Tot de eerste bocht

Column – In een periode van onzekerheid kan er veel op je afkomen. Hoe zal dit aflopen? Hoe gaat dit verder? Wat hebben we nog meer te verwachten? En al deze vragen kunnen je onzeker maken en misschien ook wel (wat) angstig. Van een therapeut hoorde ik onlangs dat het goed is om dan vooral niet verder te kijken dan de eerste bocht.

Niet verder dan

Als zij dit haar patiënten voorhoudt dan bedoelt zij hiermee te zeggen dat je niet verder moet willen kijken dan het eerste wat er staat te gebeuren. Dat kan bijvoorbeeld een onderzoek zijn. Het is dan verstandig om je niet ook al bezig te houden met de vraag wat de uitkomst van het onderzoek zal zijn. De eerste bocht is dan het komende onderzoek en probeer het in je gedachten daar dan bij te laten. Ik geef ruiterlijk toe dat dit niet altijd eenvoudig is. Maar het blijft overeind staan dat dit een goed en waardevol advies van haar is.

Toekomst van onze planeet

Behalve onzekerheid voor wat betreft je gezondheid kan de onzekerheid ook toeslaan als we denken over de toekomst van onze planeet en alles wat daarmee heeft te maken. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan oorlogen, hongersnoden, epidemieën, milieurampen en zo kan ik misschien nog wel even doorgaan. Denken aan alles wat er zou kunnen gaan gebeuren met en op deze aarde kan je bijvoorbeeld bang maken. Maar ook andere reacties zijn mogelijk.

De eerste bocht en de wederkomst

Als christen heb ik een bepaalde kijk op de toekomst. Deze is onder meer ingegeven door het geestelijk milieu waarin ik ben opgegroeid. Een van de onderwerpen waar je als christen een mening over kunt hebben is de aanstaande wederkomst van de Heere Jezus. Ik weet dat hierover op het christelijk erf verschil van inzicht bestaat. Er zijn christenen die van mening zijn dat de wederkomst zoals die beschreven is in 1 Thessalonicenzen 4 dezelfde is als die zoals beschreven in Zacharia 14. Er zijn er ook die van mening zijn dat dit twee afzonderlijke wederkomsten zijn. Het verschil hiertussen ga ik niet toelichten. Ik volsta met de mededeling dat ik tot de groep christenen behoor die van mening is dat we als ‘eerste bocht’ het uitzien naar de wederkomst van de Heere Jezus hebben te verwachten, zoals beschreven is in 1 Thessalonicenzen 4. Daarvan uitgaande is het goed voor mij mij geen zorgen te maken over alles wat er daarna met en op deze aarde zal gaan gebeuren. Daar kan je bang van worden.

Ik kijk uit naar de eerste bocht met deze woorden uit 1 Thessalonicenzen  4: “Want de Heere Zelf zal met een geroep, met de stem van een aartsengel en met een bazuin van God neerdalen uit de hemel. En de doden die in Christus zijn, zullen eerst opstaan. Daarna zullen wij, de levenden die overgebleven zijn, samen met hen opgenomen worden in de wolken, naar een ontmoeting met de Heere in de lucht. En zo zullen wij altijd bij de Heere zijn. Zo dan, vertroost elkaar met deze woorden.”(1 Thessalonicenzen 4:16-18).

Maranatha!

Auteur: Willem van Leiden
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies