Amir Tsarfati: Het is oorlog!

Het spijt me dat ik mijn nieuwsbrief niet kan beginnen zoals ik dat gewoonlijk doe, maar met oorlog in het zuiden, oorlog op de Westelijke Jordaanoever en nu een volledige oorlog in het noorden, is er geen fysieke sjalom in Israël.

Op maandag lanceerde het Israëlische leger (de IDF) Operation Northern Arrows (Operatie Noordelijke Pijlen) met als doel de terroristische organisatie Hezbollah in Libanon een zware slag toe te brengen en de deur te openen voor de terugkeer van 800.000 Israëli’s naar hun huizen in het noorden. Ze waren gedwongen om te vluchten toen de vijandelijkheden in het zuiden waren begonnen met Hamas in Gaza na het bloedbad van 7 oktober. Hezbollah dacht hun terroristische broeders een dienst te bewijzen door duizenden raketten af te vuren over de noordelijke grens van Israël, waardoor Israëli’s in dat gebied naar het zuiden vluchtten. Dit is sindsdien blijven doorgaan.

Hezbollahs voorbereiding op aanval op Israël

Al bijna twintig jaar bereidt Hezbollah zich voor op een grote aanval op Israël. Ze hoefden alleen maar te wachten tot ze sterk genoeg waren, Israël zwak genoeg was en hun Iraanse meesters hun het groene licht gaven. In die lange periode heeft Hezbollah zich als mollen ingegraven in de Libanese infrastructuur. Ze bouwden bunkers en tunnels. Ze legden wapenopslagplaatsen en lanceerinstallaties aan. Ze infiltreerden in de Libanese samenleving en maakten van heel Zuid-Libanon één groot menselijk schild. Ze bereikten hun doel en verschansten zich volledig in de steden, dorpen en velden.

Toen ontstond er een plan. Iran zou de Houthi’s, Hezbollah, Hamas en hun andere proxy-milities verenigen in één gecoördineerde aanval op Israël die het gehate Joodse land zou decimeren. Het was een goede strategie die Israël hard zou hebben geraakt. Maar dit gebeurde niet, omdat Hamas ongeduldig werd en besloot alles vroegtijdig te lanceren. Ze kozen 7 oktober 2023 als hun startdag. De rest van de terroristische organisaties werd volledig verrast. Waarom heeft Hamas zo’n roekeloze, voorbarige actie ondernomen? Ik denk dat het deels te danken is aan goddelijke tussenkomst en deels aan het feit dat Hamas nooit de helderste lampen in de terroristische kroonluchter zijn geweest.

Toen Israël Gaza als doelwit koos, wist Hezbollah dat de klok voor hen begon te tikken. Het was duidelijk dat het Israëlische volk er genoeg van had. Ze waren klaar met de dreigingen uit het noorden en het zuiden. In het begin van de oorlog kwam de existentiële dreiging uit het zuiden. Maar het hoofd van Hezbollah, Hassan Nasrallah, en al zijn aanhangers wisten dat als de Joden klaar waren in Gaza, ze hun pijlen op het noorden zouden richten.

Technologische ontwikkelingen van Israël

De terroristen in Libanon haastten zich om zich voor te bereiden, terwijl ze een gestaag spervuur van raketten over de grens afvuurden om Israël ervan te weerhouden hun kant op te komen. Helaas voor Hezbollah was hun harde werk van de afgelopen twintig jaar niet opgewassen tegen de technologische vooruitgang van Israël op militair gebied. De terroristen deden hun best om hun wapens te verbergen. Israël heeft echter 3D-modellen van elk gebouw in Libanon en weet waar het slechte spul verborgen wordt gehouden.

Dat is waar we ons nu midden in Operation Northern Arrows bevinden. Enkele dagen voordat de operatie daadwerkelijk begon, viel Israël Beiroet aan in een gerichte actie waarbij alle commandanten van de Radwan Force van Hezbollah uitgeschakeld werden, inclusief Ibrahim Aqil die Fuad Shukr had vervangen als het militaire hoofd van de terroristische organisatie. Ze waren, onverstandig genoeg, samengekomen in een ondergronds appartement om een strategie uit te stippelen voor een aanval van het type 7 oktober, toen een enorme ontploffing een einde maakte aan hun plannen en hun levens. De militaire benen werden plotseling onder Nasrallah vandaan geslagen.

Toen waarschuwde de IDF de mensen in het zuiden van Libanon om te vluchten, en veel mensen gaven gehoor aan deze waarschuwing. Meer dan een half miljoen mensen vluchtten, verder noordwaarts in het land of oostwaarts in de richting van Syrië. Toen er genoeg tijd was gegeven om te vluchten, begon maandag de luchtaanval. En die was verwoestend. Als je de details wilt volgen van de acties in het noorden, de Westelijke Jordaanoever, Gaza en de rest van het Midden-Oosten, volg me dan op mijn Telegram-kanaal. Je weet dat het van mij is omdat ik onlangs ben geverifieerd. Dus let op het vinkje.

Groot deel van wapens van Hezbollah vernietigd

Naar schatting werd in de eerste dag van de aanvallen meer dan vijftig procent van de wapens van Hezbollah vernietigd. Onmiddellijk begonnen mensen te klagen dat de IDF het gemunt had op de huizen van burgers. Maar als je de video’s bekijkt van de geraakte huizen, zie je meerdere secundaire explosies als munitie afgaat. In sommige video’s zie je zelfs verdwaalde raketten die afgaan en neerkomen op hellingen of in open velden. In Zuid-Libanon wordt geschat dat in twee op de drie huizen Hezbollah-munitie ligt opgeslagen. Het is niet zo dat deze arme mensen wapens in hun huizen wilden verbergen. Dit gebeurt gewoon als de bandidos de stad binnenrijden en de wet worden.

In de dagen daarna zijn er meer dan 3000 doelen getroffen. Zullen de luchtaanvallen genoeg zijn om Hezbollah uit te schakelen? Helaas waarschijnlijk niet. Daarom bereidt de IDF zich voor op een grondmanoeuvre in Zuid-Libanon, die misschien al begonnen is tegen de tijd dat je dit leest. Hoewel de militairen vertrouwen hebben in succes in Libanon en optimistisch zijn over een kort tijdschema, bereiden ze zich toch voor op wat nog een slepende strijd zou kunnen worden, zoals in Gaza.

Massale raketaanvallen op Israël

Ondanks alle successen die de IDF boekt, laat Hezbollah het er niet bij zitten. Er zijn massale spervuren van raketten op Israël afgevuurd vanuit Libanon en de doelen liggen verder naar het zuiden dan ooit sinds de Tweede Libanonoorlog in 2006. Ik heb al eerder gezegd dat ik op minder dan anderhalve kilometer van de Ramat David Airbase woon, de meest noordelijke basis van de Israëlische luchtmacht (IAF). Mijn gezin en ik hebben de laatste tijd vele uren doorgebracht in onze schuilkelder. Een paar dagen geleden viel er een raket in onze stad. Ik maak me weinig zorgen om mezelf als de raketten vallen. Maar als echtgenoot en vader die met heel zijn hart zijn gezin wil beschermen? Bid alsjeblieft voor mij en de mensen om me heen.

Zelfs met de neerkomende raketten redden we het. Eerder deze week was ik in staat om een Breaking News Update op te nemen waarin je het geluid van het onderscheppen van raketten op de achtergrond kunt horen. Later lukte het om een video op te nemen van een raket die net aan de overkant van een zandveld van ons CONNECT-kantoor terecht was gekomen. Daar gaat je adrenaline van stromen. Gisteren was het mogelijk om de eerste CONNECT Authors’ Corner met Steve Yohn op te nemen, waarin we het hadden over onze nieuwe thriller, The Sick Man’s Rage. Het boek kwam precies op het juiste moment, want het begint met de gebeurtenissen van 7 oktober en werkt dan verder. Tijdens het opnemen bleef ik de hele tijd mijn oren openhouden voor de sirene die mij en mijn crew naar de schuilkelder zou sturen. Vanochtend heb ik een nieuwe aflevering opgenomen van Explore the Bible met de vader van Steve, dr. Rick Yohn. Ik houd jullie op de hoogte wanneer iedere aflevering wordt uitgezonden.

Oproep aan Nasrallah: stop de militaire operaties

Ondanks Hassan Nasrallahs inspanningen wordt hij een eenzaam man. Van de achttien belangrijkste leden van Hezbollahs militaire commandostructuur die onder hem stonden, zijn er nog maar twee in leven. En niet alleen zijn dode stafleden verdwijnen, ook zijn levende collega’s. Collega-geestelijken dringen er bij hem op aan om de waanzin van Hezbollah in Libanon te stoppen. Mohammad Ali Al-Husseini, een Libanese geestelijke, mede-Sji’itische geleerde, hoofd van de Islamitisch-Arabische Raad in Libanon en nummer twee in de Moslim Wereld Liga, gaf een verklaring uit waarin hij Nasrallah smeekte om zich terug te trekken uit Libanon. Hij zei: ‘Uw [operaties] in het zuiden [van Libanon] kunnen niet langer worden getolereerd. (…) Ik zweer het, de oorlog tegen Libanon is nog maar één stap verwijderd en alleen u kunt die stoppen en ons land redden van de vernietiging en de mensen van de ondergang. Neem een dappere en historische beslissing om de militaire operaties onmiddellijk te stoppen.’ De sjeik zei tegen Nasrallah dat hij Zuid-Libanon moest overdragen aan het Libanese leger en vertrekken. We zullen zien of dat gebeurt.

Staakt-het-vuren

Zoals steeds weer gebeurt, wordt Israël, nu het zo’n dominantie toont, onder druk gezet door ‘vrienden’ om in te stemmen met een staakt-het-vuren. De Verenigde Staten en Frankrijk hebben gewerkt aan details die zouden leiden tot een staakt-het-vuren van 21 dagen tussen Israël en Hezbollah. Het voordeel voor Israël zou zijn dat de banden tussen Hezbollah en Hamas worden verbroken en de gevechten in het zuiden doorgaan, maar niet in het noorden. Nasrallah en Hezbollah zouden een tijdelijke adempauze krijgen, waarin ze uit hun schuilplaatsen kunnen komen zonder bang te hoeven zijn dat er raketten op hun hoofd neerdalen.

Waarom zou Israël hiermee instemmen, vooral omdat het weet dat het slechts tijdelijk is? Uiteindelijk is er geen voordeel. Een Nasrallah die niet verslagen is, zal er nooit mee instemmen om zich uiteindelijk terug te trekken achter de Litani en de wapens af te leggen. Er zal een constant spervuur op Hezbollah nodig zijn om ze zozeer te verzwakken dat ze bereid zijn zich over te geven. We moeten de druk op de ketel houden en de terroristen geen ademruimte geven. Ik kan me niet voorstellen dat de Israëlische regering met het voorstel instemt, maar ik ben al eerder verrast.

Zelfs nu de hitte van de aanvallen in het noorden toeneemt, woeden ook nog steeds de gevechten op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza. Dat de aandacht verschuift, betekent niet dat de terroristen hun spullen pakken en verder trekken. De IDF heeft nog veel werk te doen, vooral in Judea en Samaria.

President Pezeshkian en Ayatollah Khamenei

In nieuws dat nauw verbonden is met Israël, maar op een indirecte manier, kreeg voormalig president Donald Trump van de Amerikaanse inlichtingendienst bewijs te zien van ‘tastbare en specifieke’ dreigingen van moordaanslagen door Iran. Terwijl hij dat las, genoot de Iraanse president Pezeshkian van een ontmoeting in New York City met de Franse president Emanuel Macron. Dit roept de vraag op waarom een man wiens land een voormalige Amerikaanse president bedreigt, comfortabel en zonder zorgen in de Big Apple zit?

Terwijl de Iraanse president in New York rondhangt, kreeg Irans hoogste leider Ayatollah Khamenei blijkbaar per ongeluk toegang tot zijn eigen X-account waarop hij prompt postte: ‘Hezbollah is aan de winnende hand.’ Interessant perspectief, meneer de Hoogste Leider. Daarna postte hij berichten over hoe goed hij de kansen van de Carolina Panthers voor de Super Bowl inschat, hoe Southampton een goede kans maakt om omhoog te schieten in de Premier League en hoe hij er geld op inzet dat de North Melbourne Kangaroos de Richmond Tigers gaan verslaan in de Australian Footy Grand Final van volgend jaar.

De bediening

Ik wil je graag attent maken op de nieuwe serie uitzendingen ‘Let’s Connect’! Onlangs had ik het voorrecht om drie zussen te ontvangen die goede vriendinnen van me zijn. We hebben samen herinneringen opgehaald en daarna genoten van hun geweldige messiaanse muziek.

Aanstaande maandag om 10:00 AM PDT is er een nieuwe CONNECT Round Table met  Jan Markell, pastor Barry Stagner, pastor Mike Golay en mij , waarins we bespreken waarom de opname van de Gemeente belangrijk is. Terwijl de profetie zich over de hele wereld ontvouwt, lijkt het erop dat een groot deel van de kerk dit cruciale onderwerp negeert. We willen niet dat het irrelevant wordt!

Aanstaande woensdagavond begint Rosj Hasjana. Hoewel de naam ‘het hoofd van het jaar’ betekent, is het niet het begin van de Bijbelse kalender. Maar het is wel een heel belangrijke dag die veel te maken heeft met Gods profetische plan. Ik zal een speciale video uitbrengen die veel achtergrondinformatie biedt over deze bijzondere tijd van het jaar.

Moge God jullie zegenen voor jullie voortdurende gebeden en financiële steun aan Behold Israel. Ik heb Zijn hand op een heel bijzondere en praktische manier gezien in de afgelopen weken, toen de gevechten in het noorden toenamen. Het is zo’n bemoediging voor mij en het hele team van Connect om te weten dat jullie ons in gebed bij de Heer brengen.

In de verwachting van Zijn komst,
Amir Tsarfati


Amir Tsarfati is een geboren Israëli en voormalig majoor in het Israëlisch leger (IDF). Hij is de oprichter en directeur van Behold Israel. Dit is een non-profitorganisatie die Bijbels onderwijs geeft door middel van rondleidingen, conferenties en social media, en vanuit een Bijbels en profetisch gezichtspunt nieuws en informatie over Israël biedt.

Amir is getrouwd en heeft vier kinderen. Zijn huis in Noord-Israël kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon). Dit is een voortdurende herinnering aan de opdracht die hij van de Heer gekregen heeft om vanuit de Bijbel onderwijs te geven over Gods plannen voor de eindtijd.

Lees meer op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org
Deze nieuwsbrief is vertaald door de redactie van Christelijk Nieuws vanuit de Nieuwsupdate van Amir van donderdag 26 september 2024.
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen / Jerusalem

Meer berichten van Amir zijn te vinden op: 
YouTube: www.youtube.com
Telegram:  t.me/beholdisraelchannel
Facebook:  facebook.com/beholdisrael
Instagram: instagram.com/amir.tsarfati
X / Twitter: x.com/beholdisrael

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies