Iftar-vieringen door Nationale Politie: De overheid maakt zichzelf ongeloofwaardig

De Nationale Politie, veiligheidsregio’s, ministeries en gemeenten: ze buitelen dit seizoen over elkaar heen met de organisatie van iftar-vieringen. “Zeer onnodig en bovendien vervreemdend,” stellen SGP-Kamerleden Diederik van Dijk en André Flach. Veel beter is het om te putten uit de bronnen van onze eigen traditie.

In Nederland hebben we een overheid die zich erop laat voorstaan neutraal te zijn. Voor politieagenten zijn er zelfs duidelijke neutraliteitsvereisten geformuleerd. De gretigheid waarmee diezelfde overheid volop iftar-vieringen organiseert, staat hier haaks op.

In verbinding blijven

Het staat buiten kijf dat de overheid in verbinding moet blijven met de diverse bevolkingsgroepen in ons land. We hebben het hier echter over het proactief uitnodigen van overheidspersoneel voor een islamitische maaltijd tijdens de Ramadan. Dat het niet om alleen een onschuldig etentje gaat, blijkt wel als we de beelden bekijken van een politieagent in functie die in het Arabisch de Shahada uitspreekt. Je vraagt je direct af hoeveel bestuurders en ambtenaren er nog steeds zo graag bij zouden willen zijn als ze de Nederlandse vertaling van de Shahada op zich in zouden laten werken: “Ik getuig dat niemand het recht heeft om aanbeden te worden behalve Allah. En ik getuig dat Mohammed de boodschapper van Allah is.”

Zelfs imams uitgenodigd

In sommige gevallen zijn er zelfs imams bij uitgenodigd en worden medewerkers opgeroepen om ook te vasten. Daarnaast zijn er situaties bekend waarbij er aparte gebedsruimtes voor mannen en vrouwen zijn ingericht op kantoor.

De SGP, en daarin staat zij niet alleen, kan er niet mee uit de voeten dat bij overheidsevenementen de boodschap klinkt dat alleen Allah het recht heeft om aanbeden te worden. Deze nieuwste hype kan prachtig en inclusief overkomen naar onze islamitische landgenoten, maar sluit wel andere religies uit. Wij moeten de eerste Kerstviering op het ministerie van VWS of bij de Nationale Politie nog tegenkomen waar klinkt dat alleen het christelijk geloof oké is.

De overheid maakt zichzelf ongeloofwaardig

Een agent is natuurlijk ook gewoon een mens die zijn eigen geloofsovertuiging heeft en mag bidden voor zijn eten. Maar de politie als instituut, als gezagsdrager, is niet geroepen om publiek islamitische rituelen op te voeren. De overheid maakt zichzelf op deze manier ongeloofwaardig richting haar burgers. Als je beweert neutraal te zijn, wees dat dan ook. Het organiseren van iftar-feesten is daar strijdig mee én het getuigt van eenzijdigheid als we een vergelijking maken met de aandacht voor joodse of christelijke feestdagen. Sterker nog, daar zien we een tegengestelde beweging; van Kerstfeest naar Winterglow.

Bijbel

De SGP, als politieke partij, is bewust niet neutraal. Daar zijn we eerlijk over. Wij baseren ons op de Bijbel en we waarderen onze Nederlandse door het christendom gestempelde traditie. Zelfs de recent overleden VVD-leider Frits Bolkestein benadrukte geregeld hoezeer onze democratische rechtsstaat schatplichtig is aan het christendom. Denk aan de gelijke waardigheid van het individu, de onvervreemdbare bescherming van het geweten, persoonlijke vrijheden en het onderscheid tussen geestelijke en wereldlijke macht. Bolkestein waarschuwde voor het verwaarlozen van dit cultureel fundament onder onze democratie.

Liberale denker

De zorg van deze liberale denker is nog steeds actueel. Laten we daarom opnieuw putten uit de rijke bronnen van onze eeuwenlange gemeenschappelijke geschiedenis. Er is geen reden om over te gaan tot islamitische kost.

Auteur: Diederik van Dijk en André Flach
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Web: www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies