Sara van Oordt over onderzoek naar donaties van Christenen voor Israël

Christenen voor Israël wordt door een aantal mediaorganisaties, waaronder het Nederlands Dagblad en BNN/VARA, beschuldigd dat er wapens gekocht worden van donaties die de organisatie doet. Woordvoerder Sara van Oordt geeft tekst en uitleg.

Sara van Oordt

Sara van Oordt-Jonckheere, geboren in Asse, België, is een Belgisch-Nederlandse presentatrice en communicatiespecialist. Ze groeide op in een katholiek-apostolisch gezin, met een Zwitserse moeder en een Belgisch-Nederlandse vader. ​In 1999 begon Van Oordt een opleiding maatschappelijk werk in Brussel. In 2002 verhuisde ze naar Nederland om pedagogiek te studeren aan de Universiteit Utrecht en liep stage in Voorburg. Sinds 2004 is ze werkzaam bij de stichting Christenen voor Israël (CvI) in Nijkerk, waar ze opklom tot hoofd media en communicatie. ​

Naast haar werk bij CvI is Van Oordt sinds 2015 actief als presentatrice bij de christelijke televisiezender Family7. Ze presenteert programma’s zoals ‘Uitgelicht!’, ‘Feesten & Falafels’ en Bijbelstudieseries met Henk Binnendijk en ds. Henk Poot. ​In de politieke arena was Van Oordt betrokken bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 als lijstduwer voor de ChristenUnie in Amersfoort. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 stond ze op plek 40 van de kandidatenlijst voor dezelfde partij. ​

Van Oordt heeft ook verslag gedaan van humanitaire missies. In maart 2022 deelde ze updates vanuit Moldavië over de evacuatie van Joodse vluchtelingen uit Oekraïne, waarbij ze de inspanningen van CvI benadrukte om deze mensen te ondersteunen en naar veilige gebieden te brengen. ​

Christenen voor Israël

Stichting Christenen voor Israël stelt zich ten doel om christenen in Nederland en wereldwijd bewust te maken van de betekenis van het Joodse volk in Gods handelen met deze wereld. Haar boodschap naar de kerken is dat de gemeente van Jezus Christus niet in de plaats van Israël is gekomen, maar dat er nog verschillende belangrijke beloften voor Israël in de nabije toekomst zullen worden vervuld.

Steun

Wilt u deze en onze andere educatieve activiteiten mede mogelijk maken? En zo de boodschap van Gods trouw aan Israël verder verspreiden onder christenen in Nederland?
Doneer dan online: Maak een gift over

Online winkelen in Israël?
Ga dan naar de webshop en bekijk het complete assortiment.

Meer over deze aanval op het werk van CVI

We citeren een aantal alinea’s van de website van CVI: In een opmerkelijk pact tussen Investico, de Groene Amsterdammer, het Nederlands Dagblad, BNNVARA/Boos en Al Jazeera wordt volgende week dinsdag een gezamenlijke aanval gedaan op het werk van Christenen voor Israël. Sinds eind 2024 is Christenen voor Israël het onderwerp van onderzoek door Investico. Dit onderzoeksplatform is hiervoor een partnerschap aangegaan met het Nederlands Dagblad en met BOOS (BNNVARA). Omstreeks 25 maart zullen deze nieuwsmedia naar buiten komen met hun bevindingen. Dat doen zij tegelijkertijd met (de vanuit Qatar gesponsorde nieuwszender) Al Jazeera.

Het onderzoek richt zich grotendeels op de steun van Christenen voor Israël aan projecten op de Westelijke Jordaanoever. De methoden van de onderzoekers zijn naar onze mening sturend en suggestief en brengen daarom schade toe aan Christenen voor Israël.

De kwalijke aanpak van onderzoek van Investico, Nederlands Dagblad en BOOS (BNNVARA)

Tot op heden mocht CvI de onderzoeksresultaten of bevindingen van Investico en haar mediapartners niet inzien, ondanks onze herhaaldelijke verzoeken. Ons is gemeld dat Investico/Groene Amsterdammer, Nederlands Dagblad, BOOS (BNNVARA) en Al Jazeera omstreeks 25 maart hun bevindingen publiceren.

Christenen voor Israël heeft twijfels over de neutraliteit van het onderzoek. In eerdere publicaties van Investico blijkt naar onze mening een sterke vooringenomenheid tegenover Israël. Ook de stijl van onderzoeken doet Christenen voor Israël twijfelen aan de neutraliteit van de mediapartners.

In de eerste plaats door in de vraagstellingen beweringen als feiten te presenteren en in de tweede plaats door te insinueren dat er bij Christenen voor Israël dingen zouden gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. In de derde plaats door het gebruiken van een naar onze mening sturende en suggestieve enquête, door het Nederlands Dagblad verspreid onder een deel van zijn lezers.

Op onze herhaaldelijke verzoeken om bewijsmateriaal aan ons te sturen wordt tot op heden door de mediapartners niet ingegaan. Dit getuigt naar onze mening niet van transparante of open journalistiek, die Investico op haar website zegt voor te staan.

Wat steunt Christenen voor Israël?

Christenen voor Israël is altijd open en transparant over de humanitaire projecten die het ondersteunt. Daarover berichten we regelmatig in onze krant Israël Aktueel, op onze website en in onze nieuwsbrieven. Christenen voor Israël steunt projecten in Israël, en ook in Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever). We helpen de Arabische en de Joodse bevolking en ook andere minderheden door allerlei humanitaire projecten: voedselpakketten, hulp voor kinderen met een beperking, steun voor kwetsbare ouderen en jongeren met een moeilijke thuissituatie. We hebben geholpen bij noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne en Israëli’s uit het noorden en het zuiden van het land, die door de oorlogen ontheemd zijn.

De steun voor Judea en Samaria is slechts een klein onderdeel van de hulpverlening die Christenen voor Israël geeft. Drie procent (ca. 130.000 euro) van onze projectgiften wordt op jaarbasis gedoneerd aan Joodse dorpen in Judea en Samaria, en ongeveer eenzelfde percentage aan Arabische christenen in Bethlehem. De overige 94% van de projectgiften wordt bestemd voor tientallen andere projecten in Israël: voor alle bevolkingsgroepen in Israël, Joden, Palestijnen, druzen en andere minderheden.

Noodfonds

Kort na de bloedige Hamas-aanslag van 7 oktober 2023 heeft Christenen voor Israël voor een bedrag van ca. 43.000 euro extra giften gegeven, bestemd voor de bewoners van Judea en Samaria. De lijst van organisaties die wij steunen vanuit het noodfonds kunt u hier vinden op www.cvi.nl/noodfonds.

Deze extra donaties zijn bestemd om de bewoners te helpen met noodhulp en veiligheidsmaatregelen. De bewoners hadden (en hebben nog steeds) grote zorgen dat het Hamas-bloedbad van 7 oktober 2023 zich zou herhalen in hun dorpen en steden. Christenen voor Israël ondersteunde hen vanuit het noodfonds met giften voor bescherming: veiligheidskleding, noodpakketten en camera-apparatuur.

De dorpen in Judea en Samaria hebben al decennialang te maken met reële dreiging van talloze terreuraanslagen. Investico, BOOS (BNNVARA) en het Nederlands Dagblad bevroegen CvI deze week over twee projecten waaraan CvI steun heeft gegeven. Het gaat om onze noodhulpgift voor Or Ami van 2023 en onze bijdrage aan een noodopvangproject uit 2022 in Revava.

Wat is het beleid van Christenen voor Israël?

Christenen voor Israël houdt zich aan de wet. In ons beleid is vastgelegd dat we nooit illegale activiteiten sponsoren en dat we geweld en terrorisme altijd afkeuren. De giften die we geven zijn altijd geoormerkt en onze partners rapporteren terug hoe zij het geld hebben besteed. Dit wordt intern gemonitord door onze afdeling projecten en gecontroleerd door onze accountant.

We zijn trots op de projecten die we steunen: we zetten ons immers in voor de veiligheid van de bewoners, en we zetten ons in voor de meest kwetsbaren in de samenleving. Na tweeduizend jaar christelijk antisemitisme steunen we als christenen het Joodse volk en het land Israël, en dat blijven we doen. Daarnaast ondersteunen we ook Palestijnen en andere minderheden in de eerste levensbehoeften voor gezinnen in armoede.

Is dat wel toegestaan, giften aan Judea en Samaria?

Het gebied waar het om gaat (Judea en Samaria, door velen de Westelijke Jordaanoever genoemd) ligt internationaal onder een vergrootglas. Begin jaren negentig kwamen de Oslo-akkoorden tot stand, waarin werd afgesproken dat delen van het gebied onder Israëlische controle kwamen (de C-gebieden), delen onder Arabisch bestuur (de A-gebieden) en een klein aantal delen onder gedeeld bestuur (de B-gebieden). Deze akkoorden zijn gesloten tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit, en zijn nog steeds bindend. Alle Joodse projecten die Christenen voor Israël ondersteunt bevinden zich in de C-gebieden die onder controle staan van Israël.

Hoe verhoudt Christenen voor Israël zich tegenover het Nederlandse beleid ten aanzien van de Westelijke Jordaanoever?

De Nederlandse regering hanteert op dit moment een ‘ontmoedigingsbeleid’ ten aanzien van de Westelijke Jordaanoever. Christenen voor Israël is een private stichting die steun kan geven dankzij donaties van onze giftgevers. We leven in een vrij land waar mensen anders mogen denken dan de overheid, ook op dit onderwerp. Dat is zo mooi in Nederland.

Conclusie

Ondanks onze ernstige twijfels, hopen we dat de vier mediapartners besluiten om hun bevindingen op een neutrale en feitelijke manier te publiceren. We roepen u op om te blijven bidden voor Israël: voor de ontvoerden, voor hun families, en allen die lijden onder terreur van Hamas en andere terroristische groeperingen. Daarnaast vragen we u om te bidden voor moed en kracht voor allen die het in deze tijd voor Israël willen opnemen. Jesaja 62:1.

Family7

Family7 is dé 24/7 christelijke televisiezender met programma’s uit die je (weer) in contact brengen met God en met anderen. Ook wil de zender een platform zijn waar christelijke organisaties zichzelf kunnen presenteren. Sinds 2005 is het dé christelijke televisiezender voor jou en je gezin. Het doel: Nederland bereiken met het evangelie van Jezus Christus. Ze zenden televisieprogramma’s uit via hun website en op de Nederlandse televisie. Het bereik blijft groeien: inmiddels ontvangen ruim 4 miljoen huishoudens Family7.

Auteur: Website CVI / Family7
Web: www.cvi.nl
Meer: www.family7.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies