Vreemde vraag

Column – Zelf heb ik het altijd een wat vreemde vraag gevonden van de Heere Jezus. Hij staat voor een man die al achtendertig jaar ziek is. En dan stelt Hij hem de vraag “Wilt u gezond worden?” (Johannes 5:6).  Is dat geen vreemde vraag in deze situatie?

De Heere zal toch wel geweten hebben wat de wens van deze zieke is. Natuurlijk wist Hij dat. En Hij was ook in staat deze man op hetzelfde moment te genezen. Waarom vraagt Hij dan ‘Wil je gezond worden?”

Andere focus

Ik verleg de focus van de zieke man naar mijzelf. Stel dat de Heere Jezus op enig moment voor mij zou staan en mij de vraag stelt, die min of meer verband houdt met de hiervoor geciteerde vraag, maar dan iets anders is geformuleerd: “Wat wil je dat Ik voor je doen zal?” Ik heb geprobeerd wat achter deze vraag te kijken, op zoek naar een diepere laag. En ik kwam er bij uit dat deze vraag ten diepste te maken heeft met de beantwoording van de vraag ‘Wat is het belangrijkste voor jou?” Voor de zieke man was dat wel duidelijk. Hij wilde dolgraag genezen worden. Maar voor mij?

Wat zou het antwoord zijn op deze vraag van de Heere Jezus aan mij? Wat is belangrijk – of nog beter gezegd ‘het belangrijkste –  voor mij als de Heere Jezus deze vraag aan mij stelt en ik weet dat Hij kan zorgen voor de vervulling van mijn wens? In het begin was het niet zo moeilijk antwoorden te vinden op deze vraag. Maar als ik mijzelf dan de vraag stelde “Willem, is dit echt het belangrijkste voor jou, of is er misschien iets dat nog belangrijker voor je is?”, dan bleek het toch nog niet zo eenvoudig te zijn hierop het juiste antwoord te geven.

Een vraag aan jou

Mag ik je iets vragen? Wil jij, net zoals ik gedaan heb, eens nagaan wat jouw antwoord zal zijn op Zijn vraag: Wat is het belangrijkste voor jou om in vervulling te laten gaan, waarvoor Ik, de Heiland der wereld,  wil en kan zorgen?”

Duidelijkheid

Bij nader inzien toch niet zo’n vreemde vraag. Het antwoord schept duidelijkheid. Het geeft aan wat belangrijk, ja het belangrijkste voor jou en mij is.

Willem van Leiden
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen (Bethesda Israël)

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies