Antisemitisme komt als een soort veenbrand weer naar boven

Zaterdagavond 4 januari om 19:30 uur sluiten Bert Noteboom en Henk Poot de televisieserie over de Romeinenbrief af met een slotaflevering vanuit Rome. In deze laatste aflevering wordt een beeld gegeven hoe het verder gegaan is met de heidense gelovigen en de joodse gemeenschap in Rome.

Geschiedenis en de relatie tussen Joden en christenen in Rome

Er kwam al snel een enorme confrontatie tussen Rome en Jeruzalem onder keizer Nero. Er volgde een bloedige oorlog. Als Nero twee jaar later sterft, breekt er een burgeroorlog uit in het Romeinse rijk. De keizers erna verwoesten Jeruzalem en ook de tempel. De Titusboog in Rome, genoemd naar keizer Titus, laat de verwoesting van de tempel in Jeruzalem zien. Je ziet de menora en de tafel met de toonbroden.

Het Romeinse Rijk leidde tot vervolgingen van christenen. De beroemde Romeinse arena, het Colosseum, werd al snel een plaats van gruwelijke martelingen voor christenen die hun leven gaven voor hun geloof. De bouw ervan werd gefinancierd met de geroofde buit uit Jeruzalem. Later worden er meer dan 300 duizend christenen vermoord in dit Colosseum. Bert Noteboom: “Voor het oog van duizenden werden ze voor de leeuwen gegooid.”

In het begin werkten Joden en christenen nog samen, maar na verloop van tijd groeide de kloof tussen hen. Christelijke leiders begonnen dingen zoals de sabbat en de Joodse feestdagen af te wijzen. Zelfs de datum van Pasen werd aangepast om te laten zien dat christenen zich wilden onderscheiden van Joden. Dit gebeurde vooral in de tweede eeuw en werd sterker toen het christendom in 313 na Christus de staatsgodsdienst werd onder keizer Constantijn. De kerk begon zich officieel te scheiden van het Jodendom, en wat eerst een afkeer was, groeide uit tot antisemitisme.

Joden werden steeds meer uitgesloten van de samenleving, wat leidde tot de oprichting van de Joodse wijk en het Ghetto in Rome rond 1550. Hier moesten Joden naar christelijke kerken gaan. Ondertussen werden ze steeds verder verwijderd van hun eigen tradities en heilige feestdagen.

Antisemitisme

Na de eenwording van Italië in 1870 kregen Joden meer vrijheid. Dit leidde tot de bouw van een synagoge tegenover de kerk die symbool stond voor hun onderdrukking. Deze synagoge staat voor de herwonnen vrijheid van de Joden, hoewel het nog steeds streng bewaakt wordt. Henk benadrukt hoe deze geschiedenis nog steeds doorwerkt in de moderne tijd: “Tegenwoordig, na een betrekkelijke periode van rust, komt het antisemitisme als een soort veenbrand weer naar boven. En we hebben in deze jaren gezien hoe wereld verbreid dat is. Hoe de wereld zich in feite geestelijk verzet tegen de komst van Gods Koninkrijk”.

Meer informatie

Bert en Henk begonnen in september de serie ‘Op Reis door de Romeinenbrief’ bij de christelijke televisiezender Family7. De eerste aflevering was vanuit Rome en daarna behandelden ze alle 16 hoofdstukken uit de Romeinenbrief vanuit de Synagoge in Groningen. Meer informatie over de afleveringen en de hele serie bekijk je op Family7.nl/Romeinen

Fotografie: VideoStill YouTube
Auteur: Alfred van der Heide
Web: www.family7.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies