Waarom zijn alle ogen gericht op Jeruzalem?

Vorige week werd Yahya Sinwar, de leider van Hamas en het brein achter 7 oktober, gedood. Jeannette Gabay legt uit wat voor impact dit nieuws heeft in Israël. Hamas noemde het bloedbad van 7 oktober de Al-Aqsa-storm, verwijzend naar de moskee op de Tempelberg in Jeruzalem. Hun ogen waren gericht op Jeruzalem. Als een Israëlische politicus op de Tempelberg loopt of daar bidt, dan is dat meteen wereldnieuws en wordt hij veroordeeld door de internationale gemeenschap.

Hoe kan het dat er zoveel emoties zijn rondom één stad? Wat is er met Jeruzalem dat het zo bijzonder maakt? Ds. Willem Glashouwer legt het uit.

Er is geen stad ter wereld die meer boeit dan Jeruzalem, zo schrijft Willem Ouweneel in het boek ‘Jeruzalem’. Een stad van meer dan vijfendertighonderd jaar oud, een der oudste steden die wij kennen. Een stad die grote rijkdom en de diepste ellende gekend heeft, geslagen en steeds weer opgebloeid, vertrapt en toch weer herleefd. En een stad die juist in onze tijd weer in het middelpunt van de wereldbelangstelling staat om de wonderen die het oude joodse volk daar verricht. Een stad waar oeroude beschavingen elkaar ontmoeten, waar de grote handelswegen van eeuwen her elkaar kruisen. Een stad die inderdaad ligt op de ‘navel der aarde’ (Ez38:12), die inderdaad midden onder de volken gesteld is, met landen eromheen (Ez5:5). 

Glorieus middelpunt

Maar niet de grote ouderdom of de interessante geografie van deze stad trekken ons in de eerste plaats, ook niet de rol die zij in de algemene wereldgeschiedenis dan wel in de tegenwoordige politieke ontwikkeling speelt. Wat boven alles boeit, is de bijzondere plaats die deze wonderbare stad inneemt in de heilsgeschiedenis van God met de wereld, dus in de plannen en raadsbesluiten van de Almachtige. Het toneel waarop deze plannen en raadsbesluiten zich voltrekken, is de aarde, maar dan gezien vanuit het gebied dat naar Gods gedachte het centrum van de aarde is. Dat is het land Palestina, met als glorieus middelpunt Jeruzalem, de ‘stad van God’ (Ps48:2).

Wie de Bijbel bestudeert, met name de profetieën, zal gauw genoeg inzien dat deze stad inderdaad het centrum van Gods wegen met de aarde is, niet alleen van oudsher, maar ook met name in de toekomst. Juist in deze tijd, waarin Jeruzalem zich voorbereidt op de laatste ingrijpende en schokkende gebeurtenissen die over haar zullen komen, dienen wij op de hoogte te zijn van de plaats die God aan deze stad heeft toebedeeld.

Christenen voor Israël

Stichting Christenen voor Israël stelt zich ten doel om christenen in Nederland en wereldwijd bewust te maken van de betekenis van het Joodse volk in Gods handelen met deze wereld. Haar boodschap naar de kerken is dat de gemeente van Jezus Christus niet in de plaats van Israël is gekomen, maar dat er nog verschillende belangrijke beloften voor Israël in de nabije toekomst zullen worden vervuld.

Steun

Wilt u deze en onze andere educatieve activiteiten mede mogelijk maken? En zo de boodschap van Gods trouw aan Israël verder verspreiden onder christenen in Nederland? Doneer dan online: Maak een gift over

Online winkelen in Israël?

Ga dan naar de webshop en bekijk het complete assortiment.

Web: www.cvi.nl
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen
Auteur: Christenen voor Israël

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies