Don Ceder: Stemverklaring motie-Becker

Deze week stemde de Tweede Kamer over de motie-Becker, die de regering verzoekt gegevens over culturele en religieuze normen en waarden van Nederlanders met migratieachtergrond bij te houden. De ChristenUnie stemde vóór deze motie. Dat maakte al snel allerlei emotie los. Het wierp bij sommigen de vraag op of de ChristenUnie zich nu laat lenen voor verdachtmakingen van Nederlanders met een migratieachtergrond.

In het licht van het huidige politieke en maatschappelijke klimaat, waarin verdachtmakingen van etnische en culturele minderheden helaas aan de orde van de dag zijn, is het extra belangrijk dit soort moties goed te wegen. In hoeverre stroken ze met het christelijk-sociale gedachtengoed, dat uitgaat van radicale gelijkwaardigheid tussen mensen en een grondhouding van vertrouwen? We lichten graag de afweging toe, in de hoop dat dit de (grootste) zorgen wegneemt. 

Wat de motie betekent

De motie vraagt eigenlijk niet heel veel nieuws. Al jaren houdt het Sociaal en Cultureel Planbureau de (verschuivende) waardenoriëntatie bij van Nederlanders met en zonder migratieachtergrond. Het SIM is het instrument waarmee al sinds 2006 elke 5 jaar de waardenoriëntaties op religieus en cultureel gebied worden onderzocht. Dit heeft met regelmaat ook tot positief gevolg dat bestaande vooroordelen worden weggenomen. Als de bevindingen van enquêtes aanleiding geven tot zorg, helpt dat om beleid hierop effectiever af te stemmen. Deze onderzoeken hebben voor zover bekend niet eerder tot kritiek geleid. Ze geven waardevolle inzichten over de pluriformiteit in onze samenleving. Het enige wat dit voorstel doet, zoals de staatssecretaris ook heeft toegelicht, is de lijn van de bestaande periodieke onderzoeken bestendigen, die zowel zien op mensen mét als zonder een migratieachtergrond. 

Veel stof

Dit alles laat onverlet dat de timing van deze motie, en ook de context van eerder gedane uitspraken door verantwoordelijke bewindspersonen, begrijpelijkerwijs veel stof doet opwaaien. Een volgende keer zullen we dat extra goed meewegen in onze beoordeling van een motie. Het is van allergrootst belang dat we elkaar in deze tijd van polarisatie en harde frames vasthouden. Dat zal steeds de inzet van de ChristenUnie blijven.

Lees hier mijn recente bijdrage aan het integratiedebat voor een breder perspectief.

Auteur: Don Ceder
Foto: In Beeld met Floor
Web: www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies