Sivan Behr: Het tegenovergestelde van liefde is onverschilligheid

Het is 80 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Daarom herdenken we jaarlijks over de hele wereld op 27 januari de Shoa, de Holocaust. Sivan Behr schreef een boek over haar Joodse familie: 5 generaties, over 4 continenten verspreid. Hoe hebben de Holocaust en Jodenhaat haar leven en dat van haar familie bepaald? In deze uitzending vertelt zij over haar boek en haar verhaal. Ook spreken we met Jeannette Gabay in Israël over de vrijlating van vier gijzelaars door Hamas.

Sivan Behr

Sivan Behr woont in Amsterdam en is moeder van twee zoons. In 2018 verscheen van haar hand Palet van verzet, moedige vrouwen toen en nu. Van dit boek is een gelijknamige tentoonstelling gemaakt die in zes culturele centra in Nederland heeft gestaan.
In 2022 heeft Sivan Behr de novelle Crisis in het verpleeghuis – ik wens je veel personeel geschreven. Ook is Sivan Behr de bedenker van het NC MAGAZINE (blad van het Nationaal Comité 4 en 5 mei) en stond ze aan de basis van het ontstaan van PINDAH Magazine waarvan ze tevens hoofdredacteur was.

Over Jeannette Gabay-Schoonderwoerd

‘Ik ben geboren en getogen in het mooie historische Amersfoort. Nadat ik mijn middelbare school had afgerond, ben ik Rechten en Internationaal Recht gaan studeren. Tijdens mijn studententijd was ik actief bij het toenmalige ECPYN (European Christian Political Youth Network, tegenwoordig ECPYouth), de jeugdbeweging van de Europese politieke partij ECPM. In dat kader werd ik door Christenen voor Israël uitgenodigd deel te nemen aan een zogenaamde ‘Fact Finding Mission’ voor jonge ‘politici’. Tijdens die reis werd mijn interesse voor Israël aangewakkerd.

Tussen de kennis die ik in het land opdeed en de informatie die ik tot me nam in het kader van mijn studie internationaal recht, alsmede via de reguliere media, zat een grote mismatch. Die kloof stimuleerde op zijn beurt verder onderzoek aan mijn kant.

In 2011 ontmoette ik Moshe, die in Israël woonde, een jongen met een Israëlische Joodse vader en een Zwitserse christelijke moeder. We bleven in contact, verloofden ons, trouwden in 2013 en vestigden ons in Jeruzalem. Na bijna tien jaar in Jeruzalem te hebben gewoond, verhuisden we naar de Golanhoogten om daar -binnen een kibboetsgemeenschap- een huis te bouwen. Onze kibboets ligt ongeveer 5 kilometer van de Syrische grens. Wonen op een ‘confrontatielijn’ heet dat hier in Israël; een werkelijkheid die sinds 7 oktober een nieuwe kleur en toon heeft gekregen.’

Christenen voor Israël 

Stichting Christenen voor Israël stelt zich ten doel om christenen in Nederland en wereldwijd bewust te maken van de betekenis van het Joodse volk in Gods handelen met deze wereld. Haar boodschap naar de kerken is dat de gemeente van Jezus Christus niet in de plaats van Israël is gekomen, maar dat er nog verschillende belangrijke beloften voor Israël in de nabije toekomst zullen worden vervuld.

Steun

Wilt u deze en onze andere educatieve activiteiten mede mogelijk maken? En zo de boodschap van Gods trouw aan Israël verder verspreiden onder christenen in Nederland? Doneer dan online: Maak een gift over. Of ga naar de webshop.

Web: www.cvi.nl
Auteur: Christenen voor Israël
Beeld: Videostill YouTube

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies