Fotoverslag – Vorige week bezochten we de Klaagmuur in Jeruzalem. We hebben gebeden voor het volk en het land van God in deze moeilijke tijd. Een gebed bij de Klaagmuur, gericht tegen antisemitisme, is een krachtige manier om steun, bescherming en troost te vragen. We kunnen bijvoorbeeld bidden: ‘Bescherm Uw volk tegen haat en onrecht, verlicht de harten van hen die misleiden en verdelen, schenk moed aan hen die de waarheid spreken, en kracht aan hen die onrecht bevechten.’

De Klaagmuur is heilig voor Joden omdat het het dichtstbijzijnde overgebleven fysieke overblijfsel is van de Tempel, waar de Heilige der Heiligen zich bevond – de heiligste plek in het jodendom.

Meer over de Westelijke Muur
De Klaagmuur, ook wel bekend als de Westelijke Muur, is een van de belangrijkste plaatsen voor het jodendom. Het is een overblijfsel van de Tweede Joodse Tempel in Jeruzalem, die in 70 na Christus werd verwoest door de Romeinen. De muur maakte deel uit van de ommuurde steunstructuur die koning Herodes de Grote rond 20 voor Christus liet bouwen om de Tempelberg uit te breiden.
Veel Joodse families vieren hier belangrijke levensgebeurtenissen, zoals bar en bat mitswa (de religieuze volwassenwording van jongens en meisjes). Het plein voor de muur is verdeeld in een mannen- en vrouwengedeelte.

Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 kreeg Israël de controle over Oost-Jeruzalem, inclusief de Klaagmuur, wat leidde tot een hernieuwde joodse aanwezigheid op deze plek. De muur is tegenwoordig niet alleen een religieus symbool, maar ook een nationaal symbool voor het Joodse volk. Het wordt een plek van gebed en rouw genoemd omdat Joden hier door de eeuwen heen hebben gehuild om de vernietiging van hun Tempel en de vervolging van hun volk.

7 oktober
Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober 2023 hebben Joden wereldwijd, en met name in Israël, zich verzameld bij de Klaagmuur in Jeruzalem om te bidden voor de slachtoffers, de terugkeer van de gijzelaars en de veiligheid van de soldaten. Deze gebedsbijeenkomsten zijn een uiting van nationale rouw, solidariteit en hoop.

Gijzelaars en soldaten
Massale gebedsbijeenkomsten voor gijzelaars en soldaten: Duizenden mensen kwamen samen om Psalmen en het Sjema Israël-gebed te reciteren, vaak geleid door familieleden van gijzelaars en religieuze leiders. Deze bijeenkomsten werden wereldwijd uitgezonden en benadrukten de eenheid van het Joodse volk in tijden van crisis.

Sapeciale Torahrol
Een jaar na de aanval werd een Torahrol ingewijd ter nagedachtenis aan de slachtoffers en gevallen soldaten. De laatste letters werden geschreven door overlevenden, familieleden van gijzelaars en gewonde soldaten, wat symbool stond voor veerkracht en nationale eenheid.

Herdenkingsceremonies
Dertig dagen na de aanval werden 1.400 herdenkingskaarsen aangestoken bij de Klaagmuur, één voor elk slachtoffer. Tijdens deze ceremonie werden gebeden uitgesproken om hun zielen te eren en troost te bieden aan de nabestaanden.

Selichot-gebeden
Op 7 oktober 2024 vond een speciale Selichot-ceremonie plaats, waarbij duizenden mensen samenkwamen voor boetedoening en hoop. De ceremonie werd voorafgegaan door de inwijding van een Torahrol en benadrukte de kracht van gebed en gemeenschap.
Deze gebeurtenissen bij de Klaagmuur tonen aan hoe het Joodse volk samenkomt op heilige plaatsen om te rouwen, te bidden en hoop te putten in moeilijke tijden.

Gebedsbriefjes
Het is een oude traditie om gebedsbriefjes in de spleten van de muur te stoppen, in de hoop dat deze wensen of gebeden verhoord worden. Tegenwoordig worden jaarlijks honderdduizenden briefjes tussen de stenen van de muur gepropt. Twee keer per jaar verzamelen schoonmaakteams de briefjes. Omdat het vernietigen van heilige teksten in het jodendom verboden is, worden de briefjes begraven op de Olijfberg.
Het verwijderen van briefjes uit de klaagmuur:
Achteruit teruglopen bij de Klaagmuur
Na het bezoek aan de Klaagmuur lopen veel Joden achteruit terug naar de inhang. Het achteruit teruglopen van de Klaagmuur is een oud en diepgeworteld gebruik binnen de Joodse traditie. Dit gebeurt uit respect en eerbied voor de heiligheid van de plaats. De Klaagmuur wordt beschouwd als een van de heiligste plekken in het Jodendom. Net zoals je je niet met je rug naar een koning of een heiligdom zou keren, toon je op deze manier respect voor de aanwezigheid van God. Het idee om je niet om te keren van iets heiligs heeft wortels in oude Joodse geschriften. Achteruit lopen symboliseert dat je de verbinding niet verbreekt, zelfs als je de fysieke ruimte verlaat.

Auteur: Redactie Christelijknieuws.nl
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen
Website Klaagmuur: thekotel.org