CGI Ontmoetingsdag: Bijbelse beloften en persoonlijke verhalen

Zaterdag 16 november kwamen zo’n 300 bezoekers naar de CGI Ontmoetingsdag in de Fontein in Nijkerk. De sprekers namen de toehoorders mee langs Bijbelse beloften, diepe inzichten in onze tijd en persoonlijke verhalen. En naast Israël was Gods handelen met Iran ook een rode draad in deze dag. De dag werd muzikaal omlijst door de band Mission Grace uit Katwijk.

CGI voorzitter Wim Nieuwenhuis opende met een verhandeling over Elam, een oeroud Bijbels gebied, dat vandaag de dag in het huidige Iran ligt. In Jeremia 49 zegt God dat Hij daar zijn troon zal neerzetten. Dat is nu het gebied waar de troon van de ayatollah staat. Dat betekent strijd, maar ook een belofte tot herstel. Het is hetzelfde gebied, waar Esther de genocide op het Joodse volk wist af te wenden en ook waar de Perzische koning Koresh besloot dat de Joden de Tempel in Jeruzalem mochten herbouwen.

Familiefoto

Edjan Westerman sprak namens stichting TJCII (Toward Jerusalem Council II, zie ook tjcii.nl) over de ‘familiefoto van de Messias’. Op die ‘foto’ waren de Joden gedurende de kerkgeschiedenis weggewist, maar dat is nu bezig te veranderen. Het gelovige Joodse deel van het Lichaam is essentieel voor de Kerk om te (over)leven.

De toespraak van Michael Beener, voorganger van de gemeente City of Life in Sderot, Israël, sloot daar nauw op aan. Toen hij als (Russische) Jood tot geloof kwam, werd hem gezegd dat zijn Jood-zijn ‘nu niet meer belangrijk’ was, terwijl Joden hem juist zeiden dat hij als gelovige in Jezus ‘nu geen Jood meer was’. Maar Beener is hoopvol over Gods toekomst. Hij vergeleek Israël met Adam en de Kerk uit de volken met Eva. Zoals Eva vanuit Adam werd gevormd tijdens een diepe slaap (Genesis 2:21) zo moest Israël in een (geestelijke) slaap verkeren om de gelovigen uit de volken voort te brengen (Romeinen 11:25). Maar uiteindelijk zullen ze één nieuwe mens worden (Efeziërs 2:14-16). Leven uit de doden.

Iran

De Nederlands-Iraanse spreker Farshid Mehdi draagt dat in zijn eigen leven mee. Hij heeft Joodse wortels, maar is ook ex-moslim én christen. En hij is voorganger van de Iraanse kerk in Almere en directeur van onder meer Persian World Radio dat zich richt op evangelieverkondiging in Iran. Hij is regelmatig door de IND ingeschakeld, als het ging over Iraniërs die christen waren geworden: was dat geloof echt of ‘gefaked’?

Dat was bij hoofdspreker Marziyeh Amirizadeh in ieder geval niet zo. In Iran betaalde zij een hoge prijs om Jezus te volgen. Als kind genoot ze de liefde van haar vader, maar toen ze eenmaal naar school ging en het openbare leven meemaakte, werd ze geconfronteerd met een uiterst strenge versie van de islam. Op zoek naar de waarheid, ondervond ze dat het niet op prijs werd gesteld als er vragen werden gesteld over het waarom van de dingen. Maar op volwassen leeftijd had ze in een visioen een ontmoeting met Jezus en raakte er uiteindelijk van overtuigd dat Hij de Waarheid is. Met gelovige vriendinnen verspreidde ze duizenden bijbels en leidde ook huisgemeenten. Tenslotte belandde ze daarvoor in de meest beruchte gevangenis van Teheran. Haar ontmoeting het visioen hield haar al die tijd overeind, zelfs toen ze gedwongen de executie van medegevangenen moest aanzien. Haar motivatie om door te gaan was en is nog steeds de liefde van de hemelse Vader.

Oorlog

Dankzij internationale druk kwam ze vrij en vertrok ze naar de Verenigde Staten.
Marziyeh waarschuwt: “Het is belangrijk dat we staan voor onze waarden. We moeten niet alleen verlossing verkondigen, maar ook zeggen waar het op staat. Westerse jongeren worden gehersenspoeld, waarbij de vernietiging van Israël het doel is. Het is een ‘wake-up call’ voor de kerken, want de oorlog gaat ook ons niet voorbij!”

Foto en auteur: Sybe de Vos
Web: www.cgi.nl
Foto: Zegengebed met de sprekers aan het einde van de ontmoetingsdag

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies