En zo niet

Column – De dominee heeft gepreekt over Daniel 3. Wat bij mij is blijven hangen zijn de woorden van Sadrach, Mesach en Abed-Nego, gericht tot koning Nebukadnezar “En zo niet”. Even in het kort de geschiedenis.

Koning Nebukadnezar had voor zich een groot beeld laten oprichten en iedereen werd verplicht daarvoor te buigen. Deed men dat niet dan was de prijs daarvoor dat men in een brandende vuuroven werd geworpen. De drie hiervoor genoemde Joodse mannen weigerden te knielen. Dit werd aan de koning gemeld en de koning gaf hen een tweede kans.

Ik citeer vanaf vers 15b: “maar als u het niet aanbidt, dan zult u op hetzelfde ogenblik midden in de brandende vuuroven worden geworpen. En wie is dan de god die u uit mijn handen kan verlossen? Sadrach, Mesach en Abed-Nego antwoordden en zeiden tegen koning Nebukadnezar: Wij hoeven u hierop geen antwoord te geven. Als het moet, kan onze God, Die wij vereren, ons verlossen uit de brandende vuuroven, en Hij zal ons, o koning uit uw hand verlossen. En zo niet, het zij u bekend, o koning, dat wij uw goden niet zullen vereren en het gouden beeld dat u hebt opgericht, niet zullen aanbidden.”

Geloofsvertrouwen

Het gedrag van deze Joodse mannen kan je volgens mij op verschillende manieren typeren. Wat een lef, wat een standvastigheid, wat een kortzichtigheid (doe nou één keertje mee en alle problemen zijn voorbij). Ik kies voor geloofsvertrouwen. Want daarvan spreken deze mannen. En zij waren bereid daarvoor de prijs te betalen. Zij geloofden dat God hen uit deze situatie kon redden. Maar mocht Hij dat niet doen dan nog zouden zij niet voor het beeld knielen.

Vervolgde christenen

Ik ga je niet vragen wat jij zou doen. Ik laat je ook niet weten wat ik zou doen. Ik vraag je aandacht voor onze broeders en zusters die dit aan den lijve op dit moment meemaken. Die leven onder een regime dat niet toestaat dat men christen is. Samenkomen als gelovigen is ten strengste verboden. Zelfs het bezit van een Bijbel kan je al de das om doen. Op de site van Open Doors ben ik nagegaan wat de top 10 is van landen met een vervolging van christenen. Deze lijst ziet er als volgt uit

  1. Noord-Korea
  2. Somalië
  3. Jemen
  4. Eritrea
  5. Libië
  6. Nigeria
  7. Pakistan
  8. Iran
  9. Afghanistan
  10. Soedan

Weet je dat de volledige lijst uit 50 namen van landen bestaat?

Veel broeders en zusters in deze landen hebben tegen het regime gezegd “Maar zelfs indien u mij martelt, opsluit in een gevangenis of concentratiekamp, verbant naar een kamp ver weg en ik daar onder erbarmelijke en mensonwaardige toestanden misschien jaren moet leven, ver weg van mijn geliefden, zelfs indien ik de dood in ogen moet zien, zelfs dan blijf ik trouw van de God waarin ik geloof en die ik dien.”

Oproep

Ik vraag je op dit moment te bidden voor hen die de zelfde moed hebben getoond als Sadrach, Mesach en Abed-Nego. Ik bid met je mee. Ik heb me voorgenomen meer voor hen te bidden. Bid jij dan met mij mee?

Auteur: Willem van Leiden
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen 

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies