Op zondag 12 oktober 2025 organiseren zeven organisaties de jaarlijkse Dag voor de Gevangene. Het thema dit jaar is ‘Uit de schaduw’. Met dit thema vragen de deelnemende organisaties aandacht voor gedetineerden in binnen- en buitenland, een groep die veelal onzichtbaar is in de samenleving.
De Dag voor de Gevangene vindt jaarlijks plaats op de tweede zondag van oktober. Dit jaar is dat op zondag 12 oktober 2025. In de christelijke traditie is de zorg voor gedetineerden een van de zeven ‘werken van barmhartigheid’. We horen gevangenen niet te vergeten. Daarom roepen de organisaties kerken op om in hun zondagse samenkomst stil te staan bij gedetineerden en de mensen om hen heen. Het thema ‘Uit de schaduw’ is een variatie op het thema ‘In de schaduw’ dat centraal staat in de Bajesagenda 2026 en het Exodusconcert dat in september 2025 zal worden uitgezonden. De deelnemende organisaties stellen later dit jaar materiaal beschikbaar om kerken te helpen met de invulling van de Dag voor de Gevangene.
Meer begrip voor de positie van gedetineerden
Met de Dag voor de Gevangene willen de organisaties werken aan meer begrip voor de positie van (ex-)gedetineerden en TBS-patiënten in de samenleving, evenals voor hun familie; zonder daarbij af te doen aan de delicten die zij hebben gepleegd en het leed dat mogelijke slachtoffers is aangedaan. Zo hopen ze bij te dragen aan het herstel en een nieuwe start van gedetineerden.
Binnen de kerken aandacht vragen voor gedetineerden
De Dag voor de Gevangene ontstond een aantal jaar geleden vanuit het Rooms-Katholieke Justitiepastoraat met als doel om binnen de kerken aandacht te vragen voor gedetineerden. In 2024 werd deze dag georganiseerd door het Protestants en Rooms-katholiek Justitiepastoraat, Stichting Epafras, Stichting Exodus Nederland, Stichting Gevangenenzorg Nederland en Kerken met Stip. In 2025 sluiten ook het Leger des Heils Reclassering en het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap zich aan bij de organisatie van deze dag.
Auteur: Matthijs Geluk
Web: www.epafras.nl
Foto: Toff-fotografie