Armoede is: niet naar school kunnen

Compassion – Voor veel kinderen die opgroeien in extreme armoede is naar school gaan niet vanzelfsprekend. Wereldwijd zijn er maar liefst 293 miljoen kinderen die geen toegang hebben tot onderwijs. Daarnaast is de kwaliteit van scholing vaak onder de maat. Zo zijn er 600 miljoen kinderen die niet voldoende kunnen lezen en rekenen. En dat terwijl onderwijs essentieel is om aan de gevolgen van extreme armoede te ontkomen.

Waarom gaan veel kinderen in armoede niet naar school?

Armoede is een van de belangrijkste oorzaken waarom kinderen niet naar school gaan. Voor ouders die onder de extreme armoedegrens van $ 2,15 leven, is het vaak onmogelijk om het schoolgeld voor hun kinderen te betalen. Wanneer de basisschool gratis is, zijn er kosten voor verplichte schoolspullen, zoals boeken en een uniform. Veel kinderen blijven dan alsnog thuis.

De kwaliteit van goedkope scholen in lage-inkomenslanden is regelmatig niet goed genoeg. Denk aan te volle klassen en een gebrek aan goed opgeleide leraren en lesmateriaal. Om de lesstof in je op te kunnen nemen, is het daarnaast belangrijk om voldoende te eten te hebben. Kinderen in armoede krijgen thuis soms maar één maaltijd per dag. Met honger kun je niet goed leren. Ondervoeding heeft daarnaast grote gevolgen voor de lange termijn. Onderzoeken laten zien dat de hersenen van chronisch ondervoede kinderen minder ontwikkeld zijn. Hierdoor presteren ze slechter op school. De achterstand die een kind oploopt, is niet meer in te halen.

Het belang van onderwijs

’Onderwijs is een belangrijke game changer in de strijd tegen armoede,’ aldus Lenny Mugisha, verantwoordelijk voor het Compassion-programma op het continent Afrika. Wanneer je niet naar school gaat, heeft dat een negatief effect op het verdienvermogen voor de rest van je leven. Het wordt dan erg moeilijk om uit extreme armoede te komen. Met een goede (vak)opleiding nemen de baankansen aanzienlijk toe. School is voor veel kinderen die opgroeien in armoede meer dan een plek waar je lessen volgt. Het is een veilige plek: weg van geweld en misbruik. Maar ook de plek waar veel kinderen een voedzame schoolmaaltijd krijgen. Iets wat thuis lang niet altijd beschikbaar is.

Zo helpt Compassion kinderen in armoede

De lokale kerken waarmee Compassion samenwerkt, helpen wereldwijd ruim 2,3 miljoen kinderen die opgroeien in extreme armoede. Via het lokale Compassion-project heeft ieder kind toegang tot een opleiding en trainingen. Wanneer het nodig is, voorziet Compassion bijvoorbeeld in een schooluniform of schoolboeken. Op het project krijgen kinderen ook trainingen en cursussen van lokale projectmedewerkers. Zoals computercursussen, muzieklessen en uitleg over hygiëne. Wanneer kinderen moeite hebben om de lessen te volgen, krijgen ze vanuit het fonds Educatie bijles of huiswerkhulp aangeboden.

Plan voor de toekomst na school

Alle kinderen werken gedurende hun tijd in het project aan een plan voor de toekomst. Samen met een projectmedewerker denken ze na over vragen als: wat wil je worden? Welke weg moet je bewandelen om dat te kunnen bereiken? Ook is er aandacht voor plannen, het ontwikkelen van talenten en leren omgaan met geld. Een vervolgopleiding behoort tot de mogelijkheden. Op de projecten leren kinderen daarnaast minimaal één praktisch vak. Denk bijvoorbeeld aan lassen, zeep maken of koken. Zo maken ze meer kans op de arbeidsmarkt en dus op een betere toekomst.

Auteur: Compassion
Beeld: Compassion
Web: www.compassion.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies