Hoe zit het met de mannen bij onbedoelde zwangerschap en abortus?

De vrouw beslist bij een onbedoelde zwangerschap over haar eigen lichaam en het leven van het ongeboren kind dat erin groeit. Maar hoe zit het dan met de mannen die betrokken zijn bij onbedoelde zwangerschap en abortus? Welke rol hebben zij en hoe gaan we hier als kerk, hulpverleners en maatschappij mee om? Tijdens het symposium, dat op woensdagavond 18 september in de Schakel te Nijkerk plaatsvindt, zal op deze vragen worden ingegaan.

Is abortus alleen een vrouwenonderwerp?

Abortus wordt vaak beschouwd als een onderwerp dat uitsluitend vrouwen aangaat, omdat zij de uiteindelijke beslissing nemen bij een onbedoelde zwangerschap. Maar bij elke onbedoelde zwangerschap is ook een man betrokken, die daarmee automatisch een vader wordt. Volgens de huidige wetgeving heeft de man geen rol in het besluitvormingsproces rond abortus, maar dat betekent niet dat hij geen impact voelt.

Arthur Alderliesten

Arthur Alderliesten, directeur Schreeuw om leven: ‘mannen kunnen geconfronteerd worden met een scala aan emoties zoals angst, schuld, hulpeloosheid en machteloosheid. Deze gevoelens ontstaan vaak in situaties van onbedoelde zwangerschap en abortus. Het symposium zal bespreken hoe belangrijk het is dat mannen goede hulpverlening krijgen in deze situaties, en hoe de rol van de man bij onbedoelde zwangerschap en abortus momenteel onderbelicht blijft.’ Daarnaast geeft Schreeuw om leven in november een boek uit, waarin verschillende schrijvers vanuit hun professie een bijdrage hebben geschreven over dit thema.

Workshops

Het symposium wordt geopend met een korte hoofdlezing. Deze wordt gevolgd door twee rondes waarin verschillende workshops worden aangeboden. Deze workshops worden gegeven door professionals en bieden praktisch inzicht voor de praktijk.

  • Nico van der Voet: Kerken – Hoe ga je als kerk en om met mannen die te maken hebben met onbedoelde zwangerschap en abortus?
  • Sijke Kok: Rouwverwerking – Hoe gaan mannen om met rouwverwerking na een abortus?
  • Adrianne Vroegindeweij: Hulpverlening– Wat hebben mannen nodig bij een onbedoelde zwangerschap en na een abortus?
  • Workshop: Arthur Alderliesten & Mathilde Brandemann: Maatschappelijk debat– Hoe komt het dat abortus een vrouwenonderwerp is – oorzaak & gevolg?

Samen willen we een open dialoog voeren en kennis delen om zo betere ondersteuning te kunnen bieden aan mannen die met deze situaties te maken krijgen.

Over Schreeuw om leven

Schreeuw om leven is een christelijke pro lifeorganisatie die zich inzet voor een hoopvolle toekomst voor moeder en kind. We streven naar een samenleving waarin abortus onnodig en ondenkbaar is. Schreeuw om leven wil voorkomen dat ongeboren leven gedood wordt.

Daarom bieden we psychosociale en praktische hulp aan vrouwen die onbedoeld zwanger zijn. En ook na een abortus zijn we er voor hen die ondersteuning en hulp nodig hebben. We willen Gods liefde voor het kwetsbare merkbaar laten zijn, en waar mogelijk heling bieden in Christus’ naam.

Naast hulpverlening staan we met overtuiging van de waarde en betekenis van het ongeboren leven in de maatschappij. Schreeuw om leven zoekt daarbij actief de dialoog.

Amerikaanse verkiezingsbijeenkomst

Het is ongekend hoe abortus een samenleving bezighoudt. Het is verworden tot symbool van vrijheid of rechtzinnigheid. Op een Amerikaanse verkiezingsbijeenkomst werd bij de ingang abortus aangeboden. Ongelooflijk, misschien kon je wel kiezen tussen een sleutelhanger of abortus. Een absurditeit waar we ver vandaan moeten blijven. Abortus is het doden van kleine mensenkinderen. Dat mag niet worden gepolitiseerd of gebagatelliseerd. Het is een kwetsbaar onderwerp dat zorgvuldigheid behoeft. Zowel in de persoonlijke hulpverlening als in het grote debat. Als Schreeuw om leven leveren we daaraan onze bijdrage waar mogelijk.

Web: www.schreeuwomleven.nl
Auteur: Nieuwsbrief Arthur Alderliesten
Aanmelden: symposium
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies