Antwoorden op levensvragen

In dit artikel geven we antwoorden op tien levensvragen. Vragen die gaan over de God van de Bijbel. Bijvoorbeeld: Zolang ik geloof in God maakt het toch niet uit welke religie ik aanhang? Of: Als ik christen word, betekent dat dan dat ik alle leuke dingen moet opgeven? En: Hoe staat het dan met onschuldige mensen die lijden, kleine kinderen, bijvoorbeeld? Lees hieronder de antwoorden.

1 – Waarom kunt u niet gewoon geloven wat u gelooft en mij laten geloven wat ik wil geloven? Als we beiden geloven in iets, wat is dan het verschil?

Geloven in iets maakt het nog niet waar, hoe sterk u het ook gelooft. Een voorbeeldje: Stel u voor dat u medicijnen wilt pakken en u pakt per ongeluk het verkeerde potje. In plaats van medicijnen bevat het puur vergif. Het maakt niet uit hoe hard u gelooft dat het de medicijnen zijn, u zult vergiftigd worden en de gevolgen ervan ondervinden. Uw geloof verandert niets aan wat er op dat moment gebeurt of aan de effecten. Het is niet genoeg om alleen maar iets te geloven. U moet geloven in de juiste dingen en er dan naar handelen.

Dit is waar op elke terrein van uw leven. Vast geloven dat u veilig de straat over kunt steken helpt u niets als er verkeer aankomt. Denken dat u 100 mag rijden terwijl het 80 is voorkomt uw bekeuring niet. En krampachtig vasthouden aan uw ideeën over God maakt die nog niet waar.

Wat telt is niet het geloven op zich, maar waar we in geloven. We zullen ons moeten afvragen: ‘Is dat waarop ik vertrouw werkelijk betrouwbaar?’ Dan zullen we ons huiswerk moeten maken en ontdekken of dat wel of niet zo is. In 1 Tessalonicenzen 5 vers 21 en 22 staat het als volgt: ‘Onderzoek alles en behoud het goede, en vermijd elk kwaad, in welke vorm het zich ook voordoet.’

2 – Zolang ik geloof in God maakt het toch niet uit welke religie ik aanhang?

De vraag is niet of u wel of niet in God gelooft, maar of u in de juiste God gelooft. Omdat verschillende religies tegenstrijdige dingen over God leren, kunnen ze niet allemaal gelijk hebben. En voorbeeld: Sommige vormen van boeddhisme leren niet eens dat er een God bestaat. Hindoeïsme leert dat iedereen en alles onderdeel van God is. Het christendom leert dat God alles gemaakt heeft, maar dat Hij onderscheiden is van zijn schepping. Deze definities zijn heel verschillend en kunnen niet alle dezelfde God beschrijven. Eens zult u moeten beslissen welk geloof over God werkelijk waar is, omdat ze niet allemaal waar kunnen zijn. Als u zich erin gaat verdiepen, zult u ontdekken dat alle bewijzen in de richting van het christendom wijzen.

Andere religies ontkennen het bijbels onderwijs dat het Jezus’ uiteindelijke opdracht was om zijn leven te geven op het kruis als betaling voor onze zonden (Mattheüs 20:28). Ze leggen ook naast zich neer dat van alle religies waarin leiders hebben geclaimd dat zij profeten van God waren, alleen Jezus zijn claims waargemaakt heeft door op te staan uit de dood.
In zowel de tijd van het Oude als van het Nieuwe Testament bestonden er andere religies. Geen van deze zijn geaccepteerd door de Bijbelschrijvers (Numeri 25:3-5; 1 Koningen 18:16-40; 1 Korintiërs 10:20).

3 – Hoe kunt u zeggen dat het christendom waar is en alle andere religies verkeerd zijn? Is dat niet vreselijk bekrompen?

Het is niet bekrompen om van iemand die de getuigschriften heeft die de juistheid bewijzen te zeggen dat hij de oplossing heeft. Bijvoorbeeld: als een piloot zegt dat het vliegtuig op die ene smalle weg moet landen of dat we anders allemaal omkomen, dan is het waar dat hij niet veel ruimte geeft voor andere opties, maar je bent gek als je zijn advies naast je neerlegt.

Het was Jezus zelf die zei: ‘Ik ben de weg en de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door Mij.’ Jezus gaf zijn leven om het voor ons mogelijk te maken om weer met God verenigd te worden. Als er een andere weg tot God zou zijn, zoals andere religies leren, dan zou Jezus’ dood en opstanding zinloos geweest zijn.
Het blijkt evenmin bekrompen als je de moeite neemt je erin te verdiepen en ontdekt dat het christendom zichzelf bewijst op manieren die andere religies en zienswijzen niet doen.
Wijsheid leidt ons vaak in de keuze van het volgen van een manier van handelen die we kiezen boven veel andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld: als de huisarts je een medicijn voorschrijft om je beter te maken, dan is het niet bekrompen als je zijn advies opvolgt, zelfs al weten we dat er alternatieve genezers zijn die een andere weg zouden aanbevelen. De vraag is wiens papieren het meest betrouwbaar zijn.

4 – Hoe weet u dat wat u gelooft waarheid is en dat Jezus werkelijk is wie u denkt dat Hij is?

Honderden jaren voordat Jezus werd geboren, beschreven oudtestamentische profeten gedetailleerd hoe de Redder zou zijn zodat mensen Hem zouden herkennen als Hij kwam. Zij voorspelden hoe Hij zou worden geboren, welke dingen Hij zou zeggen en doen, en zelfs hoe Hij zou sterven. Geen mens kon ze vervullen, maar Hij vervulde ze allemaal. Jezus leefde ook een volmaakt leven, verrichtte wonderen, genas mensen zoals beschreven door de ooggetuigen die het opschreven in de Bijbel. Jezus stond op uit de dood nadat Hij was gekruisigd.
Wedervraag: Hoe weet u dat wat u gelooft waar is?

Jezus deed zijn wonderen openlijk en in het volle daglicht. Zowel zijn sympathisanten als zijn tegenstanders waren er getuigen van. De wonderen waren zó duidelijk dat zijn tegenstanders niet ontkenden dat Hij ze gedaan had, maar bezwaar maakten tegen de manier waarop. Toen Hij de man met de verschrompelde hand genas, was hun kritiek dat Hij het op de sabbat deed (Matteüs 12:9-14). Uit hun beschuldiging bleek duidelijk dat Hij het wonder gedaan had. En dat was het bewijs dat Hij gelijk had met zijn aanspraak dat Hij de Zoon van God was (Johannes 10:38).

Jezus’ grootste wonder dat uitstak boven al zijn andere claims was zijn opstanding uit de dood (Johannes 2:19-22). De geschiedenis leert dat Hij werkelijk uit de dood is opgestaan. Zijn volgelingen, die eerst twijfelden, zagen Hem en spraken met Hem bij verschillende gelegenheden, na de opstanding. Dit verklaart waarom ze hun houding van angstig onderduiken in de anonimiteit opgaven en vrijmoedige getuigen werden, zelfs als ze daarmee hun leven in gevaar brachten, ja, het zelfs konden verliezen. Het was de verschijning van de verrezen Christus die een Saulus veranderde, van een vijand van het christelijk geloof, in een Paulus, de grootste zendeling voor Christus die ooit heeft geleefd.

Ook Jezus’ opstanding wordt ondersteund door het feit dat zijn lichaam is verdwenen uit een zorgvuldig bewaakte en verzegelde graftombe. De Joodse en Romeinse leiders waren beslist heel snel met het gekruisigde lichaam op de proppen gekomen als dat mogelijk geweest was. Dat had alle verhalen over zijn opstanding de grond in geboord. Maar zij konden dit niet, want Jezus’ lichaam is nooit gevonden.
Iemand die een gewoon mens was en de dingen beweerde die Jezus verkondigde zou of een gek zijn omdat hij niet beter wist, net zoals de man die denkt dat hij Napoleon is. Of hij zou een bedrieger zijn; hij wist dat zijn beweringen niet waar waren. Of Hij was wel wie Hij beweerde te zijn. Als u wilt weten wie God is, moet u kijken naar Jezus. Hij zegt: ‘Wie Mij gezien heeft, heeft de Vader gezien’ (Joh.14:9). U moet het christelijk geloof dus gewoon uitproberen.

5 – U blijft de Bijbel gebruiken om mijn vragen te beantwoorden. Hoe weet u dat de Bijbel waar is?

Gaat u zelf eens de Bijbel helemaal lezen. Misschien hebt u wel bepaalde vooroordelen. U zult gaan zien dat Gods Woord ook in uw situatie wat te zeggen heeft. Het is een goed idee om te beginnen met het Nieuwe Testament.
Als er werkelijk een God is, zoals de Bijbel beschrijft, dan is het geen probleem voor Hem om veel verschillende schrijvers in verschillende landen en verschillende tijden zo te leiden, dat ze een betrouwbaar verslag van zijn boodschap geven. Dat Hij dat deed, staat ook met zoveel woorden in de Bijbel (2 Petrus 1:20-21). Bestudering van de Bijbel wijst dat uit. In een periode van ongeveer 1500 jaar is door meer dan 40 verschillende schrijvers uit diverse achtergronden en vanuit drie continenten de Bijbel geschreven. De onderlinge samenhang van de boodschap vanaf het eerste boek, Genesis, tot het laatste boek, Openbaring, is verbazingwekkend.

De betrouwbaarheid van de Bijbel wordt sterk ondersteund door de geschiedenis, de geografie, de archeologie en de natuurwetenschappen. Geen ander religieus boek wordt wetenschappelijk zo breed ondersteund als de Bijbel. Studie op deze terreinen heeft vele sceptici, die twijfelden aan de deugdelijkheid van het christelijk geloof, van gedachten doen veranderen. Daarbij zijn ook mensen die zich van het atheïsme tot het christendom bekeerden.

Ook buiten de Bijbel om zijn er bewijzen voor de betrouwbaarheid. Hoe meer handschriften er zijn, des te meer zekerheid is er over het origineel. Van Caesars Gallische Oorlog (58 na Chr.) bestaan bijvoorbeeld 9 of 10 exemplaren, waarvan de oudste dateert van 900 na Chr. Geen enkele wetenschapper twijfelt aan de echtheid van dit werk, ondanks de grote afstand in tijd en het kleine aantal handschriften. Van het Nieuwe Testament zijn ongeveer 5000 Griekse handschriften bewaard, daterend uit 350 na Chr. (een tijdsafstand van slechts 300 jaar).

Jezus vervulde meer dan driehonderd profetieën (uitgesproken door verschillende mensen over een periode van meer dan vijfhonderd jaar), waarvan 29 op één dag: de dag dat Hij stierf. Hoewel sommige profetieën in zekere zin al in de dagen van de profeet zelf waren vervuld, vonden zij hun uiteindelijke vervulling in Jezus Christus. Zo was bijvoorbeeld de exacte wijze waarop Hij zou sterven voorspeld in het Oude Testament, Jesaja 53, evenals de plaats van zijn graf en ook zijn geboorteplaats (Micha 5:2).

6 – Als ik christen word, betekent dat dan dat ik alle leuke dingen moet opgeven?

Dat hangt ervan af wat je bedoelt met ‘leuke dingen’. Als je het hebt over high worden, dronken worden, seks hebben, dan is dat een bekrompen visie over leuk. Het soort pret waar je dan over praat is extern – het komt van buiten jezelf. Het is verbazingwekkend hoeveel mensen riskeren voor dit soort pret omdat de voldoening maar tijdelijk is en het bepaald niet gezond is. Het sloopt je en werkt verslavend. Is de kick over dan verlang je alweer naar de volgende keer.

De vreugde die je krijgt van een relatie met Christus is intern – het komt van binnenuit, vanuit ons diepste innerlijk. Het heeft gevolgen voor elk gebied van je leven. Je kunt het beleven in al je relaties en zelfs als je alleen bent. Elke dag is God er om je te helpen, daardoor is er geen behoefte meer om voor de volgende kick te gaan. God vult die behoefte.

De Bijbel leert dat God ons dingen geeft om rijkelijk te gebruiken (1 Timoteüs 6:17). Hij is niet tegen plezier! Maar de Bijbel maakt ook duidelijk dat we Gods wijsheid en leiding nodig hebben om die dingen op een juiste manier te gebruiken, om van het leven te genieten zonder er later spijt van te hebben. Die wijsheid en leiding is beschikbaar voor iedereen die ernaar zoekt en God wil volgen.

7 – Waarom zou ik christen worden? Het betekent immers dat ik me aan al die regels moet gaan houden.

Het is eigenlijk juister om te zeggen dat God wijsheid en richting geeft, dan uit te gaan van een lijst geboden en verboden waar we aan moeten voldoen. Omdat God ons gemaakt heeft, weet Hij het allerbeste hoe Hij ons moet beschermen en ons het allergelukkigst moet maken. Gods richtingwijzers zijn ontworpen om ons naar dat geluk en die doelen in ons leven te leiden. Gods gids geeft ons meer vrijheden dan beperkingen, en zijn leiding volgend hoeven we ons geen zorgen te maken dat we verslaafd raken aan de dingen die ons door de wereld voorgehouden worden als absoluut nodig voor geluk en zin van ons leven. We kunnen werkelijk vrij zijn en volledig worden wie we werkelijk zijn. Dat is pas echte vrijheid.
Christen-zijn zit hem niet in het volgen van regels. Het heeft te maken met proberen te leven zoals Jezus leefde. Christus boodschap was niet zozeer: ‘Doe dit niet en doe dat niet’, maar meer: ‘Doe wat Ik doe, volg mijn voorbeeld’.

En als u God beter leert kennen, zult u zich gaan realiseren dat zelfs zijn regels goed zijn. Ze zijn niet gemaakt om ons ons geluk te ontroven. Eigenlijk zijn het waarschuwingssignalen die het volgend signaal afgeven: ‘Niet alleen is dit verkeerd, maar op de lange duur zal het je pijn doen.’ Het drugsgebruik kan in eerste instantie opwindend lijken, maar God wil ons beschermen tegen de dingen die we onder invloed zouden kunnen doen en tegen de gevolgen en een eventuele overdosis. Vrijheid op seksueel gebied klinkt misschien eerst geweldig, maar God wil ons beschermen tegen het verlies aan respect en het vernietigen van relaties die het gevolg zijn van vrije seks. Daarbij komen nog de gevolgen als een mogelijk overbrengen van geslachtsziekten of een mogelijke zwangerschap. God geeft zoveel om ons dat Hij ons op tijd wil waarschuwen en ons een betere weg laat zien.

8 – Waarom zou ik christen worden als ik om me heen allemaal christenen zie die zich net zo gedragen als ik?

Jammer genoeg handelen sommige christenen schijnheilig. Maar het is niet terecht om alle christenen op één hoop te gooien. Dat zou zoiets zijn als beweren dat alle leraren waardeloos zijn, omdat je er een kent die niet kan lesgeven. Ook al maakt God ons niet zomaar volmaakt als we christen worden, Hij belooft wel ons te vergeven als we de mist in gaan.

Als u uw geestelijke beslissingen baseert op het handelen van andere mensen, zult u altijd teleurgesteld en gefrustreerd raken. Mensen gebruiken dit argument vaak als afleiding om zo niet bij hun eigen werkelijke zorgen en onderwerpen rond het christelijk geloof stil te hoeven staan.

Als u klaagt over schijnheiligheid, bent u bij Jezus in goed gezelschap. Niemand nam directer en met meer nadruk stelling tegen geestelijke onechtheid dan Jezus. Hij reserveerde de sterkste bewoordingen voor diegenen die zijn Vader zouden moeten representeren, maar die in werkelijkheid Hem een slechte naam bezorgden. Dus als u tegen schijnheiligheid bent, bent u het in ieder geval in één ding met Jezus eens. Misschien kunt u een stap verdergaan en uw leven aan Christus toevertrouwen.

9 – Als God alles kan doen wat Hij wil, waarom maakt Hij dan geen einde aan alle kwaad in deze wereld?

Dit is een moeilijke vraag, waar ook veel christenen mee worstelen. Wat hierbij misschien zou kunnen helpen, is te bedenken dat het kwaad niet alleen in de wéreld is. Het zit ook in u en mij. Als God zou besluiten het kwade uit te roeien, zou Hij daarmee ook ons moeten vernietigen.
De Bijbel zegt dat die dag waarop God alle kwaad zal oordelen, zal komen. Tot die dag is God geduldig. Hij wil ieder een kans geven om zich van het kwade af te keren, tot Hem te komen en zijn vergeving in ontvangst te nemen.

God heeft ons geschapen met de mogelijkheid Hem lief te hebben en Hem te volgen, of Hem te verwerpen en ons van Hem af te wenden. We hebben ervoor gekozen tegen Hem in opstand te komen, onze eigen we te volgen en geen rekening te houden met God. In Romeinen 3:23 staat: ‘Iedereen heeft gezondigd en mist de nabijheid van God.’
En in Romeinen 6:23 staat: ‘Het loon van de zonde is de dood.’ Het besef dat we allemaal deel uitmaken van ‘het kwaad’, waarvan mensen zeggen dat ‘God er iets aan zou moeten doen’, werpt een nieuw licht op de zaak.

De Bijbel zegt dat God eenmaal al het kwaad zal oordelen. Maar Hij is geduldig en geeft ons nog de kans ons tot Hem te keren en de vergeving en het leven te ontvangen dat Hij aanbiedt: ‘De Heer heeft geduld, omdat Hij wil dat iedereen tot inkeer komt en niemand verloren gaat’ (2 Petrus 3:9)

10 – Hoe staat het dan met onschuldige mensen die lijden, kleine kinderen, bijvoorbeeld?

Dit is een voorbeeld van het soort situaties die we soms het hoofd moeten bieden. Dit stelt ons voor de keuze: of we keren ons tot God of we keren ons van God af. Christenen hebben niet op alle waaroms van wat er gebeurt een antwoord. Wel hebben velen uit eigen ervaring kunnen vertellen dat God er was om hen bij te staan in de pijn. Het drong tot hen door: God begrijpt het; zijn Zoon heeft ook geleden. Hij weet waar ik doorheen ga en Hij troost mij.

Het meeste kwaad in de wereld ontstaat doordat mensen andere mensen kwaad doen en God zegt nou juist dat we dat niet moeten doen! Hij zou ons kunnen tegenhouden elkaar pijn te doen, maar dan zou Hij ook onze vrijheid moeten wegnemen of beperken. De meeste mensen willen helemaal niet dat God hun onafhankelijkheid beperkt. Om zijn eigen redenen laat God ons zelf kiezen welke weg we willen gaan. Hij hoopt dat velen zich zullen afkeren van hun egoïsme en Hem gaan volgen.

Ook is er veel lijden dat direct of indirect een gevolg is van een verkeerd omgaan met hetgeen waar God ons verantwoordelijkheid voor gegeven heeft (bijvoorbeeld hongersnood, overstromingen door ontbossing enz.).
Het lijden kan mensen ertoe brengen open te staan voor God. Veel mensen beginnen pas over God na te denken als zich iets ergs in hun leven voordoet.

Web: leven.nu
Auteur: redactie
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies