Maar onweerlegbaar feit is dat al die slachtoffers menselijkerwijs nog zouden leven als de gruwelijke aanval van 7 oktober niet had plaatsgevonden. Laten we niet vergeten dat het enige land is waar Joden veilig kunnen wonen, althans, tot 7 oktober. Laten we bidden voor de vrede van Jeruzalem.

Auteur: Chris Stoffer
Web www.sgp.nl
Beeld: SGP

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies