Eddo Verdoner: Jodenhaat raakt de hele samenleving

Met een keppeltje op straat lopen in Nederland lijkt bijna niet meer mogelijk. Joodse kinderen worden van school gehaald omdat het daar niet meer veilig is. Sinds 7 oktober laait het antisemitisme weer op in Nederland. Waar komt die Jodenhaat vandaan, en wat kunnen we er tegen doen? Een uitzending met Eddo Verdoner, de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding.

De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) adviseert de minister van Justitie en Veiligheid (JenV) over de aanpak van antisemitisme. De NCAB geeft de minister van Justitie en Veiligheid (JenV) gevraagd en ongevraagd advies over de aanpak van discriminatie, bedreiging en intimidatie van de Joodse gemeenschap. Daarnaast signaleert de NCAB ontwikkelingen die opkomen op het terrein van antisemitisme.

Overuren

Sinds de ongekende terreurcampagne van Hamas maakt de toch al drukbezette Eddo Verdoner overuren om de golf van antisemitisme te agenderen op scholen en bij de overheid. ‘Het taboe verdwijnt.’

De huidige golf antisemitische voorvallen op scholen lijkt ernstiger en heviger dan voorheen. Daar zijn twee oorzaken voor te noemen, zegt Eddo Verdoner. “De eerste is, niet verrassend, de enorme invloed van sociale media. Er is geen scholier zonder Instagram en TikTok, waar de gruwelijkste filmpjes binnenkomen op hun telefoon. Negen of tien jaar oud zijn ze dan. Daarmee wordt het conflict zonder enige context geëxporteerd naar het klaslokaal.”

“De tweede oorzaak is dat antisemitisme steeds gemakkelijker en breder in de samenleving tot uiting komt. Het taboe verdwijnt. Dat zie je in de sport, in de politiek en op tv. Denk aan de populaire presentator Johan Derksen, die eeuwenoude antisemitische fabels oprakelt. Joden hebben volgens hem alle ellende helemaal aan zichzelf te danken. Er is een vruchtbare voedingsbodem gecreëerd voor Jodenhaat. De pogrom van Hamas en Israëls reactie daarop doen zo’n broeinest heel gemakkelijk opvlammen.”

Auteur: Christenen voor Israël / NIW
Web: www.cvi.nl
Beeld: Videostill YouTube

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies