Sub-Sahara Afrika: 16 miljoen christenen verdreven en vergeten

In sub-Sahara Afrika voltrekt zich een vergeten crisis: 34,5 miljoen mensen zijn ontheemd en op de vlucht door conflicten en geweld. Bijna 50% –  16,2 miljoen mensen – is uit hun huis en van hun land verdreven, vaak omdat ze christen zijn. Bij een drama van deze omvang verwacht je de volle aandacht van de rest van de wereld. Niets is minder waar.

Pastor Barnabas uit Nigeria: “We zijn verdreven door geweld. Media lijkt het niet te interesseren, politici praten er niet over, we blijven achter in duisternis, vergeten, genegeerd.” Uitgedaagd door Afrikaanse kerkleiders is Open Doors nu een campagne gestart: Stop het geweld, start het herstel, breek de stilte.

Stilte verbreken

“De stilte rond dit humanitaire drama moet verbroken worden”, zegt Maarten Dees, directeur van Open Doors. “Het leed van de miljoenen mensen die op de vlucht zijn voor het geweld is ongekend. De uitzichtloosheid van de situatie waarin velen zitten is schrijnend. Ik heb met eigen ogen de hartverscheurende omstandigheden in de vluchtelingenkampen daar gezien! Onze geloofsgenoten zitten daar al jaren zonder enig uitzicht op verbetering, het is werkelijk mensonterend.”

Geweld en conflicten

De meeste christenen in sub-Sahara Afrika vluchten voor geweld en conflicten. Dat komt vooral door de opmars van radicaalislamitische groeperingen in de regio. Senior analist van Open Doors Illia Djadi: “In het centrale deel zijn groepen actief die verbonden zijn aan al-Qaida en Islamitische Staat. Rondom het Tjaadmeer – in landen als Nigeria, Niger en Kameroen – is Boko Haram actief, inclusief de afsplitsing ISWAP (Islamitische Staat in West-Afrikaanse Provincie). In Oost-Afrika komt de dreiging vanuit terreurgroep al-Shabaab.”

Roze olifant

De oorzaak van de vele conflicten is complex: zwakke regeringen, armoede, buitenlandse inmenging, klimaatverandering, botsingen tussen verschillende etnische groepen, om er maar een paar te noemen. De roze olifant in de kamer is het religieuze motief dat naast die andere oorzaken een wezenlijke rol speelt. Djadi: “De agenda van radicaalislamitische groepen is het opleggen van een kalifaat met islamitische wetgeving. IS wilde dat in het Midden-Oosten. In hun strijd richten ze zich daarom vooral op christenen, maar ook op gematigde moslims die in hun ogen niet radicaal genoeg zijn. Ze zijn ervan overtuigd dat ze mensen moeten bekeren tot de islam en schuwen daarbij geen geweld.”

Petitie

Open Doors wil met de campagne ‘Breek de Stilte’ dit vergeten gebied met de enorme vluchtelingenstromen op de kaart zetten. Met een oproep om meer praktische hulp te bieden, oog te hebben voor kwetsbaarheid vanwege religieuze achtergrond en actief op te treden tegen miljoenen handvuurwapens in de regio.

Met een petitie (Breek de stilte – Help christenen in Afrika | Open Doors) wil de organisatie 1 miljoen handtekeningen verzamelen, gericht op bescherming tegen gewelddadige militante aanvallen, gerechtigheid door eerlijke berechting van daders en herstel brengen aan alle getroffen gemeenschappen. Die handtekeningen zullen in 2026 worden aangeboden aan de Afrikaanse Unie, de Verenigde Naties, de EU en nationale regeringen.

Auteur: Wimco Ester
Beeld: Open Doors
Web: www.opendoors.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies