Hongersnood in Noord-Darfur in Soedan

Het is al maanden dreigend, maar nu officieel: er is hongersnood in een vluchtelingenkamp in Noord-Darfur in Soedan. Dit werd afgelopen weekend bevestigd door de UNHCR. In dit kamp wonen 500.000 mensen die zijn gevlucht voor het geweld in deze regio. Ze vonden onderdak in het kamp. Nu lopen zij kans om te sterven van de honger.

“De situatie loopt uit de hand. Er is geen toegang voor hulporganisaties en wegen zijn onbegaanbaar. Duizenden mensen zullen sterven als er geen voedsel komt,” zegt Inos Mugabe, Respons Operations Director van World Vision in Soedan.

“De situatie in Soedan is schokkend. Het is geen verrassing dat er nu hongersnood is in het kamp. Het conflict raakt miljoenen mensen. Veel mensen zijn gevlucht en hebben geen of weinig toegang tot voedsel. Hulporganisaties zoals World Vision hebben bovendien moeite om voedsel te transporteren naar de mensen die het zo hard nodig hebben. Wegen zijn onbegaanbaar en de toegang tot gebieden waar de nood hoog is, wordt hulporganisaties ontzegd. We staan op een kantelpunt en de situatie loopt uit de hand. Als er geen voedsel komt in dit vluchtelingenkamp zullen duizenden mensen sterven van de honger,” vertelt Inos Mugabe, Respons Operations Director van World Vision in Soedan.

Kleine kinderen sterven door honger

Het vluchtelingenkamp in Noord-Darfur bevindt zich in de voedselzekerheidsfase IPC-5. Dit betekent dat één op de vijf huishoudens een extreem voedseltekort heeft. Veel mensen hebben al dagen niet gegeten en zijn ondervoed. Vooral jonge kinderen onder de vijf jaar lopen hoog risico om dood te gaan door de honger. Het is goed mogelijk dat de hongersnood zich verspreid naar andere delen van Soedan. In totaal zijn ongeveer 10 miljoen mensen nog op de vlucht binnen Soedan. Twee miljoen mensen zijn inmiddels het land ontvlucht. Meer dan de helft van de Soedaneze bevolking – 25,6 miljoen mensen – leeft in een hongercrisis.

“Humanitaire hulp moet toegestaan worden. Dat is de enige kans om te voorkomen dat duizenden mensen in het kamp zullen sterven van de honger. Ons verzoek is dan ook aan alle partijen om levensreddende hulp zoals voedsel toe te staan en World Vision en andere hulporganisaties toe te laten om levens te redden,” zegt Mugabe.

Hulp van World Vision

World Vision is een van de grootste humanitaire organisaties in Soedan. Sinds het conflict in april 2023 begon, heeft World Vision meer dan 1,7 miljoen mensen bereikt, voornamelijk vrouwen en kinderen, met voedsel- en geldhulp, gezondheids- en voedingsdiensten, water, sanitatie en hygiëne. World Vision is momenteel aanwezig in Blauwe Nijl, Zuid-Darfur, Oost-Darfur en Zuid-Kordofan en voorziet in de behoefte van Soedanese vluchtelingen in Zuid-Soedan, Tsjaad, Ethiopië en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Het aantal kinderen dat sterft door honger neemt toe. Wij zeggen GENOEG. Geen enkel kind hoeft honger te lijden als we NU in actie komen. Lees meer over hoe we in actie op worldvision.nl/genoeg.

Over World Vision

World Vision is wereldwijd de grootste ontwikkelingsorganisatie gericht op kinderen en is al jaren de NGO met de grootste bijdrage aan het Wereldvoedselprogramma (WFP). De organisatie met christelijke wortels is met 35 duizend medewerkers actief in meer dan 100 landen.

Auteur: Melanie Hazenberg 
Foto: Videostill Tim Swanston
Web: www.worldvision.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies