Arts Alive organiseerde op 1 februari voor de tweede keer een trainings- en ontmoetingsdag voor christelijke kunstenaars. Het thema van deze dag die in de Evangelische Zendingsgemeente Menorah in Apeldoorn wordt gehouden, is ‘Call Out The Artists’. Er is ruimte voor coaching, netwerken, lezingen, creatieve werkvormen, worship en het bekijken van een pop up expositie.
![](https://christelijknieuws.nl/wp-content/uploads/2025/02/840-471lowjpg40-13.jpg)
Het bijzondere is dat de deelnemers van de trainings- en ontmoetingsdag tussen de schilderijen zitten die op stoelen en langs de wanden zijn gezet. Zelf in de expositieruimte zitten tussen de kunst geeft een bijzonder gevoel. Het is precies wat de organisatoren voor ogen hebben.
“De Arts Alive-dag is bedoeld om ieder die actief is in de invloedsfeer van creativiteit en kunst te bekrachtigen, coachen, inspireren en ruimte te geven om te netwerken”, stond er in de aankondiging te lezen. Er zijn voornamelijk vrouwen op afgekomen. Ze komen uit het hele land. Carla Veldhuis van Arts Alive opent de dag en bindt de deelnemers op het hart niet te bescheiden te zijn: “In Nederland noemen we onszelf niet zo snel kunstenaar. Maar aarzel niet om dat te doen. Met je kunst kun je zoveel mensen inspireren, troost bieden en mensen met God verbinden. Ik denk dat God er wel eens moe van wordt als Zijn schepselen zeggen niet creatief te zijn.”
![](https://christelijknieuws.nl/wp-content/uploads/2025/02/840-471lowjpg40-11.jpg)
Samenwerken
Zangeres en musicaldocente Lise Low leert de deelnemers een driestemmig lied aan dat ‘Jireh, You Are Enough’ heet. Carla Veldhuis gaat daarna in op wat ze het Grieks en joods-christelijk denken noemt. “Bij het eerste moet je je als kunstenaar profileren en ga je snel over tot ellebogenwerk. Bij het joods-christelijk denken gaat het niet om mij maar om de eenheid. In het zingen ervoeren jullie net ook de eenheid, hoe je samen iets moois kunt maken. We gaan voor excellentie, maar we hoeven niet perfect te zijn. Samenwerken is absoluut joods-christelijk. Je kunt van anderen leren.” Zo waren er in de afgelopen eeuwen ook leermeesters bij wie je in de leer kon gaan als kunstschilder. “Je mag fouten maken en van je fouten leren. God kan je ideeën geven, bijvoorbeeld in dromen. Vraag Hem erom en sta ervoor open ze te ontvangen. Wees ook niet verbaasd als Hij je meerdere ideeën geeft of je er zelfs mee overspoelt. Hij kan je overvloedig geven.”
Navelstreng
Ze vertelt hoe krachtig kunst kan doorwerken in iemands leven. Zelf was ze geraakt door een theaterstuk over Jezus waarin geen woorden werden gebruikt. “Ik herinner me dat de dominee na afloop zei: “Ik leg mijn preek weg. Door de kunst is al genoeg gezegd. Hij gaf ruimte voor gebed en mensen kwamen naar voren. Ik voelde dat ik geen verweer meer tegen Jezus had en merkte hoe wat de spelers over Hem uitgebeeld hadden mij geraakt had. En dat terwijl ik eerder had ik gezegd tegen mijn broer die onlangs tot geloof was gekomen dat ik geen christen wilde worden.” Ze wijst op een door haar gemaakt beeldhouwwerk dat naast haar staat dat over Gods liefde gaat. Psalm 139 vormde haar inspiratiebron. Een man draagt een kind in zijn arm. Van het hart van de man gaat er voeding via een navelstreng naar het kind. Zijn liefde voedt de baby. “Het symboliseert dat het kind in Zijn hart geboren werd.” In de zaal staan ook veel schilderijen van haar. In de coronatijd had ze als theatermaakster ineens veel vrije tijd en ontdekte het plezier van het schilderen en de impact die haar werk op mensen had toen ze het online zette. “Mijn eerste schilderij ging viraal. En ik wist voor ik het maakte niet dat ik dit kon.” Haar schilderijen staan op haar website: carlaveldhuis.nl
![](https://christelijknieuws.nl/wp-content/uploads/2025/02/840-471lowjpg40-15.jpg)
Drieluik
Ze vertelt dat ze met schilderessen Ineke van der Zwaag en Christa Boendemaker een kunstenaarsgilde vormt. Ze komen bij elkaar en bespreken elkaars werk. Onlangs hebben ze samen een drieluik gemaakt over het ongeboren kind en abortus dat hier op de Arts Alive dag voor het eerst te zien is.
“In de kerk gebruiken we vooral het woord. Dat is ook nog een erfenis van Calvijn.” Hij had gezien hoe beelden in de kerk werden aanbeden. Hij wilde daarom terug naar het woord. “Maar beeldtaal op zich is niet verkeerd. God gebruikt ook beeldtaal. Ik heb het zelf in mijn leven ervaren en God stelde ambachtsmannen aan toen Zijn volk door de woestijn trok naar het beloofde land. Zij mochten prachtige beelden maken en kunstige objecten voor in de tabernakel.”
Mentale gezondheid
Na de pauze spreekt Jennifer Bakermans van Arts Alive over mentale gezondheid. Ze is creatief coach en heeft haar eigen praktijk Atelier Agape. “We hebben als creatievelingen geen uit-knop. Soms kunnen we hierdoor moeilijk in slaap komen. Ook kunnen we bijvoorbeeld door de hoeveelheid aan ideeën en mogelijkheden die we zien, soms moeilijk projecten afmaken. Mijn missie is om makers terug te brengen naar de Maker. Mijn favoriete coach-vraag is: hoe leer jij iets nieuws?” Ze vertelt dat ze twaalf jaar voor de klas heeft gestaan en mensen heeft gezien die vooral willen leren wat er op de toetsen gevraagd wordt. “Je hebt ook de vragenstellers en de mensen die goed leren in een groep. De rebels doen niet wat je vraagt maar komen zelf met andere vragen en ideeën.”
![](https://christelijknieuws.nl/wp-content/uploads/2025/02/840-471lowjpg40-16.jpg)
Herstel
Ze noemt het gevaar van een burn-out en zegt dat ze zelf ook een burn-out heeft gehad en het moeilijk vond om hulp te vragen. “Dat heb ik van huis uit niet geleerd. Ik kom uit een Indonesisch gezin waarin je geleerd werd gewoon door te gaan en te blijven lachen. Een boek over kunst en creativiteit van Leen La Riviera (bekend van The Continentals) heeft me door die moeilijke periode heen gesleept. Ik heb ervaren: God brengt herstel. Hij leert ons ook: Mijn kracht wordt zichtbaar in zwakheid. In de brief aan de mensen in Korinthe vertelde Paulus hoe hij last had van een doorn in zijn vlees. Hij had God gevraagd die weg te nemen, maar hoorde dat Gods genade genoeg is en Zijn kracht zichtbaar wordt in zwakheid.”
Ze benadrukt dat we zelf de vruchten van ons geloof niet kunnen laten groeien. Hij geeft groei en bloei. “Er zijn drie dingen die van belang zijn bij het vrucht dragen: voeding, bodem en bron. Zo is bijvoorbeeld meer voeding uit de Bijbel goed voor je mentale gezondheid. Neem tijd voor Bijbellezen en gebed.”
![](https://christelijknieuws.nl/wp-content/uploads/2025/02/840-471lowjpg40-17.jpg)
Verbinding
Tijdens de lunch is er ruimte voor ontmoeting en netwerken. Na de lunch spreekt Giovanni Veldhuis. Hij is onder andere betrokken bij Arts Alive als docent. Hij vertelt dat hij kerken ook begeleidt in veranderprocessen. En hij spreekt over de rollen die je kunt hebben in een gemeenschap. Denk aan: leraar, herder, hervormer en diaken. Hij heeft er verhelderende schema’s bij zoals een bedieningen- en persoonlijkheidsmatrix. Hij benoemt de angsten, valkuilen en strategieën van de verschillende persoonlijkheden. “Wij hebben elkaar nodig in een kerkgemeenschap. De mensen die verandering willen kunnen leren van hen die veilig willen stellen wat er al aanwezig is in de gemeenschap. Als je elkaar vragen stelt en naar elkaar luistert, kun je ontdekken of je dezelfde missie hebt, verbinding zoeken en samen verder gaan.”
Meer informatie Arts Alive
Auteur: Rosanne de Boer
Foto’s: Rosanne de Boer / Henk-Jan Oudenampsen