Een plotselinge machtsovername in Syrië. Het regime van Assad is dit weekend gevallen nadat rebellengroepen vrij baan kregen in een plotselinge opmars. Wat heeft dit nieuws voor impact op Israël en de oorlog die daar gevoerd wordt? En vandaag bezoekt PVV-leider Geert Wilders de Judea en Samaria, oftewel de Westelijke Jordaanoever. Een gesprek met Jeannette Gabay-Schoonderwoerd, een Nederlands-Israëlische echtgenote, moeder én journaliste op een noordelijke ‘confrontatielijn’.
Jeannette: “Ik poog de Israëliër een gezicht te geven”
Jeannette is getrouwd met Moshe, ze is moeder van drie jongens (10, 7 en 4 jaar oud) en woonachtig op de Golanhoogten: ‘Mijn man en ik hebben een bedrijf in de toeristische sector en daarnaast ben ik correspondente voor het Reformatorisch Dagblad.’
Over Jeannette Gabay-Schoonderwoerd
‘Ik ben geboren en getogen in het mooie historische Amersfoort. Nadat ik mijn middelbare school had afgerond, ben ik Rechten en Internationaal Recht gaan studeren. Tijdens mijn studententijd was ik actief bij het toenmalige ECPYN (European Christian Political Youth Network, tegenwoordig ECPYouth), de jeugdbeweging van de Europese politieke partij ECPM. In dat kader werd ik door Christenen voor Israël uitgenodigd deel te nemen aan een zogenaamde ‘Fact Finding Mission’ voor jonge ‘politici’. Tijdens die reis werd mijn interesse voor Israël aangewakkerd.
Tussen de kennis die ik in het land opdeed en de informatie die ik tot me nam in het kader van mijn studie internationaal recht, alsmede via de reguliere media, zat een grote mismatch. Die kloof stimuleerde op zijn beurt verder onderzoek aan mijn kant.
In 2011 ontmoette ik Moshe, die in Israël woonde, een jongen met een Israëlische Joodse vader en een Zwitserse christelijke moeder. We bleven in contact, verloofden ons, trouwden in 2013 en vestigden ons in Jeruzalem. Na bijna tien jaar in Jeruzalem te hebben gewoond, verhuisden we naar de Golanhoogten om daar -binnen een kibboetsgemeenschap- een huis te bouwen. Onze kibboets ligt ongeveer 5 kilometer van de Syrische grens. Wonen op een ‘confrontatielijn’ heet dat hier in Israël; een werkelijkheid die sinds 7 oktober een nieuwe kleur en toon heeft gekregen.’
Christenen voor Israël
Stichting Christenen voor Israël stelt zich ten doel om christenen in Nederland bewust te maken van de betekenis van het Joodse volk in Gods handelen met deze wereld, Gods liefde voor Zijn volk en Zijn komende koninkrijk. Als Christenen voor Israël doen wij dit door het geven van betrouwbare informatie over land, volk en staat van Israël. Wij roepen christenen op tot solidariteit met Israël en wijzen elke vorm van antisemitisme af. En wij gaan hierbij uit van het gezag en de betrouwbaarheid van de Bijbel als Gods Woord. Wij steunen Israël metterdaad en zijn werkzaam in Nederlandse kerken en gemeenten.
Web: www.cvi.nl
Beeld: Videostill YouTube
Auteur: Redactie / Christenen voor Israël