Kruispunt van het leven

Wie is God? God is er altijd geweest en zal er altijd zijn. Hij is niet iets in alle mensen of in de natuur, Hij is een Persoon. Hij is ook Geest – onzichtbaar dus. Al kan ik Hem Zelf met mijn ogen niet zien, ik zie zijn werken om me heen: in de schepping, in het wonder van een pasgeboren baby. In de Bijbel, zijn boek, maakt God Zich bekend en spreekt Hij tot de mensen. Door het lezen ervan kunnen we God beter leren kennen.

Probleem

Bij God is geen sprake van kwaad, vuiligheid, of oneerlijkheid – niets van dat alles. Hij is volkomen goed, rechtvaardig en liefdevol. Hier zie je de grote tegenstelling met ons mensen. Niemand van ons is goed of volmaakt. En we keren ons met elke zonde, elke verkeerde daad, van God af. Er is een onoverbrugbare afstand ontstaan. De weg naar het volmaakte, eeuwige leven bij God in de hemel is voor ons mensen afgesloten. Met onze zonden kunnen we niet in zijn nabijheid komen.

Er is hoop

God zorgde voor een oplossing. Zo’n tweeduizend jaar geleden liet Hij zijn Zoon, Jezus, op een bijzondere manier als mens geboren worden in het land Israël. Jezus leefde een volmaakt leven. Hij vertelde over het leven van zijn Vader en Hij bracht waarheid, hoop, rechtvaardigheid, blijdschap en genezing. Je zou denken dat Jezus met open armen werd ontvangen, maar niets is minder waar. De mensen wilden Hem niet…

Toen Hij ongeveer 33 jaar was, werd Hij onschuldig veroordeeld tot de marteldood aan het kruis. Terwijl Hij daar pijn leed, verduisterde de zon. Midden op de dag was het drie uur aardedonker. Het licht van het leven ging uit. In die uren stortte God zijn boosheid over de zonden van de mensen uit over zijn Zoon. Alles werd Jezus aangerekend en Hij nam het vrijwillig op Zich. Na deze vreselijke uren stierf Hij. Hiermee opende Jezus de weg voor ons om toch weer bij God te komen en een relatie met Hem te hebben. Want de zonden worden ons vanaf toen niet meer aangerekend als wij aanvaarden dat Jezus de straf van God voor ons heeft ondergaan.

Nieuw leven

Wat het einde leek, werd een compleet nieuw begin. Na drie dagen stond Hij op uit het graf. Hij ging naar zijn volgelingen en sprak met hen. Veertig dagen was Hij nog op aarde; daarna ging Hij op wonderbaarlijke wijze terug naar de hemel. Hij werd opgenomen in de wolken. Bij zijn afscheid beloofde Hij terug te komen, en daar mogen we vol verwachting naar uitzien.

In de tweeduizend jaar na deze gebeurtenissen is er veel gebeurd in de naam van God. Prachtige dingen, maar helaas ook veel slechte dingen, die zijn naam onteerd hebben. Maar wat vast overeind blijft staan, is dat Hij eeuwig, volmaakt leven aanbiedt aan iedereen die in Hem gelooft. En dat leven is voor iedereen beschikbaar die ervoor kiest.

Auteur: Henk-Jan Oudenampsen
Web: leven.nu
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies