Als God liefde is…

Veel mensen worstelen met het immense probleem van het lijden in deze wereld. Oorlogen, honger, ruzies, ziekte van een familielid of het afscheid van een geliefde. Elke dag worden we geconfronteerd met ellende en dat doet pijn. Misschien vraagt u zich wel af hoe al dat leed samen kan gaan met het bestaan van een liefdevolle God.

De Elfstedentocht van 1963 was een extreem barre tocht. Het stormde, er lag veel sneeuw en het vroor flink. Slechts 126 deelnemers haalden de eindstreep. Onderweg hadden ze veel te lijden. Bij de start keken ze niet uit naar de zware tocht die hun te wachten stond, maar ze hadden het ervoor over omdat ze een doel voor ogen hadden.

Wat is het doel?

Ons leven hier op aarde zou je ook kunnen zien als een reis. Maar wat is het einddoel? Als de mens bij toeval, door een evolutionair proces, op aarde terechtgekomen zou zijn, dan is er geen doel en zijn we slechts onderweg tot de dood erop volgt. Zo’n leven, waarin de mens zelf centraal staat, wordt dan een doel op zich en het lijden doet alleen maar afbreuk aan het ideaalplaatje dat in dit korte leven verwezenlijkt moet worden.

Een veel groter doel

De Bijbel leert ons dat God ons geschapen heeft voor een veel groter doel. Toen Hij de aarde en de eerste mensen geschapen had, leefden zij in een relatie met Hem en de hele schepping was goed. Maar dat veranderde toen zij tegen Gods wil in gingen. Zonde, noemt de Bijbel dat. Daardoor werd de volmaakte relatie tussen God en de mens verbroken, en deed de dood zijn intrede in de schepping, met alles wat daarbij hoort: verval, ziekte, verdriet en lijden. Ook lijden we onder de gevolgen van onze eigen verkeerde keuzes, of door onrecht dat andere mensen ons aandoen.

Maar God is liefde en Hij wil niet dat het zo zal blijven. Het is zijn doel dat wij zullen delen in zijn luister, vrij van alle zonde, pijn en verdriet. Om dit mogelijk te maken is God voor ons mens geworden. Zijn Zoon, Jezus Christus, heeft de heerlijkheid in de hemel achtergelaten en is naar de aarde gekomen met dit doel: mensen terugbrengen bij God.

Jezus’ doel

Zijn leven op aarde begon in een stal en eindigde toen Hij ruim dertig jaar oud was aan een kruis. Dat kruis was echter niet een onverwacht obstakel. Jezus’ tocht kwam niet tot een vroegtijdig einde. Hij is niet gesneuveld vóór de finishlijn. Het kruis maakte deel uit van zijn missie. Daar heeft Hij Gods straf voor onze zonden op Zich genomen. Maar zijn sterven was niet het einde: na drie dagen stond Hij op uit de dood. Hij heeft de zonde en de dood overwonnen. Het doel is bereikt; er is eeuwig leven voor iedereen die in Hem gelooft.

Dat betekent niet dat al ons lijden hier op aarde voorbij is, maar door het lijden heen wacht ons die prachtige toekomst. De Bijbel zegt het zo: ‘Wat voor lijden wij hier ook doormaken, het valt in het niet bij de schitterende heerlijkheid die God ons straks zal laten zien.’ Er komt een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, zonder dood, verdriet of pijn.

Verlangt u ook naar een leven met God? Dan mag u Hem erom bidden. Belijd uw zonden, dank Jezus Christus dat Hij voor u gestorven is en u zult het eeuwige leven ontvangen. En in uw leven hier op aarde zal Hij bij u zijn. Hij troost, en geeft vrede en kracht voor iedere dag.

Auteur: Corné Burger
Web: leven.nu
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies