Een strikvraag voor God

Kan God een rotsblok maken die zo groot is, dat Hij dat zelf niet kan optillen? – God wordt verondersteld almachtig te zijn. Als Hij almachtig is dan kan Hij ook een rotsblok maken dat zo groot is dat Hij dat zelf niet kan optillen. Als Hij dat rotsblok niet kan maken, is Hij dus niet almachtig. En als Hij dat rotsblok niet kan optillen, is Hij ook niet almachtig. Beide reacties laten zien dat God niets kan doen. Daarom is God niet almachtig. Sommigen trekken dan nog een andere conclusie: dus bestaat Hij ook niet.

Is dit logisch? Een beetje. Het probleem is dat de vraagstelling wat belangrijke informatie achterwege laat en daarom is de conclusie onzorgvuldig. Wat de bovenstaande paradox (=schijnbare tegenstelling) mist, is belangrijke informatie over Gods karakter. Gods almacht is niet onafhankelijk van wie Hij is. Het is een gedeelte van wie Hij is. God heeft een karakter en zijn handelingen/werken komen daaruit voort.

Voorbeeld

Een voorbeeld: ik heb een menselijke natuur. Ik kan hard lopen. Maar ik kan een jachtluipaard er niet uit rennen. Mijn mogelijkheden zijn gekoppeld aan mijn natuur, aan wie ik ben. Mijn natuur als mens laat me niet toe dat ik dit kan en hoe hard ik ook train of zou willen, ik kan dat niet veranderen. Zo is het ook met God. Zijn almacht is verbonden met zijn natuur, het is een deel van wie Hij is. Almacht moet dus in overeenstemming zijn met wie Hij is en niet met wat Hij niet is, omdat almacht niet een goddelijk ‘iets’ is dat op zichzelf staat. God kan alleen die dingen doen die in overeenstemming zijn met zijn natuur. Hij kan niet liegen, omdat het tegen zijn natuur zou in gaan. Niet in staat zijn te kunnen liegen, betekent niet dat Hij niet God is of dat Hij niet krachtig genoeg zou zijn. Hij kan niet ophouden met God te zijn.

Buiten de tijd

God staat buiten de tijd en is overal en altijd aanwezig. Als Hij zou stoppen met God te zijn, dan zou Hij nooit en nergens zijn. Daarom kan Hij niet stoppen te bestaan, omdat Hij dan zijn eigen natuur zou tenietdoen.

Gods almacht is niet de mogelijkheid om alles te kunnen wat denkbaar is, maar de mogelijkheid om alles te kunnen wat samengaat met zijn natuur en verlangens, binnen het rijk van zijn onbegrensde en universele kracht en macht die wij niet bezitten. Als God iets onsamenhangends zou doen in zijn natuur, dan zou Hij Zichzelf tegenspreken en dan zou God niet de waarheid zijn.

Oneindig

Een andere manier om deze vraag te bekijken is dat als Hij een rotsblok zo groot zou maken dat Hij het zelf niet kan optillen, Hij dan een rotsblok zou moeten maken dat groter is dan Hijzelf. Omdat Hij oneindig groot is (Hij maakte alles en staat boven alles), kan Hij niet zijn eigen natuur beschadigen door een rotsblok te maken dat groter is dan Hijzelf.
Of: als een rotsblok zo groot zou moeten zijn dat God het niet kan optillen, is dat rotsblok niet langer een rotsblok, want een rots kan nooit oneindig groot zijn.

Web: leven.nu
Auteur: redactie
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies