Beproeft alles

Overdenking – Hier in Duitsland heeft de Protestantse Kerk de gewoonte om voor elk jaar een Bijbelvers te kiezen, dat vervolgens als thema voor het hele jaar dient. In Duitsland noemen we dit vers “Jahreslosung”, het Jaarmotto. Voor het jaar 2025 is het een heel kort vers uit 1 Thessalonicenzen 5, namelijk vers 21: “Beproef alle dingen, behoud het goede.”

Afgelopen zomer kon ik een foto maken die de betekenis van dit vers volgens mij goed weergeeft: Ik liep door een natuurgebied toen er een klein vogeltje langs me vloog. Het was een putter (distelvink) die een paar meter voor mij in het hoge gras landde en de rijpe zaden uit de trossen in het gras begon te eten. Ik sloop voorzichtig naar voren, want putters zijn normaal gesproken erg schuw en vliegen snel weg als je te dichtbij komt. Maar dit vogeltje bleef rustig eten, ook al kwam ik dichterbij – en zo kon ik de foto hierboven maken.

Ik denk dat deze foto goed past bij de titel van deze overdenking “Beproeft alles”. Het vogeltje is namelijk omringt door talloze zaden, vruchten en bloemen maar het lijkt erop dat hij zorgvuldig alleen de beste vruchten uitzoekt en selecteert om die vervolgens op te eten!

Toepassing

Heeft dit vers ons als christenen vandaag de dag eigenlijk nog iets te zeggen? Dat denk ik wel, anders zou het niet in de Bijbel staan! En omdat het in de Bijbel staat, is het voor ons vandaag de dag nog steeds net zo belangrijk als het destijds voor de christenen was. Zeker ook omdat de problemen van toen vergelijkbaar zijn met die van nu. Toen al waren er mensen die probeerden nieuwe, andere leringen in de kerk te brengen. Zij deden zich voor als door God gezonden profeten en probeerden met valse autoriteit invloed in de kerk te krijgen.

Onzekerheid bij de gelovigen

In die tijd verschenen er leraren in de gemeente van Thessaloniki die beweerden dat de opname van de gemeente al had plaatsgevonden. Dit zorgde voor veel onzekerheid bij de gelovigen. Tegenwoordig probeert men andere leringen in de kerk te brengen. Hier in Duitsland is het helaas al enige tijd normaal, zelfs onder christenen, om slecht en denigrerend over de overheid te spreken. Of om mensen alle moderne vrijheden te gunnen als het gaat om seksuele ethiek, onder het mom dat God “de zondaar liefheeft – en alleen de zonde haat.” Of dat er openlijk wordt beweerd dat de Bijbel als geheel niet langer het door God geïnspireerde woord is, maar hooguit hier en daar enkele woorden van God bevat! Er zijn nog veel meer voorbeelden te noemen van pogingen om Gods gezag te ondermijnen met ‘vrome’ woorden!

Nieuwe leer

Wanneer wij dus een nieuwe leer horen, is het eerste principe dat van toepassing is: “Beproef alles, behoud het goede!” Maar dan is er meteen een probleem: op het eerste gezicht lijkt het controleren van alles eenvoudig – maar wat is ‘het goede’ dat we moeten vasthouden of behouden? Vanuit een menselijk perspectief zou dit het meest voor de hand liggend zijn: ik luister en wat ik leuk vind, wat mij bevalt, accepteer ik als “het goede” en wat mij irriteert of zelfs in twijfel brengt, wijs ik af.

Zelden objectief

Helaas zijn we in zulke gevallen zelden objectief, maar meestal juist behoorlijk subjectief. Bovendien is dit probleem blijkbaar net zo oud als de kerk zelf! Want Paulus waarschuwt in zijn tweede brief aan Timotheüs in hoofdstuk 4, vers 3-4: “Want er zal een tijd komen dat zij de gezonde leer niet zullen verdragen, maar dat zij zullen zoeken wat het gehoor streelt, en voor zichzelf leraars zullen verzamelen overeenkomstig hun eigen begeerten. Ze zullen hun gehoor van de waarheid afkeren en zich keren tot verzinsels.”

Ja, ik weet dat deze verzen niet makkelijk zijn. Ze stellen ons als christenen een indringende vraag. Want volgens de Heer Jezus moeten wij onszelf eerlijk afvragen waar wij de waarheid in ons leven denken te kunnen vinden!

Alleen in de Bijbel

Ik geloof stellig dat “goede” en “gezonde leer” alleen in de Bijbel te vinden zijn! Maar om dat te kunnen doen, moet ik er ook van overtuigd zijn dat de Bijbel het geïnspireerde woord van God is, van de eerste tot de laatste bladzijde, en dat het niet hier en daar slechts een woord van God bevat.
Dat betekent bijvoorbeeld dat als ik als man met een vrouw wil samenwonen, ik pas met haar in dezelfde slaapkamer mag komen nadat we volgens de burgerlijke stand getrouwd zijn. Of dat ik respect moet hebben voor de overheid, ook als die mij niet bevalt. Want Romeinen 13, vanaf vers 1, vertelt mij duidelijk dat er geen regering op aarde is die niet door Hem, onze God, is aangesteld.

De Bijbel grondig bestuderen

En daarom moet ik de Bijbel grondig bestuderen, en naar mijn mening bij voorkeur in gedrukte vorm en niet per se alleen als app. Want naast de Bijbel-app zijn er ook WhatsApp, TikTok en Instagram, die me allemaal willen afleiden van wat werkelijk goed is (en dat is volgens het plan van de duivel precies de bedoeling).

Niet altijd even makkelijk

En nog één ding: de Bijbel is niet altijd even makkelijk te begrijpen; soms moet je over onderwerpen langer nadenken. Of om een ander beeld te gebruiken: Gods Woord is geen broodje hamburger dat je snel en zonder veel moeite opeet. Je moet sommige Bijbelpassages grondig herkauwen tot je ze begrijpt. Maar Jakobus heeft een goed advies: “En als iemand van u in wijsheid tekortschiet, laat hij die dan vragen aan God, Die aan ieder overvloedig geeft en geen verwijten maakt, en ze zal hem gegeven worden.” (Jakobus 1:5) In deze zin geldt: “Beproef alle dingen, behoud het goede.”

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor deze site schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedeelten uit de Bijbel. Vertaling: redactie christelijknieuws.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies