Kerstboeken met oude en nieuwe verhalen

Het is al een oude traditie: het geven van boeken aan kinderen bij een kerstviering. Veel kerken en scholen doen het nog steeds. Uitgeverij Kwintessens biedt een breed assortiment op dit gebied. Een aantal van deze kinderboeken gaan over het kerstverhaal zelf, andere over gebeurtenissen uit het verleden zoals de Tweede Wereldoorlog. Maar Kwintessens heeft ook boeken zoals ‘Als het water komt’ van Kees Opmeer over actuele thema’s zoals overstromingen. 

‘Met een kerstverhaal maken kinderen niet alleen kennis met de betekenis van kerst. In de donkere dagen van het najaar zijn kerstverhalen een mooie manier om samen toe te leven naar het kerstfeest. Op veel basisscholen worden daarom aan het eind van het jaar kerstverhalen gelezen en voorgelezen’, staat er op de speciale pagina over kerstverhalen van Kwintessens (www.kwintessens.nl/kerst ) ‘Ook wordt er op een andere manier aandacht aan het kerstverhaal besteed. Bijvoorbeeld door te knutselen, een kerstmusical voor te bereiden en op te voeren of een kerstvoorstelling te bezoeken.’ In veel kerken is er rond kerst een speciale dienst met een kinderkerstfeest waarin kinderen zelf meespelen of teksten voordragen. Vaak krijgen ze aan het eind van zo’n bijeenkomst een kerstboek mee.  

Boodschap

Vrijwel alle kerstboeken hebben een boodschap, bijvoorbeeld over vrede op aarde, saamhorigheid en om elkaar denken. Bij Kwintessens vind je twee soorten kerstboeken voor kinderen: het traditionele kerstverhaal en de wat vrijere kerstboeken.’ Voorbeelden van de laatste categorie kerstboeken zijn: ‘Nina heeft de hoofdrol’ over Nina die meespeelt in een kerstspel en ‘Milan ziet meer’ over Milan die kerstversiering in het asielzoekerscentrum ophangt. Het traditionele kerstverhaal wordt verteld in boeken als ‘De ster achterna’ en ‘Een lange reis naar Betlehem’.

Water

Hoofdrolspeler in ‘Als het water komt’ van Kees Opmeer is Jelte. Hij woont in een klein dorp dat tussen twee rivieren ligt. Het regent veel en het water in de rivier blijft maar stijgen. De dijken vertonen scheuren en dreigen het te begeven. De gemeente wil dat de bewoners evacueren. Jelte vindt ‘evacueren’ een interessant woord:
Evacueren, denkt Jelte. Dat is een moeilijk woord voor wegwezen. Hij houdt van moeilijke woorden. Die leert hij uit zijn hoofd. Je ziet ze kijken in de klas als hij zo’n moeilijk woord gebruikt. Het is net of die moeilijke woorden vervelende mensen op afstand kunnen houden als een soort afweerscherm.

Vlot

Als de laatste oproep klinkt in Jeltes dorp kan hij zijn hond Gelert nog steeds niet vinden. Maar hoe krijgt hij toestemming om hem te zoeken? Hij zegt dat hij met het gezin van zijn vriend meegaat, maar vertelt hen dat hij toch naar zijn oma moet gaan. Niemand weet nu dat hij in het dorp is gebleven op zoek naar Gelert. Op zijn zoektocht ontmoet hij een dakloze man die hem gaat helpen. Ze redden een asielzoeker en een oude vrouw en een kat, maar Gelert vinden ze niet. Jelte stuurt berichtjes naar zijn broer Dennis die hem uitdaagt naar Gelert te blijven zoeken. Dennis weet niet hoe gevaarlijk de situatie is waarin zijn broertje verkeert. De oude vrouw vraagt Jelte 112 te bellen, maar Jelte is bang dat hij dan niet verder naar Gelert kan zoeken en wil ermee wachten. Wanneer doet hij het wel? De dijk is al gescheurd. Het viertal heeft een vlot gemaakt van een omgekeerde tafel. Hoelang houden ze het vol? Schrijver Kees Opmeer weet de spanning goed vast te houden. Maar kinderen zullen het waarschijnlijk wel moeilijk vinden om bij het lezen te ontdekken wat Jelte droomt en denkt en wat hij op dit moment beleeft. Het onderscheid tussen droom en werkelijkheid is soms wat onduidelijk. 

‘Als het water komt’, 
Kees Opmeer, 2018, 
Kwintessens, Amersfoort, 
ISBN 9789057885198

Auteur: Rosanne de Boer
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Meer info: www.Kwintessens.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies