In de EO-documentaire Het graf van Rachel onderzoekt presentator Rachel Rosier hoe haar geloof, Joodse roots en opvoeding haar blik op de gebeurtenissen op 7 oktober 2023 en de daaropvolgende oorlog in Israël en Gaza beïnvloeden. Voor haar zoektocht reist Rachel Rosier onder andere naar Israël, de bezette gebieden en Auschwitz.
Rachel Rosier onderzoekt de vraag wat het betekent om christen te zijn wanneer je geconfronteerd wordt met onrecht dat zich verschuilt achter Bijbelteksten en religieuze beloftes. Het Graf van Rachel gaat over schuld en schaamte, hoop en haat, afkomst en toekomst. Wat is waarheid, als iedereen zijn eigen gelijk zo overtuigend weet te onderbouwen? En hoe blijf je mens, als de wereld je dwingt om partij te kiezen?
Wat als jouw naam klinkt op zowel Urk als in Gaza?
Het graf van Rachel bevindt zich aan de rand van Bethlehem en geldt als een heilige plek. Hier ligt Rachel, de vrouw van Jakob, begraven. Zowel christenen, joden als moslims kennen betekenis toe aan het graf van Rachel – en aan Rachel zelf. EO-presentator Rachel Rosier gaat op reis naar dit graf. Onderweg komt ze andere ‘Rachels’ tegen: vrouwen met een ander perspectief, maar hun eigen verhaal. Zo spreekt ze met een joodse Rachel in Amsterdam en de ouders van een christelijke Rachel op Urk. In Israël praat ze met de moeder van een op 7 oktober vermoorde Rachel maar ook ontmoet ze in de bezette gebieden een Palestijnse Rachel.

Geschokt en verward
Na 7 oktober 2023 is Rosier geschokt door wat er in Israël gebeurd is. Dat komt mede door haar joodse achtergrond, christelijk geloof en bijzondere familiegeschiedenis. De oorlog die volgt in Gaza en de reacties hierop in Nederland brengen haar in verwarring. Het grote conflict in de buitenwereld weerspiegelt de strijd in haar binnenwereld. Wie is dader, wie is slachtoffer? Wie is goed, wie is fout? Rosier wil duidelijk en objectief kiezen in tijden van oorlog, maar is dat wel mogelijk?
Portretten
Om hier achter te komen gaat Rosier op een persoonlijke zoektocht. In hoeverre kleurt haar christelijke opvoeding haar kijk op de werkelijkheid? Ze besluit haar eigen gevoelens onder de loep te nemen, die misschien wel botsen met de feiten. Ze gaat in gesprek met mensen die het niet met haar eens zijn en een hele andere kijk op de werkelijkheid hebben. Daar voegt ze haar eigen unieke inbreng aan toe.

Symbool
Rachel Rosier: “Iedereen kijkt vanuit een eigen achtergrond, en dat bepaalt deels wat we opmerken of juist negeren. Het graf van Rachel is daarin een krachtig symbool. Joden, christenen en moslims geven allemaal een andere betekenis aan dezelfde plek. Om die perspectieven nog beter in beeld te brengen, heb ik de mensen met wie ik in gesprek ben gegaan getekend. Het zijn schetsen van mijn naamgenoten. We delen meer dan alleen onze naam.”
Naar een idee en onder regie van Geertjan Lassche. ‘Het graf van Rachel’ is op dinsdag 6 mei om 22.15 uur te zien bij de EO op NPO 2.
Beeld: EO en Geertjan Lassche
Auteur: Sytze Braaksma
Web: www.eo.nl