ChristenUnie presenteert ondernemersnota: Minder zwabberbeleid

De ChristenUnie presenteert vandaag haar ondernemersnota genaamd ‘Vertrouwen in ondernemend Rijnland’. Daarin zijn twaalf concrete voorstellen opgenomen voor een “positieve ondernemersagenda”. Pieter Grinwis: “Als ChristenUnie-fractie kregen we vorig jaar huiswerk mee van ondernemers uit onze eigen achterban die de zorg hadden of wij wel voldoende aandacht hebben voor een land waarin het goed ondernemen is. Daarom zijn wij, vanuit aloude christelijk-sociale beginselen, tot een nieuwe ondernemersagenda gekomen, met voorstellen die de leidraad vormen voor ons ondernemersbeleid.”

De partij wil af van het zwabberbeleid bij de overheid en ondernemers meer voorspelbaarheid bieden. Grinwis: “Je kunt als overheid niet steeds de regels veranderen – denk aan de salderingsregeling – als de randvoorwaarden voor ondernemen niet op orde zijn, zoals genoeg ruimte op het elektriciteitsnet, goede bereikbaarheid, voldoende goed opgeleide arbeidskrachten en de toegang tot financiering, zeker voor het mkb.”

doelen in plaats van middelen

Verder wil de partij sturen op doelen in plaats van middelen, valt te lezen in de nota: “Een grote irritatie zijn de eindeloze formulieren en afvinklijstjes waar je als ondernemer toe bent veroordeeld. Goedbedoelde regels en richtlijnen, zoals de CSRD, moeten daadwerkelijk bijdragen aan het boeken van duurzame resultaten, en niet verworden tot een bureaucratisch gedrocht.”

Rijnlands model

De ondernemersnota zet in op ondernemerschap naar Rijnlands model. Het Rijnlands model wordt gekenmerkt door aandacht voor de mens op de werkvloer, door gemeenschapsgevoel en consensuscultuur, en om het overdragen van het bedrijf van generatie op generatie. Grinwis: “Een goede ondernemer is voor mij bij uitstek een goede rentmeester. Hij voegt waarde toe aan wat hem is gegeven, draagt zorg voor de instandhouding ervan en zorgt er daarmee tevens voor dat zijn werknemers dagelijks brood op de plank hebben. Deze ondernemers verdienen het vertrouwen van de overheid en de samenleving.”

Auteur: Ardjan de Boo
Beeld: © In beeld met Floor
Web: www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies