Er ligt een plan klaar voor de wereld

Na een grote ramp presenteren regeringen en hulporganisaties plannen voor de wederopbouw van het getroffen gebied. Dit zijn geen vage toekomstvoorspellingen, maar concrete plannen met beloften die moeten leiden tot herstel. Eigenlijk is er voor de hele wereld herstel nodig. Er is zo veel ellende, onrecht en verdriet…

Zo is het niet altijd geweest. Toen God de aarde en de eerste mensen geschapen had, was alles goed. Zij hadden een volmaakte relatie met God en een volmaakt leven. Maar zij kozen ervoor om tegen Gods wil in te gaan; de Bijbel noemt dat ‘zonde’ en ‘vijandschap tegen God’. Zo werd de relatie met God verbroken en deed ook de dood zijn intrede, met alles wat daarbij hoort: verval, ziekte, verdriet en lijden.

Herstelplan

Maar gelukkig had God een herstelplan! Hij wilde de mensen en de wereld met zich verzoenen; je zou kunnen zeggen: de vijandschap veranderen in vriendschap. Hij heeft zijn plan duidelijk gemaakt door profetieën in de Bijbel. Een profeet is iemand die woorden van God doorgeeft. Veel profetieën gaan over dingen die in de toekomst gebeuren. Het zijn geen vage voorspellingen, maar duidelijke voorzeggingen van wat God gaat doen.

Zijn Zoon, Jezus Christus, vervult de sleutelrol in Gods reddingsplan. Hij is naar deze aarde gekomen om voor ons te sterven aan een kruis (een Romeins martelwerktuig) en de straf van God voor onze zonden te ondergaan. Hierover lezen we in het tweede deel van de Bijbel, het Nieuwe Testament. Maar in het eerste deel, het Oude Testament (dat eeuwen vóór de geboorte van Jezus werd geschreven), vinden we heel veel profetieën over zijn leven op aarde. Over zijn sterven en opstanding, en ook over zijn geboorte, die we vieren met Kerst.

Voorspeld

Al zevenhonderd jaar voor Jezus’ geboorte voorzegt de profeet Jesaja dat Gods Zoon geboren zal worden uit een maagd. En in het Nieuwe Testament lezen we hoe Maria – die nog maagd is – door God wordt uitgekozen om de moeder van Jezus te zijn. God doet een wonder: Maria wordt zwanger zonder dat er een man aan te pas komt. Jezus is werkelijk Gods Zoon.
In dezelfde tijd als Jesaja voorzegt de profeet Micha dat Jezus geboren zal worden in Bethlehem. Maria en haar verloofde Jozef wonen in Nazareth, maar gaan vanwege een verplichte volkstelling naar Bethlehem, en daar wordt Jezus geboren, zoals dus letterlijk was voorzegd.

Reden tot vreugde

Zo voltrekt zich, helemaal volgens Gods plan, het grootste wonder van de wereldgeschiedenis: de geboorte van Gods Zoon. Een engel zegt tegen de herders die op dat moment in de buurt van Bethlehem zijn, dat ze reden hebben tot vreugde! Waarom? Omdat Christus geboren is, de Redder.

Wat God lang geleden beloofd heeft, is werkelijkheid geworden. God voert zijn plan uit, omdat Hij verlangt naar een herstelde relatie met u, met jou. Hij belooft dat als je in Jezus Christus gelooft, je niet verloren zult gaan maar eeuwig leven zult hebben. Dan wordt de vijandschap, de verwijdering tussen jou en God, veranderd in vriendschap. Dan wordt God jouw Vader en ben jij zijn kind.

Verlang jij daar ook naar? Dan kun je bijvoorbeeld dit gebed bidden:

Auteur: Corné Burger
Web: leven.nu
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies