Amir Tsarfati: We kijken uit naar de vrede die uiteindelijk na de oorlog zal komen

Amir Tsarfati: Shalom vanuit een zeer gespannen Galilea! Volgens Iran bestaat een van hun wraakstrategieën uit het creëren van onzekerheid binnen Israël. De angst van veel van mijn medeburgers die het gevolg is van het wachten tot de raketten over onze grenzen komen vliegen, zorgt voor grote voldoening bij de ayatollahs en hun handlangers.

De vraag is of Iran zal besluiten om méér te doen. Er zijn veel redenen waarom ze daar nog eens goed over zouden moeten nadenken. Israël heeft al zware vergelding aangekondigd als Teheran toeslaat. Dit zijn geen loze dreigementen, want we hebben al meerdere keren bewezen dat, of het nu gaat om een luchtaanval of een gerichte moord, er geen plek in Iran is die buiten ons bereik ligt. Andere landen hebben het islamitische regime ook gewaarschuwd om Israël niet aan te vallen. De belangrijkste daarvan is de VS, die de Carrier Strike Group (CSG) rond het vliegdekschip USS Abraham Lincoln naar het Midden-Oosten heeft gestuurd, ter vervanging van of aanvulling op de CSG USS Theodore Roosevelt.

Terwijl de ayatollahs hun volgende stap overwegen, is er één waarheid die hen mijns inziens nu tot op zekere hoogte kan tegenhouden. Ze gaan hun bestaan niet op het spel zetten alleen maar omdat een of andere Arabische Hamasleider in hun hoofdstad is opgeblazen. In feite heeft dit niets met Hamas te maken. Het gaat erom dat de ayatollah zijn gezicht redt. Als het Perzische Iran toeslaat, zal het op een manier zijn waarvan zij denken dat het aan iedereen duidelijk maakt dat je niet zomaar Teheran binnen kunt walsen om iemand te vermoorden, zelfs al is het maar een Arabier.

Ik denk dat Israël zich op dit moment het meest moet concentreren op Libanon met Hezbollah. De enige weg naar een blijvende vrede is door oorlog te voeren tegen de terroristische organisatie. Ik bid dat ik binnenkort op een ochtend bij het wakker worden zal ontdekken dat Israël een preventieve aanval heeft uitgevoerd. Dat zal ongetwijfeld leiden tot op zijn minst twee moeilijke maanden. Er zijn tien keer zo veel tunnels in Libanon en tien keer zoveel gijzelaars, hoewel de gijzelaars daar de onschuldige Libanezen zijn. Maar willen onze 80.000 vluchtelingen uiteindelijk kunnen terugkeren naar hun huizen langs de noordelijke grens van Israël, dan moet Hezbollah weg zijn.

Het probleem waarmee we geconfronteerd worden, is dat iedereen oorlogsmoe is. Hamas en Hezbollah zijn het beu. Ze waren ervan overtuigd dat Netanyahu nu al weg zou zijn en dat zijn vervanger een soort overeenkomst zou hebben getekend waardoor alles weer zou worden zoals het vroeger was. Zo is het in het verleden altijd gegaan. Waarom zou het nu anders zijn? Maar 7 oktober heeft een grens overschreden. Israël zal zich niet overgeven en we zullen ons er niet bij neerleggen.

Maar niet alleen de terroristen zijn de oorlog moe. Ook voor de Israëli’s geldt dat in hoge mate. Dit hangt ons nu al tien maanden boven het hoofd. De oorlogen uit het verleden waren in slechts een aantal dagen of een paar weken voorbij. Maar voor de meeste Israëli’s zijn dat oorlogen van de vorige generatie. Dit is allemaal nieuw voor hen. Ze hebben nog nooit deze voortdurende stress ervaren, en elke dag de angst dat dit de dag kan zijn dat een horde terroristen over de grenzen trekt en zij nu degenen zijn die in hun huizen worden aangevallen. Of, waarschijnlijker, dat ze ’s avonds naar bed gaan en nooit meer wakker worden omdat er een raket op hun huis landt.

Iedereen wil gewoon dat dit voorbij is. Maar nogmaals, in een wereld na 7 oktober realiseren we ons dat het niet voorbij zal zijn totdat Hamas is weggevaagd en Hezbollah is vernietigd of ernstig verzwakt. Ik probeer kalm te blijven. Maar ik ben ook echtgenoot en vader van vier kinderen, van wie er één in actieve dienst is en twee anderen reservist zijn en om de paar maanden worden opgeroepen. Het is een zware last om te dragen, althans, als ik alleen naar het kleine plaatje kijk. Maar als het om het grote geheel gaat, ken ik het einde van het verhaal. Ik weet hoe het gaat aflopen. Het hebben van die kennis onderscheidt mij van een grote meerderheid van de mensen om me heen, want de meeste Israëli’s lezen niet in de Bijbel. Ze kijken televisie, luisteren naar nieuwsbronnen en lezen sociale media. Dat soort clickbait of nepnieuws brengt alleen maar angst en bezorgdheid.

Duizenden mensen hebben hun baan verloren, vooral in de toeristenindustrie. Tienduizenden zijn nog steeds geëvacueerd uit hun huizen. Het klinkt surrealistisch om te zeggen, maar velen van ons in Israël kijken uit naar een nieuwe oorlog. Nou ja, waar we natuurlijk écht naar uitkijken, is de vrede die uiteindelijk na de oorlog zal komen. Maar om bij ‘na de oorlog’ te komen, moet je ‘door de oorlog’ heen.

Heere, áls de oorlog gaat komen, laat die dan alstublieft nu komen.

Midden-Oosten-update

Even een herinnering dat je een uitgebreide berichtgeving over het Midden-Oosten en de rest van de wereld kunt vinden op mijn Telegram-kanaal. Je vindt er de hele dag en een groot deel van de nacht belangrijk nieuws. Voor de zekerheid nog een keer deze waarschuwing: er zijn een aantal nepaccounts die mijn naam gebruiken; meld je alleen aan bij het account met meer dan 560.000 abonnees.

Gaza

Afgelopen vrijdag voerde Israël een precisieaanval uit op Al-Taba’, een schoolcomplex in Gaza-stad. De wereld stond op zijn achterste benen. De Verenigde Naties veroordeelden Israël onmiddellijk vanwege het bombarderen van kinderen, terwijl andere landen niet wisten hoe snel ze de acties van de Israel Defense Forces (IDF) moesten afkeuren. Waar deze kritiekspuiers geen aandacht aan schonken was, ten eerste, het tijdstip van de aanval. Hoeveel schoolkinderen zitten er om 5 uur ’s ochtends in hun klaslokalen? Ze verzuimden ook te kijken naar degenen die gedood werden tijdens de aanval. Er werden 31 hooggeplaatste leden van Hamas uitgeschakeld op dat schoolterrein. Het is echter geen verrassing dat deze feiten werden genegeerd. Als het de Israëli’s zijn die achter de aanval zitten, dan moet het wel slecht zijn.

Over slecht gesproken, Hamas bleef de families van gijzelaars kwellen door te beweren dat in twee afzonderlijke incidenten een gijzelaar werd gedood en twee anderen werden verwond door de terroristische soldaten. Tegenover dit slechte staat het goede dat de IDF druk bezig blijft in heel Gaza. Alleen al in de regio Rafah hebben Givati-troepen de afgelopen dagen meer dan 100 terroristen uitgeschakeld.

Libanon

Zoals ik hierboven al zei, nemen de spanningen ten noorden van Israël met de dag toe. Veel landen hebben hun functionarissen teruggeroepen uit Libanon in voorbereiding op een oorlog tussen Israël en de terreurgroep Hezbollah. De regering van de Verenigde Staten zegt van plan te zijn om zo’n 100.000 burgers uit het land te evacueren.

Afgelopen vrijdag lanceerde Hezbollah een massaal spervuur van raketten en missiles richting de Golanhoogten en Boven-Galilea. Sinds 8 oktober heeft de terreurgroep meer dan 7500 raketten en 200 drones op Israël afgevuurd, waarbij 43 Israëli’s omkwamen, onder wie 19 soldaten, en 271 anderen gewond raakten. Deze projectielen veroorzaakten bovendien 790 branden, waardoor 40.000 hectare land is verbrand.

Ter voorbereiding op een mogelijke aanval heeft Israël de inlichtingendiensten boven Libanon en Iran uitgebreid. De aanvallen van de Israëlische luchtmacht (IAF) zijn goed gepland en hebben tot doel de capaciteiten van Hezbollah te verzwakken voorafgaand aan een volledige oorlog. De grond in het noorden van Israël schudde dinsdag hevig toen de IAF in Kfarkela, net over de grens met Libanon, vanuit een F-35 drie MK-84 bunkerbommen liet vallen Dit was de eerste keer sinds het begin van de vijandelijkheden dat deze munitie werd gebruikt. Interessant is dat in mijn aankomende thriller The Sick Man’s Rage, die op 3 december verschijnt, Kfarkela de Zuid-Libanese stad is waar Nir Tavor en zijn team naar binnen glippen als ze de grens oversteken.

Syrië

Maandag was er een aardbeving van 5,0 op de schaal van Richter en dinsdag een van 4,5. Gisteren (woensdag) was er een aardbeving met een kracht van 4,1. Misschien is dit de manier waarop God probeert de aandacht van de Syriërs te trekken, als het niet lukt om ze wakker te schudden door geweren en bommen. Dat klinkt ook als een recente roman van mij.

Westelijke Jordaanoever

De strijd tegen het terrorisme speelt zich niet alleen af ten noorden en zuiden van Israël, maar ook in het land zelf. Hamas, Hezbollah en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) hebben allemaal actieve strijders op de Westelijke Jordaanoever. Woensdag, in een zeldzaam geval waarin de IDF, de grenspolitie, de elite-eenheid Metzada van de Israëlische Gevangenisdienst en Shin Bet allemaal samen opereerden, werden vijf terroristen uitgeschakeld van cellen in Tubas, Tamun en het vluchtelingenkamp Far’a. Tijdens de operatie raakten vier Israëlische soldaten gewond toen een IED (een geïmproviseerd explosief) ontplofte in de buurt van hun licht gepantserde voertuig.

Iran

Vorige week werd gemeld dat Jordanië zowel Israël als Iran niet zou toestaan om het luchtruim van Jordanië te gebruiken bij een aanval. Een paar dagen later wijzigde Jordanië zijn verklaring en zei dat Israël wel over het land mocht vliegen als het zich moest verdedigen tegen een Iraans spervuur. Onmiddellijk kregen ze felle kritiek van velen in de islamitische wereld. Dus namen ze het terug en zeiden opnieuw dat geen van beide landen over hun grenzen mocht vliegen. Wat zowel Jordanië als Israël echter begrijpt, is dat er een kloof bestaat tussen publieke ontkenningen en wat feitelijk is toegestaan.

Volgens een rapport van Iran International van gisteren is Teheran voor het eerst begonnen met de actieve geheime ontwikkeling en het testen van een explosief voor de kernkop van een nucleair wapen. Dit is zeer verontrustend. Helaas voor de ayatollahs kan het lastig worden om het onderzoek te betalen. Gisteren vond er ook een grote cyberaanval plaats tegen de centrale bank van Iran en andere bankinstellingen. Deze aanval veroorzaakte een grote storing in het systeem en zou weleens de grootste ooit op de Iraanse infrastructuur kunnen zijn.

Israël

Afgelopen maandagavond en dinsdag werd Tisha B’Av gevierd, de dag waarop de verwoesting van zowel de tempel van Salomo als de tempel van Herodes wordt herdacht. Ondanks waarschuwingen en bedreigingen bezochten bijna 3000 Joden de Tempelberg om te rouwen om het verlies van de heilige plaatsen. Vorig jaar waren dat er maar 1900.

Elders in de wereld

De Verenigde Staten

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken keurde dinsdag een deal goed om aan Israël F-15-gevechtsvliegtuigen en ander materieel te leveren ter waarde van bijna 19 miljard dollar. Daarnaast werden er overeenkomsten gesloten voor de levering van 774 miljoen dollar aan granaten en 583 miljoen dollar aan voertuigen. Helaas is het met de VS altijd een zegen en een vloek: ze sturen ons bereidwillig oorlogsmateriaal en vragen ons vervolgens te beloven om het niet zonder hun goedkeuring te gebruiken.

Terwijl dat in Washington gebeurde, besloot dinsdag in Los Angeles een groep antisemitische, pro-Palestijnse demonstranten de snelweg 405 te blokkeren. Negen mensen werden gearresteerd en, verrassend voor Californië, er werd niemand overreden.

Rusland/Oekraïne

De invasie van Oekraïne in de Russische regio Koersk gaat verder. Sinds het begin vorige week heeft Oekraïne 74 dorpen en kleine steden ingenomen en zelfs enkele Russische verkeersborden vervangen door Oekraïense. Ondertussen is in Moskou het alarmniveau verhoogd en is het aantal politie-eenheden vergroot uit angst voor infiltratie van Oekraïense speciale eenheden in de stad. Dit naar aanleiding van de zwerm Oekraïense drones die zondag Moskou en een nabijgelegen vliegveld aanvielen. President Vladimir Poetin heeft van zijn kant alle vredesbesprekingen met Oekraïne officieel beëindigd, wat teleurstellend is omdat ze eerder zo moeiteloos verliepen.

Turkije

Hoe groot je hekel aan de chagrijnige oude man ook is, soms doet hij iets waarom je moet glimlachen. Op zaterdag hadden de zonen van de inmiddels overleden politieke bureauleider van Hamas, Ismail Haniyeh, een ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, die zijn condoleances aanbood. Volgens sommige berichten bood hij hun echter niet de 3 miljard dollar aan die hun vader op Turkse banken had staan. Zo’n bedag kan goed van pas komen in een land waarvan de economie faalt. Het laatste wat de norse dictator tegen de broers zei toen ze met lege handen vertrokken: ‘En laat ik je hier niet weer zien!’

Bediening

Als je een paar weken geleden mijn Q&A CONNECT met pastor Barry Stagner hebt gezien, dan zul je die komende maandag vast niet wilt missen. Als we op dreef zijn, passen we bij elkaar als pitabroodjes en hummus. Stem aanstaande maandag 19 augustus om 10:00 AM PDT af en dien je vragen in!

En over goede tijden met mijn vrienden gesproken, afgelopen maandag vond onze eerste Round Table CONNECT plaats met Jan Markell, pastor Barry Stagner, pastor Mike Golay en mij, met als titel ‘Antisemitisme in de Kerk’. We zijn er diep op ingegaan hoe de vijand voet aan de grond heeft gekregen in de kerk, waardoor voorgangers en andere kerkleiders Gods volk de rug toekeren. Als je het gemist hebt, kun je het nog terugkijken. Denk ook aan Explore the Bible CONNECT, waarin dr. Rick Yohn en ik grondig bespreken wat de Bijbel tot zo’n ongelooflijk boek maakt. Als je toch bezig bent, kijk dan ook eens op onze Explore the Bible-webpagina waar je slides en meer informatie over onze onderwerpen vindt.

Aanstaande woensdag 21 augustus om 10:00 PDT zenden we live de ongeveer 20 minuten durende video ‘7 oktober – Ongefilterd’ uit. Ik waarschuw je alvast: de beelden zijn vreselijk heftig om naar te kijken. De video is alleen te zien op mijn Telegram-kanaal, omdat sociale media dit niet toestaan op de verschillende platforms. Nogmaals, het is moeilijk om naar te kijken, maar we moeten ervoor zorgen dat we het nooit vergeten.

Onze wekelijkse gebedsbijeenkomsten zijn verplaatst van maandag naar vrijdag. Doe elke week mee om 10:00 AM PDT live op Zoom voor dit bijzondere uur van voorbede. Je zult gezegend worden als je samen bidt met medegelovigen van over de hele wereld! En elke donderdagavond om 18:00 PDT is er het lezen van de Bijbel. Het is een gezegende tijd waarin we even afstand nemen van de drukte van ons dagelijks leven, gewoon om te genieten van het luisteren naar het Woord van God dat hardop wordt voorgelezen.

Ik sluit deze nieuwsbrief af zoals ik dat elke week doe, en wel door jullie uit de grond van mijn hart te bedanken. Jullie aanhoudende gebeden en gulle giften zijn wat deze bediening draaiende houdt. Ik ben jullie zo dankbaar en ik bid dat God jullie zegent met Zijn vrede en vreugde in de komende week.

In de verwachting van Zijn komst,

Amir Tsarfati

Amir Tsarfati is een geboren Israëli en voormalig majoor in het Israëlisch leger (IDF). Hij is de oprichter en directeur van Behold Israel. Dit is een non-profitorganisatie die Bijbels onderwijs geeft door middel van rondleidingen, conferenties en social media, en vanuit een Bijbels en profetisch gezichtspunt nieuws en informatie over Israël biedt.

Amir is getrouwd en heeft vier kinderen. Zijn huis in Noord-Israël kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon). Dit is een voortdurende herinnering aan de opdracht die hij van de Heer gekregen heeft om vanuit de Bijbel onderwijs te geven over Gods plannen voor de eindtijd.

Lees meer op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org
Dit artikel is vertaald door de redactie van Christelijk Nieuws vanuit de nieuwbrief van Amir van donderdag 15 augustus 2024. Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Meer berichten van Amir zijn te vinden op: 
YouTube: www.youtube.com
Telegram:  t.me/beholdisraelchannel
Facebook:  facebook.com/beholdisrael
Instagram: instagram.com/amir.tsarfati

Nieuw boek van Amir Tsarfati

De Nederlandse vertaling van Discovering Daniel is verschenen bij Het Zoeklicht onder de titel Op reis door Daniël

Op reis door Daniël

Ons leven en de toekomst liggen in Gods hand. De wereld verkeert in grote chaos, maar dit hoeft ons niet ongerust te maken. Het Bijbelboek Daniël schetst een levendig beeld van de vele manieren waarop God ons leven en de wereldgebeurtenissen leidt, en dat geeft ons reden tot hoop. Op reis door Daniël moedigt ons aan om met vertrouwen in Gods soevereiniteit en liefde te leven, zolang wij nog op aarde zijn.

Paperback, 278 pagina’s, 
ISBN 9789064514289, 
Prijs € 19,95
Bestellen: Het Zoeklicht

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies