Amir: We mogen nooit vergeten wat er heeft plaatsgevonden op 7 oktober

Amir Tsarfati: Shalom vanaf het Balkanschiereiland! Mijn gezin en ik hebben een broodnodige vakantie genomen, zodat we samen tijd kunnen doorbrengen hier aan de Adriatische Zee. Gelukkig heeft er in de korte periode dat ik hier ben geen Iraanse vergelding plaatsgevonden en is er ook geen groot offensief geweest van Hezbollah in het noorden.

Het had een heel andere week kunnen worden. Op zondag liep een gladgeschoren, heel normaal uitziende man, Jaafar Mona uit Nablus, over de Lehi Road in Tel Aviv. Hij had een rugzak om die eruitzag als elke andere rugzak. Maar wat erin zat, had de potentie om tientallen mensen te doden, zo niet meer. Toen hij slechts tien minuten verwijderd was van een drukbezocht evenement in een stadion, werd het plan van de terrorist verijdeld doordat het explosief in zijn rugzak voortijdig ontplofte. Hij werd onmiddellijk aan flarden geblazen, terwijl slechts één omstander lichtgewond raakte.

Hamas eiste al snel de bomaanslag op. Wat betreft de vroegtijdige ontploffing wil ik graag de eer geven aan Wie die toekomt: Dank U, God, voor het beschermen van Uw volk. Dit had alles in zich om weer een afschuwelijk bloedbad te worden. U liet het niet gebeuren. En al weten we niet waarom U soms ingrijpt en op andere momenten Uw hand terughoudt, we vertrouwen U in de wetenschap dat U altijd zult doen wat het beste is. Dus alle eer voor de voortijdige ontploffing gaat naar U, Heer.

7 oktober ongefilterd

De keerzijde van de medaille is wat er op 7 oktober gebeurde. Ik moet bekennen dat ik dit stukje op woensdag schrijf, direct na het bekijken van mijn Telegram-première van ‘7 oktober: Ongefilterd’. Dit was niet de eerste keer dat ik deze beelden zag, maar ik sta opnieuw versteld van de wreedheid van wat er die dag heeft plaatsgevonden. Hoe kunnen mensen dit doen? Ik ben boos, diepbedroefd, verbijsterd en verslagen. Het beneemt me de adem.

Democratische Nationale Conventie

Als ik naar de Democratische Nationale Conventie in Chicago kijk en het geroep van ‘Free, Free Palestine’ hoor, wil ik al die mensen in een auditorium verzamelen en ze het gruwelijke geweld van deze ‘onschuldige’ Gazanen laten zien. En ja, ik weet dat niet iedereen die in Gaza woont zo is. Maar er is daar een grote meerderheid die het bloedbad toejuichte en alleen maar wenste dat er meer Israëli’s waren omgekomen. De mensen in Chicago en op de Olympische Spelen en in Londen en over de hele wereld die bewust of onbewust de daders toejuichen, zijn gehersenspoeld door een antisemitische ideologie die de vijand over de hele wereld heeft verspreid. Zij geloven dat de daders de slachtoffers zijn en de slachtoffers de daders.

Daarom was het zo belangrijk voor Behold Israel om ‘7 oktober: Unfiltered’ op mijn Telegram-kanaal te tonen. We mogen nooit vergeten wat er heeft plaatsgevonden. We mogen nooit toelaten dat de tijd de rollen omdraait van wie de agressor is en wie gewoon vecht voor zijn eigen vrede en veiligheid. Als je de video nog niet hebt bekeken, wil ik je aanmoedigen om dat te doen. Ik waarschuw je, het is niet gemakkelijk. Sommige van de beelden die je ziet, zul je misschien nooit meer vergeten. Maar het nut is dat je nooit meer zult twijfelen aan wie deze hele puinhoop begonnen is en dat je volkomen zult begrijpen waarom Israël gedwongen is om er een einde aan te maken.

Ondanks het afschuwelijke van 7 oktober hebben we een kans gekregen om hoop te tonen in een tijd van zulke duisternis. Ik vraag je te overwegen om met ons mee te doen aan deze missie: Operatie Extended Hand.

Operation Extended Hand

Operation Extended Hand werd onze missie nadat we ons bewust werden van de buitengewoon moeilijke economische situatie waar onze partners in Israël mee te maken hebben sinds de verschrikkelijke terreuraanslagen van 7 oktober 2023. Veel kleine Israëlische bedrijven zijn sterk afhankelijk van het toerisme om hun gezinnen te kunnen onderhouden. Tragisch genoeg is er sinds de aanslagen bijna geen toerisme meer geweest. Onze partners in Israël zijn juweliers die op bestelling maken, cadeau-aanbieders, cosmeticaspecialisten, een reisleider en een professionele buschauffeur – die allemaal enorm gezegend zullen zijn door jullie aankopen en vrijgevigheid in deze moeilijke tijd. Alvast bedankt voor het het helpen bij deze missie om een hand uit te steken naar hen die dat het meest nodig hebben.

Het Midden-Oosten

Hieronder volgt slechts een korte samenvatting van het nieuws van de afgelopen week. Als je alles wilt zien, abonneer je dan op mijn Telegram-kanaal. Er zijn een aantal nepkanalen die mijn naam gebruiken, dus meld je alleen aan bij het kanaal met meer dan 560.000 volgers.

Hezbollah in Libanon

Het conflict tussen Israël en Libanon uit zich de laatste tijd behoorlijk lawaaierig. Hezbollah heeft tientallen raketten richting Israël gelanceerd. Dinsdag werden meer dan tweehonderd projectielen afgevuurd op twee posities van de IDF in de Golanhoogten en op andere plaatsen in het noorden van Israël. De volgende dag lanceerde de terreurgroep er nog eens meer dan vijftig. Veel van de raketten waren gericht op en rond Katzrin. Een aantal particuliere woningen werd geraakt en een 30-jarige man raakte lichtgewond.

Israël heeft teruggeslagen met zeer nauwkeurig en gericht vuur. Afgelopen zaterdag werd een opslagplaats met Burkan-raketten vernietigd in Nabatieh. Het doelwit van de Israëlische luchtmacht (IAF) werd daarna de Beqaa-vallei in Oost-Libanon. Op maandagnacht bevestigden secundaire explosies in Baalbek, in Beqaa, na een luchtaanval dat een munitieopslagplaats was geraakt. Gisteren volgden er nog meer aanvallen. Gisteren maakte de IAF ook een einde aan het leven van Khalil Hussein Khalil Al-Maqdah, een terrorist die banden had met de Iraanse IRGC en betrokken was bij het leiden van aanslagen en het overbrengen van fondsen en wapens naar Judea en Samaria. En gisteravond lanceerde de IDF een uitgebreide militaire operatie, waarbij tien locaties in het zuiden van Libanon werden aangevallen. Er wordt verondersteld dat dit de meest grootschalige aanval op Zuid-Libanon is sinds het begin van de oorlog.

Westelijke Jordaanoever

Op de Westelijke Jordaanoever is zaterdag gerechtigheid geschied. Twee hooggeplaatste terroristen van Hamas, Ahmed Abu Ara en Raafat Dawasi, werden gedood toen een explosieve drone hun auto raakte in Jenin. Beiden waren betrokken bij de planning van de aanslag in de Jordaanvallei vorige week, waarbij de 23-jarige Yonatan Deutsch werd doodgeschoten.

Gewaagde berging van lichamen van gijzelaars

In een moedige operatie tijdens een offensief in Khan Yunis begaven speciale IDF-troepen en leden van de Shin Bet zich rechtstreeks naar een specifieke tunnel. Toen ze daar aankwamen, vonden ze wat hun tipgever hun had verteld: de lichamen van zes mannelijke gijzelaars, variërend in leeftijd van 35 tot 80 jaar. Alle zes waren ze ontvoerd en levend naar Gaza gebracht, maar op een bepaald moment in de afgelopen tien maanden zijn ze vermoord. Opdat zij niet worden vergeten: de namen van de doden zijn Alex Dancyg, 75; Yagev Buchshtav, 35; Chaim Peri, 79; Yoram Metzger, 80; Nadav Popplewell, 51; en Avraham Munder, 78.

Iran

Israël, en ook de rest van de wereld, wacht nog steeds op de Iraanse reactie op de moord op Ismail Haniyeh in Teheran. Plaatsvervangend bevelhebber brigadegeneraal Ali Fadavi van het IRGC waarschuwde dinsdag dat Iran Israël zeker zal aanvallen op een geschikte tijd en plaats, en kondigde aan dat Israël ‘zwaarder gestraft zal worden dan voorheen’. Iran zal zichzelf echter niet in de waagschaal stellen door het rechtstreeks op te nemen tegen Israël. In plaats daarvan zullen ze hun dolle honden, Hezbollah, gebruiken om hun bevelen uit te voeren. Daarom betaalt Hezbollah momenteel de prijs voor zowel hun eigen zonden als die van de Iraniërs, en ze zullen blijven betalen omdat het uitroeien van de terreurgroep de enige manier voor Israël is om deze oorlog te winnen.

Maar voordat ze hun ogen richten op problemen buiten hun grenzen, wil Iran zich waarschijnlijk eerst bezighouden met problemen aan het thuisfront. De zedelijkheidspolitie begon dinsdag vrouwen te arresteren in Qazvin, ten noorden van Teheran, maar de omstanders pikten dat niet. Al snel vormden zich menigten die de vrouwen redden. Maar daar bleef het niet bij. Ze sloegen de politieagenten onder het scanderen van: ‘Dood aan de dictator.’ De onrust verspreidde zich ook naar enkele omliggende steden.

Elders in de wereld

De Verenigde Staten

Premier Benjamin Netanyahu had maandag een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken om een ‘gijzelaars voor wapenstilstand’-overeenkomst te bespreken. Voor de eerste keer verliet de premier de vergaderingen na het steunen van het laatste voorstel. Waarschijnlijk deed hij dat omdat bij deze overeenkomst rekening werd gehouden met de veiligheidsbehoeften van Israël. Het is dan ook geen verrassing dat Hamas het vorige voorstel volledig afwees en al heeft aangegeven dat ze ook met dit voorstel niet akkoord zullen gaan.

Colombia

Vorige week gaf de Colombiaanse president Gustavo Petro uitvoering aan zijn dreigement om de export van kolen naar Israël te verbieden. Woedend over Israëls voortzetting van de oorlog in Gaza ondertekende de president acht dagen geleden het verbod. Dit zal een harde klap zijn voor Israël. Colombia is Israëls grootste kolenleverancier, goed voor ongeveer 30% van wat het land nodig heeft.

Rusland en Oekraïne

Gisteren kuste de Russische president Vladimir Poetin een exemplaar van de Koran bij de inwijding van een moskee in Grozny, Tsjetsjenië. Tijdens dit eerste presidentiële bezoek aan Tsjetsjenië sinds 2011 drukte Poetin, geflankeerd door de grootmoefti van Tsjetsjenië en de krankzinnige Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov, zijn lippen op het met goud bedekte boek en hield het tegen zijn hart. Maar misschien moeten we de president niet al te hard vallen. In Tsjetsjenië, waar Kadyrov naast je staat, zou het niet kussen van het boek en het tegen je hart drukken waarschijnlijk een doodvonnis zijn, zelfs als je de president van Rusland bent.

Nog een reden voor zijn houding is dat Poetin op dit moment alle vrienden nodig heeft die hij kan krijgen. Na de regio Koersk te zijn binnengetrokken, bereiken de Oekraïense troepen nu het noordwesten van Bryansk. Er wordt hevig gevochten aan de grens van de regio. Ondertussen heeft de Oekraïense luchtmacht in Koersk een belangrijke brug over de rivier de Simeon vernietigd om te voorkomen dat Russische versterkingen en voorraden naar het slagveld worden gebracht.

De bediening

Stem aanstaande maandag om 10:00 AM PDT af op Explore the Bible CONNECT met dr. Rick Yohn en mij, als we diepgaand bespreken wat de Bijbel zo’n ongelooflijk boek maakt. Deze week kijken we naar ‘de betrouwbaarheid van de Bijbel’. Hoe weten we dat we de echte Bijbel hebben? Hoe kunnen we hem van kaft tot kaft vertrouwen? Doe met ons mee als we onderzoeken hoe we zonder enige twijfel kunnen weten dat de Bijbel die we hebben precies de Bijbel is die God ons wilde geven. Op onze webpage van Explore the Bible kun je slides en meer informatie over onze onderwerpen vinden.

Onze wekelijkse gebedsbijeenkomsten zijn verplaatst van maandag naar vrijdag. Doe elke week mee om 10:00 AM PDT live op Zoom voor dit bijzondere uur van voorbede. Je zult gezegend worden als je samen bidt met medegelovigen van over de hele wereld! En elke donderdagavond om 18:00 PDT is er het lezen van de Bijbel. Het is een gezegende tijd waarin we even afstand nemen van de drukte van ons dagelijks leven, gewoon om te genieten van het luisteren naar het Woord van God dat hardop wordt voorgelezen.

De nieuwsbrief is deze week iets korter, zodat ik van mijn gezin kan genieten. Nogmaals hartelijk dank voor jullie liefde en steun voor deze bediening. Jullie zegenen mij en het team van Behold Israel enorm. Moge God over jullie waken en jullie dicht bij Zijn hart houden.

In de verwachting van Zijn komst,

Amir Tsarfati

Amir Tsarfati is een geboren Israëli en voormalig majoor in het Israëlisch leger (IDF). Hij is de oprichter en directeur van Behold Israel. Dit is een non-profitorganisatie die Bijbels onderwijs geeft door middel van rondleidingen, conferenties en social media, en vanuit een Bijbels en profetisch gezichtspunt nieuws en informatie over Israël biedt.

Amir is getrouwd en heeft vier kinderen. Zijn huis in Noord-Israël kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon). Dit is een voortdurende herinnering aan de opdracht die hij van de Heer gekregen heeft om vanuit de Bijbel onderwijs te geven over Gods plannen voor de eindtijd.

Lees meer op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org
Deze nieuwsbrief is vertaald door de redactie van Christelijk Nieuws vanuit de Bijbelse overdenking van Amir van donderdag 22 augustus 2024.
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen – Jerusalem

Meer berichten van Amir zijn te vinden op: 
YouTube: www.youtube.com
Telegram:  t.me/beholdisraelchannel
Facebook:  facebook.com/beholdisrael
Instagram: instagram.com/amir.tsarfati

Nieuw boek van Amir Tsarfati

De Nederlandse vertaling van Discovering Daniel is verschenen bij Het Zoeklicht onder de titel Op reis door Daniël

Op reis door Daniël

Ons leven en de toekomst liggen in Gods hand. De wereld verkeert in grote chaos, maar dit hoeft ons niet ongerust te maken. 
Het Bijbelboek Daniël schetst een levendig beeld van de vele manieren waarop God ons leven en de wereldgebeurtenissen leidt, en dat geeft ons reden tot hoop. Op reis door Daniël moedigt ons aan om met vertrouwen in Gods soevereiniteit en liefde te leven, zolang wij nog op aarde zijn.

Paperback, 278 pagina’s, 
ISBN 9789064514289, 
prijs € 19,95
Bestellen: Het Zoeklicht

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies