Werk van stichting Gave onder Somaliërs gaat zelfstandig verder

Somalische christenen ondersteund vanuit een nieuwe organisatie: Diaspora Ministries. “We zijn dankbaar en blij dat er vanuit het werk van Gave een geheel nieuw werk is ontstaan”, zegt Jan Pieter Mostert, algemeen directeur van Gave. “Ruim zestien jaar geleden zijn we gestart met het bij elkaar brengen van Somalische christenen in Nederland. Het Somaliëteam organiseert daarvoor bijeenkomsten (fellowships) als een geheime kerk in Nederland.”

Het werk van Gave onder Somaliërs ontstond in 2008, een periode waarin veel Somaliërs als vluchteling naar Nederland kwamen. Een voor het evangelie nog onbereikt volk, 99,9 procent van de Somaliërs was moslim en elke Somaliër zei: ‘Een christen-Somaliër bestaat niet’. Al snel kwam Gave in Nederland christen-Somaliërs op het spoor en dat leidde tot het samenbrengen van deze groep, waarmee de eerste ‘fellowship’ was geboren.

Somalische christenen

In de afgelopen tijd is een flink aantal Somalische christenen in Nederland met Gave in contact gekomen. De Somalische christenen ontmoeten elkaar op een geheime plek in Nederland. Het is een kwetsbare groep van nieuwe christenen uit een strenge moslim-context. Ook in Nederland is er bedreiging en vervolging voor hen die christen worden. Hierdoor gaat het werk gepaard met veel ups en downs.

Desondanks is het werk onder Somaliërs de laatste jaren gegroeid. Er zijn ook veel internationale contacten tot stand gekomen. Vanuit Nederland ondersteunt Gave diverse groepen Somalische christenen in Europa. Ook zijn de betrokkenen veelal geen asielzoeker meer, maar Nederlandse burgers. Hierdoor oversteeg het werk de missie van Gave.

Drie jaar geleden

Drie jaar geleden is daarom voor dit werk een nieuwe stichting opgericht: Diaspora Ministries. Na een overgangsperiode is op 1 januari 2024 de verantwoordelijkheid van het werk officieel overgedragen. In januari 2025 zullen ook de betrokken medewerkers van Gave overgaan naar Diaspora Ministries.

“Dit is een heel bijzonder moment”, zegt Marco Vos, directeur van Diaspora Ministries. “Als teamleider bij Gave volgde ik het werk onder Somaliërs al jaren. We hebben veel tegenslag en teleurstelling gezien. Er ontstaat een kerk onder een nieuw volk. Tegelijk lijkt er nu een kentering te zijn. De openheid voor het evangelie groeit sterk. We zien nieuwe gelovigen betrokken raken in Nederland en in andere landen van Europa. Ook is er een nieuwe generatie die minder bang is voor de vervolging die Somalische christenen ervaren. Online zijn er krachtige initiatieven en steeds meer Somaliërs geven aan Jezus Christus te willen volgen. Dat is uniek in de geschiedenis van dit volk.”

Diaspora Ministries

Diaspora Ministries richt zich volledig op het Somalische volk. Belangrijk daarbij is niet vóór maar mét de Somalische christenen. Het bestaande werk onder Somalische christenen in Nederland zal verder worden ontwikkeld. Daarnaast is een sterke focus op het werk in Europa en wereldwijd. Er zijn meerdere bedieningen in Europa waarmee Diaspora Ministries al verbonden is. Een jaarlijkse conferentie voor Somalische christenen in Europa en weekenden voor jongeren met een Somalische achtergrond helpt bij de groei van deze jonge kerk. Diaspora Ministries is tevens een partner voor het ontwikkelen van materialen in de Somalische taal en zal deze aanbieden in een webshop.

Tenslotte wil Diaspora Ministries Somalische christenen stimuleren en ondersteunen hun geloof te delen met hun netwerk. Op die manier kan het evangelie teruggaan naar de ‘Hoorn van Afrika’ waar het Somalische volk vandaan komt, zodat de zegen van God via de diaspora een zegen wordt voor dit hele volk.

Home for Kurds

Diaspora Ministries is niet de eerste organisatie die vanuit Gave is ontstaan. Eerder groeide uit Gave het initiatief dat in 2006 verder is gegaan als Home for Kurds. En in 2009 startte vanuit Gave de Belgische organisatie Gave-Veste.

Jan Pieter Mostert: “We vragen gebed om bescherming en zegen voor de jonge bediening Diaspora Ministries die regelmatig met forse druk te maken heeft. Het is voor Gave moeilijk om dit werk los te laten. Het is indrukwekkend wat er in de loop van de jaren is gebeurd. Maar eigenlijk laten we ze niet los; we zegenen ze uit. Met een eigen stichting is er focus en kan er meer werk worden verzet. We denken en geloven dat Diaspora Ministries tot zegen zal zijn voor het Somalische volk in Nederland en wereldwijd.”

Auteur: Rien Bergman
Meer over Gave: www.gave.nl
Diaspora Ministries: www.dia-mints.org
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies