ChristenUnie: Sta voor de veiligheid van de Joodse gemeenschap

Kom met concrete afspraken om de veiligheid van de Joodse gemeenschap te bevorderen. Dat was de oproep van ChristenUnie-leider Mirjam Bikker in het debat bij de begroting van Algemene Zaken. Door afspraken te maken met onder meer vertegenwoordigers uit het onderwijs, het openbaar vervoer en het lokaal bevoegd gezag hoopt Bikker op een concrete aanpak van antisemitisme.

“De toekomst van de Joodse gemeenschap staat op het spel. We kunnen toekijken of opstaan. De dagelijkse golf van antisemitisme houdt niet vanzelf op. Laat niemand wegkijken maar verantwoordelijkheid nemen.”

Zorgwekkende toename van antisemitisme

Aanleiding voor deze oproep is de recent zorgwekkende toename van antisemitisme in Nederland. “Gevoed door haat richting het Joodse volk, haat voor het land Israël, vielen terroristen een jaar geleden onschuldige burgers in Israël aan. Dezelfde geest van antisemitisme heeft ook in Nederland om zich heen gegrepen. 70% van de leden van de Joodse gemeenschap verbergt regelmatig de eigen identiteit. Het dragen van een keppeltje is te riskant geworden, universiteiten dreigen een onveilige plek te worden en ook online woekert het antisemitisme aan alle kanten. Dat kan zo niet langer. De toekomst van de Joodse gemeenschap staat op het spel. Dat vraagt iets van ons allemaal. Overal in Nederland moeten we opstaan tegen antisemitisme”, aldus Mirjam Bikker.

Eerder vroeg Bikker al een Catshuisoverleg aan met vertegenwoordigers uit verschillende sectoren. Het voorstel dat Bikker heeft gedaan, samen met de VVD, is een vervolg op dit Catshuisoverleg.

Web: www.christenunie.nl
Auteur: Anne-Saar Kunz
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies