Wees een licht

Column – Er ligt een prachtig, oud lichtschip in de haven van Cuxhaven. Het is of was eigenlijk een mobiele vuurtoren die diende als belangrijk navigatiepunt voor de monding van de Elbe. De hoogte van het baken was 15 m boven de waterspiegel en de lichtbundel was tot 23 zeemijl (= ca. 42,5 kilometer) zichtbaar.

De taak van dit baken was om in het donker binnenkomende schepen de veilige weg naar de monding van de Elbe te wijzen en daarmee de veilige toegang tot de haven van Hamburg. Tussen 1816 en 1988 werkten moedige mannen in drie ploegen op vijftien verschillende schepen. De aanduiding lichtschip “Elbe 1” was overigens geen naam, maar eerder een aanduiding van de positie! Tussen 1988 en 1999 bevond zich op de positie een onbemand lichtschip.

Het lichtschip “Elbe 1”, dat dienst deed onder de naam “O’Swald II”, was met een lengte van 57,3 meter het langste lichtschip ter wereld.

Een zekere gelijkenis

En op de een of andere manier is er een zekere gelijkenis tussen dit lichtschip (dat eigenlijk slechts een voorbeeld is van de vele verschillende lichtschepen in de wereld) en ons christenen.

In Mattheüs 5:14 zegt de Heer Jezus: “Gij zijt het licht van de wereld…” en verder in vers 16: “Laat uw licht schijnen voor de mensen, opdat zij uw goede werken mogen zien en uw Vader die in de hemel is, verheerlijken.”

Onze positionering

De overeenkomst ligt in onze positionering: “Elbe 1” is een vast punt in de Noordzee voor de monding van de Elbe, een “christen” is iemand die zijn vertrouwen uitsluitend stelt in Jezus en Zijn dood aan het kruis van Golgotha. De zeer vergelijkbare taak is er voor beiden: namelijk een belangrijk, onmiskenbaar signaal afgeven! ‘Elbe 1’ zegt: Het is veilig om de haven in te gaan en een ‘christen’ zegt: kijk, zo leeft iemand wiens leven niet alleen oppervlakkig door God is veranderd, maar fundamenteel.

Opvallen in de massa

Zijn we ons er werkelijk van bewust dat het Gods plan voor ons leven is dat we positief opvallen in de massa? Opvallen als degenen die op de een of andere manier anders zijn dan de massa – anders in uitnodigende zin? Iemand die niet alleen bezorgd is over zijn eigen voordeel; iemand die zonder wrok op de achterbank kan plaatsnemen; iemand die de waarheid vertelt, zelfs als dat betekent dat hij zijn eigen fout moet bekennen.

Anders zijn

Wij christenen moeten (en willen) anders zijn, zodat de mensen om ons heen gewezen worden op de God die levens wil en kan veranderen! Wijzend naar de God waarvan iedereen die niet gelooft zegt dat Hij dood is!

Door de zonde is de wereld donker geworden en in deze wereld wordt zij steeds onrustiger: het voelt alsof er een storm op komst is. En in deze duisternis moeten wij christenen bakens van licht zijn – een levende herinnering aan onze almachtige, genadige God die echte veiligheid biedt aan iedereen die HEM zoekt – net zoals een haven echte veiligheid betekent in stormachtige tijden.

Het doel is voor ons christenen duidelijk: een gids zijn voor onze God, zodat mensen overtuigd raken van de grootsheid, rechtvaardigheid en genade van God en zich gaan verbazen over het unieke karakter van deze God! Iedere christen kan en mag hieraan bijdragen, ook al is hij slechts een “klein lichtje” onder Gods volk!

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor deze site schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedeelten uit de Bijbel. Vertaling: redactie christelijknieuws.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies