Feestelijke opening Bijbel Expo in Goes

Op 2 oktober is de feestelijk opening van de Bijbel Expo met de burgemeester van Goes. U kunt de expositie mét nieuwe VR-ervaring bezoeken van 2 t/m 18 oktober in Goes. In april 2024 heeft Stichting Logos Instituut de Bijbel Expo overgenomen van VIANOVA, voorheen de Belgische Evangelische Zending in Brussel (BEZ).

De Bijbel-Expo is een multimedia tentoonstelling die laat zien hoe de schrijfkunst ontstond; hoe zijn mensen hun verhaal gaan vastleggen en doorgeven? Dit wordt vastgelegd in relatie tot de ontwikkelingsgeschiedenis van de Bijbel; hoe is zij ontstaan en waarom is zij wetenschappelijk gezien zo betrouwbaar? De expo wil niet alleen informeren maar heeft ook een missionaire insteek: ze wil duidelijk wat het hart van het Evangelie is, en Gods Woord nog steeds relevant en richtinggevend is voor vandaag de dag!

De Expo is met m.n geschikt voor groep 7 & 8 van de basisschool, en klas 1 & 2 van het voortgezet onderwijs. Zij bevat een interactieve speurtocht voor kinderen, maar ook de nodige verdieping voor oudere doelgroepen.

In 2005 is de Bijbel Expo ontstaan en heeft sindsdien al ruim 40.000 bezoekers op de tentoonstelling mogen verwelkomen. Er kwamen vooral veel leerlingen van de hoogste groepen van het basisonderwijs en de klassen 1 & 2 van het voortgezet onderwijs.

Grondige ‘update’

In de zomer van 2016 heeft de Expo een grondige ‘update’ ondergaan. De techniek is in de loop der jaren razendsnel vooruitgegaan en daar is rekening mee gehouden. De Bijbel Expo is nu in een totaal nieuw jasje gestoken, het is namelijk een multimedia Bijbeltentoonstelling geworden. Deze tentoonstelling gaat vooral over de ontwikkelingsgeschiedenis van het schrift in relatie tot het ontstaan van de Bijbel.

Waar de Expo uit bestaat

De Expo bestaat uit vijf grote informatiepanelen, objectkasten, een computer- en een audiozuil en een replica van de Gutenberg drukpers (± 1450), waarop de Bijbel indertijd gedrukt is. Kortom: we hebben in de Expo geïnvesteerd, omdat we ervan overtuigd zijn dat dit een geweldige kans biedt om de Boodschap van de Bijbel vooral aan jongeren bekend te maken.

Verder ontwikkelen

Stichting Logos Instituut wil de Bijbel Expo verder gaan ontwikkelen om met dit mooie middel met jongeren en ouderen in gesprek te komen over de Bijbel en het geloof. We zien de Bijbel Expo als een trein. Deze trein is begin 2024 vertrokken; het team van Logos Instituut staat gereed en de eerste haltes zijn bekend. We kijken nu met enthousiasme uit naar de volgende haltes, naar wie onze visie deelt en wil instappen om deze reis met ons te maken.

We hebben de afgelopen maanden in allerlei gesprekken mogen proeven dat het verlangen springlevend is in ons land en wordt gedeeld door veel Bijbelgetrouwe organisaties en gelovigen. De wil om samen te werken is er! Gelukkig zijn we ook in dit project geheel afhankelijk van de Heere. Hij kent elk station en weet waar we uiteindelijk naartoe gaan. Is het eindstation een creationistisch museum?

Permanente tentoonstelling​

Het is ons streven dat de Bijbel Expo permanent te bezoeken is op een vaste locatie, op dagen dat deze niet elders in het land tentoongesteld is. Kent u een geschikte locatie waar de Bijbel Expo tussen plaatselijke tentoonstellingen door opgesteld kan worden? Neem contact op via bijbelexpo@logos.nl, ook als u de Bijbel Expo zou willen bezoeken.

Wie kunnen de expo bezoeken?

De ochtenden én middagen zijn op werkdagen gereserveerd voor scholieren. De deelnemende scholen zijn: De Wingerd, de Bisschop Ernstschool, de Johannes Calvijnschool, de Koelmanschool & diverse locaties van het Calvijn College (Stationspark, Klein Frankrijk & de Noordhoek).
De doordeweekse avonden kunnen worden geserveerd voor een groepsbezoek (denk aan kring/huisgroep, jeugdvereniging, catechisatiegroep).
Op zaterdag 5 & 12 oktober bent u/ben jij van harte welkom voor individueel bezoek. Men bekijkt de expo dan zelfstandig, zonder gids. Zonder reservering kan men kosteloos binnenlopen tussen 10:00 en 16:00.

De Expo-beleving

Bovenstaande filmpje geeft in één minuut een duidelijke indruk van de Expo beleving.
De Expo werd in 2005 ontwikkeld door de Vlaamse zendingsorganisatie ViaNova. Tot op heden hebben zo’n 45.000 bezoekers de tentoonstelling bezocht. In 2016 kreeg de tentoonstelling een grondige ‘update’ en bestaat momenteel uit: 5 grote informatiepanelen, objectkasten, een VR-ervaring, een computer- en een audiozuil en een replica van de Gutenberg drukpers (waarop de Bijbel omstreeks 1450 werd gedrukt).

Over de organisatie & haar verlangen

De Expo wordt gefaciliteerd door het Logos Instituut en wordt in Goes georganiseerd door de gezamenlijke Goese kerken (verenigd in stichting GoedNieuwsGoes). Interkerkelijk zijn we over kerkmuren heen missionair bezig: ‘ons verlangen is de regio te bereiken met Gods Goede Nieuws, op relevante en aansprekende manieren’. Onderaan deze pagina treft men de deelnemende kerken.

Meer info over het Logos Instituut is te vinden op www.logos.nl. Haar missie in een notendop: te laten zien dat de Bijbel betrouwbaar is en een bron van kennis voor verleden, heden en toekomst. Aantonen dat Gods Woord te vertrouwen is als bron voor onderwijs, weerlegging en opvoeding.

Hoe een bezoek eruit ziet

Een bezoek aan de Expo begint met het bekijken van een korte inleidende film over de onderwerpen die daarna bij de rondleiding nader uitgelegd worden. Daarna worden de leerlingen in kleine groepjes zo’n 10 leerlingen door gidsen door de Expo geleid, waarbij er voor elke leerling voldoende aandacht is.
Een tijdsduur van twee lesuren (ong. anderhalf uur) blijkt meest effectief om alles te zien en te verwerken. Na afloop krijgen zowel leerlingen als docenten iets te drinken aangeboden door de aanwezige gastheer- of vrouw.

OPENINGSTIJDEN
2 t/m 18 oktober 2024

LOCATIE
Gebouw de Basis, Bessestraat 8, Goes

ENTREEPRIJS
Toegang is vrij. Giften welkom.

RESERVEREN
Een dag en tijd reserveren kan via bijbelexpo@logos.nl.

De Bijbel-Expo is voor het eerst te bezoeken in Goes! Van D.V. woe. 2 okt t/m vr. 18 okt. zullen honderden scholieren uit regio Goes op een laagdrempelige én boeiende manier leren over de Bijbel (op zat. 5 & 12 oktober bent u welkom als bezoeker). De Expo vindt plaats in gebouw ‘De Basis’ Bessestraat 8 in Goes-Zuid; op loopafstand van het station en met voldoende gratis parkeerruimte).

Auteur: Logos Instituut
Foto: Videostill YouTube
Doneren: bijbelexpo.nl/steun/
Web: bijbelexpo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies