Twee medewerkers Tearfund om het leven gekomen in Congo

Op zondag 30 juni is een konvooi van veertien medewerkers van Tearfund Engeland in de Democratische Republiek Congo aangevallen door een gewapende groep. Twee medewerkers zijn daarbij om het leven gekomen, de twaalf anderen wisten te ontkomen en zijn inmiddels in veiligheid. 

Het konvooi reisde in de provincie Noord-Kivu van Lubero naar Butembo en werd bij aankomst overvallen. De vijf voertuigen zijn in brand gestoken en volledig uitgebrand. De veertien medewerkers zijn in dienst van Tearfund Engeland. Tearfund Nederland werkt in Congo direct samen met het team van Tearfund Engeland.

Diep geraakt

“Wij zijn diep geraakt door deze tragedie. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden en we bidden om troost en kracht in deze zware moeilijke tijd,” laat Guido de Vries, directeur van Tearfund Nederland, weten. “Mede namens onze collega’s in Engeland en Congo veroordelen we deze terreurdaad. We roepen alle partijen in Congo op om hulpverleners te respecteren en te beschermen, zoals ook is vastgelegd in het internationaal recht, zodat zij in alle veiligheid hun werk kunnen doen.”

Gewelddadige milities

Noord-Kivu is één van de regio’s in Oost-Congo die al decennialang wordt geteisterd door gewelddadige milities die met elkaar strijden om toegang tot de vele rijke mineralen die het gebied kent. 2,7 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen en al meer dan twee jaar vindt er een humanitaire crisis plaats. Tearfund Nederland werkt in Noord-Kivu aan het creëren van een veilige omgeving voor kinderen. Veel van hen zijn getraumatiseerd als gevolg van de conflicten in het land. We bieden psychosociale zorg en goede voorzieningen op scholen zodat deze kinderen daar veilig zijn en een start kunnen maken met hun herstel.

Tearfund werkt in Congo nauw samen met de lokale autoriteiten om de veiligheid van de hulpverleners in het land te waarborgen.

Auteur: Onno Visser
Web: www.tearfund.nl
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies