Amir Tsarfati vanuit de Jezreëlvallei in Israël: God staat boven alles

Shalom vanuit de Jezreëlvallei in Israël. Het is zo fijn om weer thuis te zijn. Op mijn terugreis van vakantie heb ik van de gelegenheid gebruikgemaakt om in Zwitserland te stoppen en onderwijs te geven in de ICF Zürich. Wat een geweldige kerk en wat een geweldige mensen! De Heilige Geest werkte en we hadden een prachtige tijd. Dank aan iedereen bij ICF Zürich!

Op de dag dat ik thuiskwam, gaf de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de mijns inziens krachtigste toespraak uit zijn politieke carrière. Twee dagen eerder waren zes gijzelaars geëxecuteerd met schoten in hun achterhoofd omdat Hamas bang was dat de IDF te dichtbij kwam en hen zou ontdekken. Het schokte de wereld en verontwaardigde de natie. In reactie hierop, en onder druk van Israëlische links denkenden, families van gijzelaars, internationale regeringen en het Witte Huis van de Verenigde Staten, riskeerde Netanyahu zijn politieke leven door het impopulaire standpunt in te nemen tegen concessiepolitiek omwille van de terugkeer van gijzelaars. Zoals de bekende uitspraak luidt: ‘Met zulke vrienden …’

Belangrijke conclusies uit de toespraak van Netanyahu

Eén waarheid die Netanyahu communiceerde kon onmogelijk verkeerd begrepen worden. Zolang hij premier is, zal Israël niet terugkrabbelen. Ondanks de liberale politici zal Bibi bij zijn standpunt blijven. En ondanks de generaals van de IDF die liever samenzweren dan naar de regering te luisteren, zal de premier ervoor zorgen dat het leger de wensen van de regering dient in plaats van dat de regering de wensen van het leger dient. Na de toespraak verschillende keren te hebben beluisterd, denk ik dat er vier belangrijke conclusies te trekken zijn:

  1. Netanyahu gaf aan dat eenheid essentieel is om de oorlog te winnen. Dit was een boodschap aan het Israëlische publiek, die kwam in de nasleep van protesten en een mislukte arbeidersstaking die door de rechtbanken illegaal en politiek werden verklaard. De meerderheid van onze burgers is het met Netanyahu eens dat we samen sterk moeten blijven om deze oorlog te beëindigen. Helaas bezitten degenen die tegenover hem staan – linkse media, politici met een grote mond en buitenlandse bemoeizuchtige regeringen – de microfoons en de televisieschermen en de nieuwsbronnen.
  2. We kregen een gedetailleerde uitleg over de geschiedenis en het belang om de Philadelphi-corridor in handen van de IDF te houden. Want via dat gebied langs de grens tussen Egypte en Gaza komen de meeste wapens van Hamas het land binnen. Het levert de militaire zuurstof die de terroristen in leven houdt, dus moet het afgesloten blijven. Het teruggeven aan Hamas staat gelijk aan het plegen van militaire zelfmoord voor de IDF.
  3. De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant, de Amerikaanse president Joe Biden en alle anderen die politieke druk uitoefenen op Netanyahu moeten zich terugtrekken en hem zijn werk laten doen. Zoals altijd namen de linkse media het voor de anti-Bibi’s op en legden ze de premier genadeloos het vuur aan de schenen. Maar Netanyahu reageerde meesterlijk. Hoe hard ze ook probeerden om hem te doen struikelen, hij was in staat om zijn punt duidelijk en bondig over te brengen.
  4. Yahya Sinwar heeft nu in niet mis te verstane bewoordingen te horen gekregen dat hij een wandelende dode is. Geen enkele druk van de VS of onze eigen radicaal-linkse elementen zal Bibi’s standpunt over de Philadelphi-corridor of over de verwijdering van Sinwar van deze planeet veranderen. Door dit zo openlijk uit te spreken heeft Netanyahu voor altijd de terugweg afgesloten.

Zoals gezegd denk ik dat dit de premier op zijn best ooit was. Als je een gedetailleerdere analyse van zijn toespraak wilt, bekijk dan mijn speciale Breaking News Update van afgelopen dinsdag.

God staat boven alles

Nogmaals, ik ben woedend en verscheurd van verdriet vanwege de barbaarse vernietiging van mensenlevens. Maar ik ben niet verrast. Sterker nog, ik blijf optimistisch, want op grond van de Bijbel weet ik dat we deze kleinere oorlog moeten winnen voordat de grote oorlog van Ezechiël 38 kan beginnen. Er komt een tijd van vrede en veiligheid voor Israël. Zodra die eindelijk bereikt is, zullen Rusland, Turkije, Iran en anderen uit het noorden komen met de bedoeling om Israël te vernietigen en te plunderen. Alles wat er gebeurd is, wist God van tevoren. En Hij heeft de volmaakte weg uitgestippeld die er uiteindelijk toe zal leiden dat Zijn volk tot Hem zal roepen: ‘Gezegend is Hij Die komt in de Naam van de Heere’ (Lukas 13:35).

Het Midden-Oosten

Ik herinner je er ook nu weer aan dat je op mijn Telegram-kanaal het laatste nieuws kunt volgen. Zorg ervoor dat je je alleen abonneert op het kanaal met meer dan 560.000 volgers, zodat je de nepaccounts op mijn naam vermijdt. Nu de toekomst van Telegram onzeker lijkt, heb ik bovendien mijn aanwezigheid op X, voorheen bekend als Twitter, vergroot. En ook hier geldt: abonneer je alleen op het account met meer dan 112.000 volgers.

Gaza en het afslachten van gijzelaars

Vorige week vierde het hele land de redding van gijzelaar Qaid Farhan Alkadi, een Arabische bedoeïen, uit een tunnel van Hamas. Slechts een paar dagen later was Israël opnieuw geschokt en in rouw toen zes onschuldige gijzelaars met een schot in het achterhoofd door Hamas werden geëxecuteerd. Eden Yerushalmi (24), Hersh Goldberg-Polin (23), Alexander Lobanov (32), Almog Sarusi (27) en Ori Danino (25) werden bijna elf maanden geleden ontvoerd van het Nova Muziekfestival en ondergronds vastgehouden tot in een oogwenk het leven hun bruut werd ontnomen. Carmel Gat (40), die was ontvoerd uit kibboets Be’eri, werd samen met hen afgeslacht. Hamas geeft de executies grif toe en zegt dat dit de nieuwe regels zijn. Maar ze accepteren de verantwoordelijkheid niet. Hoge Hamasfunctionaris Sami Abu Zuhri zei: ‘Netanyahu heeft de zes gevangenen gedood en hij is vastbesloten om de overgebleven gevangenen te doden.’ De leugen is zo doorzichtig en kwaadaardig. En de media drukken zijn uitspraak af alsof die van de lippen van een aartsengel komt.

Hoe zit het met een overeenkomst?

Smeekt Hamas Israël om de wapens neer te leggen? Smeken ze, na hun enorme verliezen, met gevouwen handen wanhopig om verlichting? Niet bepaald. Khalil al-Hayya, hooggeplaatst lid van de politieke vleugel van Hamas, beweert schaamteloos: ‘Zonder een Israëlische terugtrekking uit de Philadelphi-corridor, de Nezarim-corridor en de grensovergang bij Rafah komt er geen akkoord.’ Met andere woorden: ‘Israël, jullie zijn verslagen. Jullie moeten opgeven en naar huis gaan.’ Het klinkt absurd, maar is het dat ook echt? Hamas rekent op de twee wapens die sterk genoeg zouden kunnen zijn om Israël te verslaan. Het eerste is internationale druk en het tweede is links binnen Israël. Hamas kan het zelf niet, maar ze hebben een aantal behoorlijk machtige bondgenoten.

Er is niet alleen maar slecht nieuws uit Gaza

Op 7 oktober kwam Ahmed Fozi Nazer Muhammad Wadia, de commandant van de Nukhba-compagnie in het Daraj Tuffah Bataljon, als paraglider de Netiv HaAsara-gemeenschap binnen en nam de leiding over de slachting. Terwijl de getraumatiseerde kinderen van de vermoorde Gil Taasa naar het lichaam van hun vader staarden, keek Wadia toe terwijl hij nonchalant een cola dronk. Op dinsdag werden Wadia en zeven anderen gedood in een compound in Gaza-stad.

Hezbollah en het noorden

De strijd in het noorden gaat door. Maandag viel de IDF tien raketwerpers van Hezbollah aan. Helaas zijn er nog veel meer locaties waar raketten worden opgeslagen en van waaruit ze kunnen worden gelanceerd, zoals blijkt uit de zestig raketten die woensdag in de ochtenduren werden afgevuurd. De IDF reageerde onmiddellijk met een zware aanval. Ik ben benieuwd wanneer en hoe de premier Hezbollah zal toespreken. Tot nu toe lijkt de terreurgroep er genoegen mee te nemen om hun raketaanval van 25 augustus waarbij alleen maar kippen omkwamen, te laten dienen als een sterke boodschap aan Israël dat het moet stoppen met het doden van Hezbollah-commandanten, zoals Fuad Shukr. Helaas voor de terroristen zijn de enigen die echt van streek lijken te zijn, de leden van de Nationale Pluimvee-lobby die blijkbaar kort daarna de straat op gingen en riepen: ‘Fowl!’ (CN: fowl betekent ‘kip’, en Amir maakt een woordspeling op de uitdrukking cry faul, waarmee je zegt dat iets oneerlijk is.)

De Westelijke Jordaanoever

Het geweld op en vanuit de Westelijke Jordaanoever wordt alleen maar erger. Zondag overviel een Palestijnse schutter die behoort tot een groep die bekendstaat als de Khalil al-Rahman Brigade een Israëlische politieauto, waarbij de drie agenten in de auto werden vermoord. Later die dag werd de terrorist gepakt terwijl hij zich schuilhield in een huis in Hebron. Terrorisme viert hoogtij op de Westelijke Jordaanoever. In de afgelopen weken heeft Shin Bet twee belangrijke terroristische aanvallen vanuit het Nablus-gebied verijdeld. Dit is dezelfde regio waar de zelfmoordterrorist vandaan kwam wiens aanslag op 18 augustus mislukte. Sinds het begin van het jaar zijn er ongeveer tweehonderd terreuraanslagen verijdeld door Shin Bet.

VK verbiedt wapens

In een geval van de slechtste timing ooit, slechts een paar dagen nadat Hamas op brute wijze zes Israëlische gijzelaars had geëxecuteerd, kondigde het Verenigd Koninkrijk aan dat het een hele reeks wapenexporten naar Israël opschortte. Deze beslissing leverde kritiek op uit alle hoeken van het land, inclusief voormalig premier Boris Johnson en voormalig minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel. De Britse columniste Allison Pearson noemde het verbod van de Labourpartij ‘een beschamend verraad van een heldhaftige bondgenoot’ en voegde eraan toe dat dit onmiddellijk na de executie van zes onschuldigen door Hamas de ‘grenzen van satire’ ver overschreed. Hé, VK, laat ons op zijn minst een paar dagen rouwen om onze doden voordat je ons een mes in de rug steekt.

Russische raketaanval op Oekraïne

Terwijl Oekraïne probeert verder over de grens te komen, vecht Rusland terug. Dinsdag troffen twee ballistische raketten een militair opleidingsinstituut en een nabijgelegen ziekenhuis in Poltava. Er vielen meer dan vijftig doden en honderden gewonden. Rusland verdedigde zijn acties door te zeggen dat het militaire instituut een terecht doelwit was.

De bediening

Heb je je afgevraagd hoe het op 7 oktober moet zijn geweest om te rennen voor je leven vanwege de terroristen? Heb je nagedacht over hoe het leven hier in Israël is veranderd sinds dat afschuwelijke bloedbad? Deze twee thema’s vormen de basis voor onze nieuwe Nir Tavor-thriller, The Sick Man’s Rage, en geven het verhaal een diepgang zoals in geen van de eerdere delen. Nadat we je iets hebben laten proeven van hoe die noodlottige dag was, nemen we je mee in de reactie van Israël en de repercussies die een wereldwijde reactie teweeg hebben gebracht. Je zult meer besef krijgen van de geest van Israël dan ooit tevoren. (CN: Dit is deel 4 van de serie; de eerste drie delen zijn in het Nederlands beschikbaar.)

Podcast ‘Got Questions

Aanstaande maandag zal ik geïnterviewd worden in de podcast ‘Got Questions?’. Als je weleens op Google hebt gezocht naar antwoorden op een Bijbelse vraag, dan is de kans groot dat je Got Questions bent tegengekomen. Het is een prachtige kans bij een betrouwbare organisatie. Zodra ik weet wanneer het wordt uitgezonden, zal ik de informatie doorgeven.

Maandag is het ook weer tijd voor een live uitgezonden Q&A CONNECT met pastor Barry Stagner en mij. We zullen spreken over Israël, de Bijbel, en Israël in relatie tot de Bijbel. En dinsdag kom ik met een nieuwe Midden-Oosten-update.

Bedankt

Ik heb een fijne vakantie gehad en een geweldige tijd met het gezin, maar nu is het heerlijk om weer aan het werk te zijn op het kantoor van CONNECT. Bedankt voor jullie gebeden en jullie steun. Dankzij jullie trouw aan God kan Hij Zijn trouw betonen door jullie heen. Moge Hij jullie zegenen terwijl jullie dag na dag op Hem vertrouwen.

In de verwachting van Zijn komst,

Amir Tsarfati

Amir Tsarfati is een geboren Israëli en voormalig majoor in het Israëlisch leger (IDF). Hij is de oprichter en directeur van Behold Israel. Dit is een non-profitorganisatie die Bijbels onderwijs geeft door middel van rondleidingen, conferenties en social media, en vanuit een Bijbels en profetisch gezichtspunt nieuws en informatie over Israël biedt.

Amir is getrouwd en heeft vier kinderen. Zijn huis in Noord-Israël kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon). Dit is een voortdurende herinnering aan de opdracht die hij van de Heer gekregen heeft om vanuit de Bijbel onderwijs te geven over Gods plannen voor de eindtijd.

Lees meer op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org
Deze nieuwsbrief is vertaald door de redactie van Christelijk Nieuws vanuit de Nieuwsupdate van Amir van donderdag 5 september 2024.
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Meer berichten van Amir zijn te vinden op: 
YouTube: www.youtube.com
Telegram:  t.me/beholdisraelchannel
Facebook:  facebook.com/beholdisrael
Instagram: instagram.com/amir.tsarfati
X / Twitter: x.com/beholdisrael

Nieuw boek van Amir Tsarfati

De Nederlandse vertaling van Discovering Daniel is onlangs verschenen bij Het Zoeklicht onder de titel Op reis door Daniël. Paperback, 278 pagina’s, ISBN 9789064514289, prijs € 19,95. Bestellen: Het Zoeklicht

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies