Verbazingwekkende genade

Column – Soms kun je denken dat je iets weet en bij nader inzien er achter komt dat je toch iets over het hoofd hebt gezien. Dat overkwam mij en daar gaat deze column over.

Uitsluitend voor de Joden

Als ik wat mijmer over mijn eeuwige toekomst en het cruciale verlossingswerk van de Heere Jezus op het kruis van Golgotha voor mij, dan bezie ik dat als nieuwtestamentische gelovige. Dan komt een tekst bij mij boven als “De Zoon van God Die mij heeft liefgehad en Zichzelf voor mij heeft overgegeven.” Met die ‘kennis’ ben ik opgegroeid. Het is voor mij een tale Kanaäns. Ik kwam er echter achter dat het een Gods wonder is dat het heil in Christus zich ook heeft uitgestrekt tot de heidenen (= niet-joden).

Om dit wat beter te begrijpen moeten we eerst vaststellen dat de komst van de Heere Jezus naar deze wereld uitsluitend “het Zijne” (Johannes 1:11) betrof. Essentieel hierbij zijn bijvoorbeeld de woorden van de Heere Jezus aan de Kananese vrouw “Ik ben alleen maar gezonden naar de verloren schapen van het huis van Israël”. Lees in dit verband de geschiedenis in Mattheus 15 vanaf vers 21. De Heere Jezus kwam in beginsel uitsluitend voor het volk der Joden. Daar hadden wij niet-joden part noch deel aan.

Kruis van Golgotha

De grondslag dat het heil in Christus zich ook kon uitstrekken over de niet-joden is door de Heere Jezus gelegd op het kruis van Golgotha. Vanaf dat moment konden wij niet-joden deel krijgen aan de zegeningen die aanvankelijk uitsluitend voor Zijn volk waren bestemd.

Genade, oneindig groot

Als ik dit wat op me laat inwerken krijgen de bekende woorden uit het lied Amazing Grace (Verbazingwekkende genade) een extra lading voor mij “Genade Gods, zo oneindig groot. dat ik (een niet-jood) die ‘t niet verdien, het leven vond.” Wellicht goed om tegen deze achtergrond Romeinen 11 vanaf vers 13 nog eens te lezen.

Auteur: Willem van Leiden
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies