Op 14 mei, vandaag 77 jaar geleden, werd de staat Israël officieel gesticht

Vandaag spreken we met drie inwoners van Israël wat deze dag voor hen betekent, en hoe het voor hen is om in Israël te wonen. We spreken met Carry Polak, die de Holocaust overleefde en de oprichting van de staat Israël meemaakte, met Saleem Shalash, een Arabische voorganger in Nazareth, en Benjamin Philip, die verantwoordelijk is voor Hineni, een humanitair restaurant in Jeruzalem

Carry Polak

Carry Polak is een Nederlandse overlevende van de Holocaust, wiens levensverhaal getuigt van moed en veerkracht te midden van onvoorstelbare ontberingen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Carry gedeporteerd naar het concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland. Dit kamp stond berucht om de erbarmelijke leefomstandigheden, waaronder overbevolking, gebrek aan voedsel en uitbraken van ziekten. Op 15 april 1945 werd het kamp bevrijd door Britse troepen. Ondanks de bevrijding overleefden velen de gevolgen van de ontberingen niet. Carry verloor veel familieleden, waaronder haar vader, maar zijzelf overleefde de gruwelen van het kamp.

Na de oorlog bouwde Carry een nieuw leven op. Ze trouwde met Louis Polak, die zelf de oorlog overleefde door zeventien keer onder te duiken. Samen wonen ze afwisselend in Amsterdam en Jeruzalem. Carry blijft betrokken bij herdenkingen en educatieve activiteiten rondom de Holocaust. Zo bezocht ze in september 2022 het herdenkingscentrum van Bergen-Belsen in Duitsland, waar ze deelnam aan een bijeenkomst van overlevenden.

Carry deelt haar ervaringen om toekomstige generaties bewust te maken van de gevolgen van haat en onverdraagzaamheid. Haar getuigenis is onder andere vastgelegd in een video-interview waarin ze haar tijd in Bergen-Belsen beschrijft. Deze video biedt een indringend inzicht in haar persoonlijke verhaal en de geschiedenis van de Holocaust.

Ds. Saleem Shalash

Ds. Saleem Shalash is een Arabische christelijke voorganger uit Nazareth, Israël, die bekendstaat om zijn bruggenbouwende werk tussen Arabieren en Joden en zijn inzet voor hulpverlening aan mensen in nood. Saleem Shalash groeide op in een rooms-katholiek gezin in Nazareth, maar keerde zich op jonge leeftijd af van het geloof. Een tragisch ongeluk waarbij een vriendin omkwam, bracht hem ertoe de zin van het leven te heroverwegen. Dit leidde tot zijn bekering tot het christelijk geloof op 6 augustus 1994. Hij studeerde theologie aan het Bethlehem Bible College en het Israel College of the Bible in Netanya en is momenteel bezig met zijn doctoraat.

In 2009 begon ds. Shalash met een kleine gebedsgroep in zijn huis, die uitgroeide tot de “Home of Jesus the King Church”, een Arabischtalige baptistengemeente in Nazareth. De kerk telt momenteel meer dan 100 leden en heeft een dochtergemeente in Haifa. De gemeente richt zich op het verspreiden van het evangelie en het bieden van hulp aan zowel Arabische als Joodse gemeenschappen .

De kerk van ds. Shalash is actief in humanitaire hulp, waaronder het uitdelen van voedselpakketten, kleding en hygiëneproducten aan behoeftige gezinnen, ongeacht hun etnische of religieuze achtergrond. Tijdens crises, zoals de oorlog in oktober 2023, zette de kerk zich in voor zowel Arabische als Joodse evacués, waarbij ze honderden voedsel- en hygiënepakketten uitdeelden.

Ds. Shalash benadrukt het belang van vrede en samenwerking tussen Arabieren en Joden. Hij onderhoudt goede relaties met Joodse gemeenschappen en lokale overheden, zoals de burgemeester van Nof HaGalil, en werkt samen met andere kerken om hulp te bieden aan mensen in nood.

Ondanks zijn Arabische achtergrond heeft ds. Shalash een diepe liefde voor Israël en het Joodse volk. Hij ziet Israël als een democratisch land waar christenen in vrijheid kunnen leven en beschouwt het als het beloofde land van God. Zijn visie is om een licht te zijn voor het Joodse volk en hen te wijzen op Jezus als de Messias.

Ds. Saleem Shalash is een inspirerend voorbeeld van hoe geloof, liefde en toewijding kunnen bijdragen aan verzoening en hulpverlening in een complexe en vaak verdeelde samenleving.

Auteur: Christenen voor Israël / redactie
Web: www.cvi.nl
Beeld: Videostill Youtube

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies