Omdat God ons ziet

Opnieuw kon ik een korte rit maken door het Ochsenmoor, een natuurreservaat in Duitsland. Het was erg rustig, veel vogels waren duidelijk nog aan het broeden en zaten daarom verscholen tussen het gras op de natte weilanden. Tot overmaat van ramp was er veel mist in plaats van de beloofde zonneschijn.

Plots zag ik een watersnip een eind verderop op een hekpaal zitten en nam er snel een paar foto’s van. Het was eigenlijk te ver weg voor een echt goede foto, maar ik probeerde het toch en toen ik de foto’s thuis bekeek, waren er twee die ik erg mooi vond – de vogel op deze foto’s was scherp en de rest was onscherp. Je kon precies zien waar ik op lette, of met andere woorden: waar ik als fotograaf op gefocust was.

Psalmen

Dit deed me denken aan een vers uit de Psalmen, uit Psalm 32:8: “Ik onderwijs u en leer u de weg die u moet gaan; Ik geef raad, mijn oog is op u.” In een oudere Bijbelvertaling is het tweede deel van de zin als volgt vertaald: “… Ik zal u raad geven, mijn ogen zijn op u gericht.”

Ik geloof dat deze passage heel goed beschrijft hoe onze grote God ons ziet! We zijn geen grijze, gezichtsloze massa voor Hem, maar als Hij ons ziet, ziet Hij een ieder van ons als door een telelens: Hij kijk gefocust en geconcentreerd, er is niets dat Zijn aandacht van ons afleidt. Misschien voelen sommige lezers zich ongemakkelijk bij deze gedachte, omdat het te veel aanvoelt als toezicht en mogelijke controle – maar ik denk niet dat dit vers daarover gaat!

Zegen van vergeving

David begon deze Psalm, die gaat over de zegen van vergeving, met de woorden: “Gezegend is hij wiens overtreding is vergeven, wiens zonde is bedekt!” David zegt niet dat onze God ons alleen maar in de gaten houdt, zodat Hij een goede gelegenheid kan vinden om ons zo snel, effectief en hard mogelijk te straffen – nee! Integendeel: Hij wil ons instrueren, onderwijzen en adviseren.

Onze God heeft ons en onze weg in gedachten. Hij wil dat we Zijn advies opvolgen om een gelukkig en vervuld leven te leiden. Alleen hebben we soms andere ideeën voor ons leven en dan bedenken we zelf een weg die we wenselijk, succesvol en gelukkig vinden. Maar onze blik is heel beperkt, terwijl onze hemelse Vader ons hele leven overziet, van onze eerste schreeuw tot onze laatste adem. Hij kent ons beter dan wij onszelf kennen, want Hij is onze Schepper!

Geen dwang

Instrueren, onderwijzen en adviseren hebben niets te maken met dwang! Ze zijn een aanbod van Iemand die meer ervaring en een beter overzicht heeft dan ik en me daarom wil beschermen tegen schade door onzorgvuldig gedrag. Maar het is aan mij of ik de instructie, Zijn onderricht of Zijn advies ter harte neem.

En hoe spreekt God vandaag de dag nog tot ons? In de tijd van David waren er de profeten, mannen die bekend waren onder het volk en die kwamen en Gods instructies doorgaven aan de koning en het volk. Vandaag de dag spreekt God tot ons door zijn woord: het kan bijvoorbeeld een preek zijn die onze huidige situatie aanspreekt, of een Bijbelvers dat ons raakt en diep ontroert. Of het kan een gesprek zijn met een medechristen die ons vermaant of bemoedigt.

Alle vrijheid

De blik van onze hemelse Vader rust daarom op jou en mij – ongeacht of we Zijn instructies, Zijn onderwijs of Zijn advies accepteren of afwijzen. Hij heeft de grootheid om ons alle vrijheid te geven die we nodig hebben. Hij behoudt zich echter ook de vrijheid voor om in ons leven in te grijpen om ons te corrigeren als we te zelfstandig handelen.

Dit kan soms onaangenaam zijn, David heeft dit zelf ervaren en daarom heeft hij een ernstige waarschuwing klaar in vers 9 van Psalm 32: ” Wees niet als een paard, als een muildier, dat geen verstand heeft. Zijn bek houdt men in toom met bit en toom; dan kan hij u niet te na komen.

De hemelse Vader geeft ons de keuze – laten we voor onszelf die betere weg kiezen!

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor deze site schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedeelten uit de Bijbel. Vertaling: redactie christelijknieuws.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies