‘Dienstbaarheid van de politiek aan bloeiende gemeenschappen’, dat is de koers voor de ChristenUnie in de komende jaren, als het aan de Commissie Partijvisie ligt. De commissie presenteert vandaag haar visie op de toekomst van de koers van de ChristenUnie.
Partijleider Mirjam Bikker omarmt het advies en presenteert daarbij het politiek pamflet genaamd Een hoopvolle koers. Daarin vertaalt ze het advies naar concrete politieke prioriteiten voor de ChristenUnie. Door te kiezen voor de toekomst van kinderen, door pal te staan voor een rechtvaardige overheid en door te bouwen aan een economie voor mens en schepping wil de partij de komende jaren bijdragen aan een bloeiend land.
Tieners op de publieke tribune
Mirjam Bikker: “Elke week zie ik tieners op de publieke tribune van de Tweede Kamer. Als zij ook de komende tijd weer op de publieke tribune van de Tweede Kamer gaan zitten, dan zullen ze daar de ChristenUnie in de oppositie zien. Niet tégen een kabinet, maar vóór Nederland. Met dezelfde gedrevenheid als onze oprichters, maar in een andere tijd.
Gedreven door Gods liefde
In veranderende tijden zijn wij een gewortelde partij. Gedreven door Gods liefde zetten we ons in voor de samenleving en de schepping. Want we hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de aarde, ons gemeenschappelijke huis. Daar gaat het niet goed, we zien bijvoorbeeld hoe steeds meer jongeren mentaal in de problemen raken. De ChristenUnie zal er staan met de toekomst van kinderen voorop. Grenzen aan de macht van social media, een einde aan de online gokindustrie. Goed samenleven vraagt de inzet van iedereen, denk aan de giftenaftrek en de maatschappelijke diensttijd. Ook verkennen we de invoering van de dienstplicht.
Mensen en hun vrijheid beschermen
Onze samenleving kent alleen vrijheid en veiligheid als de overheid recht brengt, zeker waar dat de afgelopen jaren ontbrak, zoals een einde aan de onuitlegbare verschillen in Groningen. Maar ook een einde aan de oprukkende criminaliteit, een nationaal programma om drugs uit te bannen en mensenhandel te stoppen. Want de overheid is er om mensen en hun vrijheid te beschermen. In woelige tijden staat de ChristenUnie pal voor de democratische rechtsstaat.
De toekomst van kinderen maakt ook glashelder: kies een economie die dienstbaar is aan mens en schepping, en niet andersom. De ChristenUnie investeert dus in bereikbare dorpen en steden, maakt het bus- en treinkaartje betaalbaar en versterkt het regionaal ov.”
Hoopvolle tegenbeweging
Naast het politieke pamflet wordt vandaag het nieuwe visiestuk van de partij Hoop voor een ongenadige tijd gepresenteerd. Het net gepresenteerde visiestuk spreekt van de onopgeefbare missie van christelijk-sociale politiek.
De commissie betoont zich kritisch over de ‘ongenadige hardheid’ van deze tijd. Secularisatie wordt ‘een groot experiment’ genoemd dat een geestelijk en sociaal vacuüm achterlaat. Het stuk betoogt dat christelijke politiek de strijd moet aanbinden met radicaal individualisme en daar het stimuleren van een verantwoordelijke samenleving tegenover moet zetten. ‘De christelijke politiek is hier ooit begonnen als hoopvolle tegenbeweging, en dat kunnen we opnieuw zijn.’
Ankie van Tatenhove (partijvoorzitter):
‘Met deze visie kunnen we vooruit. Ze vertaalt oude beginselen voor een nieuwe tijd en geven een agenda waar we vanuit die beginselen mee op pad gaan. Dat gaan we doen, in Den Haag, én op al die plaatsen in het land waar ChristenUnie-mensen vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad, in de staten, en op de plaatsen waar we wethouders leveren of gedeputeerden. De ChristenUnie moet dé partij voor de samenleving zijn, die ruimte voor de levens van gewone mensen beschermt.’
Roel Kuiper (voorzitter commissie partijvisie):
“Dit visiedocument is het resultaat van nadenken over de politieke toekomstagenda van de ChristenUnie. Het is tijd voor de ChristenUnie opnieuw de koers uit te zetten, onder een nieuwe partijleider die er zichtbaar zin in heeft. De vraagstukken van onze tijd zijn fors en voor teveel jongeren, onze hoop voor de toekomst, voelt de wereld ongenadig.
In de boodschap die het visiedocument uitzendt wordt veel nadruk gelegd op gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Als we niet willen dat ons land uiteenvalt door gebrek aan solidariteit, door burgers en ook overheden die tegenover elkaar staan, door een gebrek aan publieke moraal, dan zullen we stappen naar elkaar moeten zetten.”
Mirjam Bikker (partijleider):
“De ChristenUnie is 25 jaar geleden opgericht vanuit een groot verlangen: om gedreven door de liefde van God en vol overtuiging dienstbaar te zijn aan de samenleving en ons land. Dat diepe verlangen is nog steeds onze hartslag. Het is goed dat de commissie Partijvisie laat zien hoe christelijk sociale politiek ook nu antwoord geeft op het verlangen om goed samen te leven en voor de schepping te zorgen. Onze beginselen zijn oersterk en onveranderd. Ze houden de tijd een spiegel voor en wakkeren ons vuur aan, om opnieuw hoopvol dienstbaar te zijn aan ons land. Ik dank de commissie hartelijk voor wat ze meegeven aan de hele partij en ga graag samen aan de slag.”
Auteur: ChristenUnie / Anne-Saar Kunz
Web: www.christenunie.nl
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen