Column – Als ik het goed heb begrepen worden de vakanties steeds vroeger gepland. Voordat de afspraken worden gemaakt wordt er thuis al over gesproken “Waar gaan we volgende jaar naar toe?”. Als dat duidelijk is volgt een bezoek aan het reisbureau en zijn we gerustgesteld als we de bevestiging van de gemaakte afspraak ontvangen.
Tijdig regelen
Bij een vakantieplanning is het vooral zaak niet te lang te wachten met het maken van de afspraak. Dat voorkomt een (grote) teleurstelling. Je had zo gehoopt naar een mooi gebied te gaan. Je had je al wat ingelezen, maar het bezoek aan het reisbureau had je om welke reden dan ook steeds uitgesteld. En als je dan uiteindelijk besluit er naar toe te gaan kom je er achter dat je te laat bent. Alles is al volgeboekt.
Huiveringwekkend
Waar ik nu over ga schrijven heeft niets te maken met vakantie of vakantieplanning. Laat ik direct maar zeggen waar het wel over gaat. Het gaat om de eeuwigheid. Een toekomst die ons allemaal wacht. Ik kom er toe om hierover te schrijven omdat een familielid van ons niet zo lang geleden is overleden. Zij geloofde niet in God. Tot vlak voor haar overlijden hield zij ons voor dat er geen hemel bestaat. Nu zij is overleden vraag ik me met enige regelmaat af “Waar ben je nu?”. Op grond van het inzicht dat ik in de Bijbel meen te hebben ken ik het antwoord op die vraag. Maar dat antwoord is te huiveringwekkend om het tot mij te laten doordringen. Ik moet er niet aan denken dat deze vrouw – waar mijn vrouw en ik veel van hebben gehouden – zich vergist heeft en nu haar ogen heeft opgeslagen in een vreselijke toestand, voor eeuwig van God verwijderd. Ik heb dit nog nooit eerder zo intens meegemaakt. Te erg om bij stil te staan.
Eeuwige eindbestemming
Maar waarom maken we wel op tijd onze afspraken als het gaat om de vakantieplanning, maar schuiven we het maken van de beslissing over onze ‘eeuwige eindbestemming’ voor ons uit? Als jij die beslissing nog niet hebt genomen, wil je hier dan haast mee maken? Om de prijs hoef je het niet te laten. Die is volledig door de Heere Jezus betaald met Zijn sterven aan het kruis van Golgotha. Jij hoeft ‘alleen maar’ te geloven dat je als zondaar het eeuwige oordeel van een rechtvaardige God hebt verdiend, maar dat de Heere Jezus jouw straf op Zich heeft genomen en voor jou met zijn lijden, sterven en opstanding de prijs volledig heeft betaald.
Auteur: Willem van Leiden
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen