De noordelijke grensregio van Israël, die grenst aan zowel Libanon als Syrië, is een gebied met complexe geografische, politieke en veiligheidsdynamieken. Deze regio omvat onder andere de Golanhoogten, een heuvelachtig gebied dat grenst aan Libanon, Syrië en Jordanië. De Golanhoogten zijn strategisch belangrijk vanwege hun hoogte en ligging.

In 2000 trok Israël zich terug uit Zuid-Libanon, waarbij de Verenigde Naties de “Blauwe Lijn” vaststelden als de feitelijke grens tussen Israël en Libanon. Deze lijn wordt echter niet door alle partijen erkend, wat leidt tot voortdurende spanningen in het grensgebied.

Brandpunt
De regio blijft een brandpunt van conflicten, met name tussen Israël en Hezbollah, een door Iran gesteunde militante beweging in Libanon. Er zijn regelmatig schermutselingen en uitwisselingen van raketvuur in het grensgebied. De Verenigde Naties hebben een vredesmacht, UNIFIL, gestationeerd in Zuid-Libanon om toezicht te houden op de wapenstilstand en spanningen te verminderen. Desondanks blijven incidenten en schendingen van de wapenstilstand voorkomen. Deze noordelijke grensregio van Israël blijft een gebied van strategisch belang en voortdurende geopolitieke spanningen.

In de steek gelaten
Veel Joodse inwoners van Noord-Israël voelen zich in de steek gelaten door de internationale gemeenschap. Sinds het uitbreken van het conflict met Hezbollah in oktober 2023 zijn meer dan 60.000 mensen geëvacueerd uit grensgemeenschappen langs de Libanese grens, waaronder plaatsen als Metula en Kiryat Shmona. Velen van hen verblijven nog steeds in tijdelijke accommodaties, zoals hotels of bij familie, en ervaren een gebrek aan adequate ondersteuning en een duidelijk plan voor terugkeer naar hun huizen.

Grote schade
Slechts 20% van deze bewoners is teruggekeerd naar hun huis, het overgrote deel van de mensen twijfelt sterk of terugkeer verantwoord is. Hierdoor ontstaan er nieuwe problemen: scholen en winkels en medische voorzieningen worden gesloten. De afgelopen periode zijn veel huizen beschadigd en onbewoonbaar geworden door de vele raketinslagen van Hezbollah. Zie bijgevoegde foto’s. In de media is geen aandacht voor de grote schade die in Israël is aangericht in deze regio.

Spooksteden
Hoewel er een staakt-het-vuren is bereikt, blijft de situatie onzeker. Veel bewoners zijn terughoudend om terug te keren vanwege de voortdurende dreiging van raketaanvallen en het ontbreken van essentiële diensten zoals scholen en gezondheidszorg in hun woonplaatsen. Sommige gemeenschappen zijn grotendeels verlaten, en bewoners beschrijven hun steden als “spooksteden”.

Een fundamentele verandering
De Israëlische regering heeft verklaard dat de veilige terugkeer van deze bewoners een prioriteit is, maar benadrukt dat dit alleen mogelijk is na een fundamentele verandering in de veiligheidssituatie. Er wordt gediscussieerd over de noodzaak van militaire actie tegen Hezbollah om deze verandering te bewerkstelligen, terwijl internationale bemiddelaars aandringen op diplomatieke oplossingen om een bredere regionale oorlog te voorkomen.

Angsten en trauma’s
Deze situatie heeft geleid tot gevoelens van verwaarlozing en frustratie onder de getroffen Joodse gemeenschappen in het noorden van Israël, die zich niet alleen fysiek onveilig voelen, maar ook emotioneel geïsoleerd van de wereldgemeenschap. Met name de media speelt hierin een cruciale rol. Door de eenzijdige berichtgeving wordt het leed en de nood in deze gebieden genegeerd. Veel kinderen zijn getraumatiseerd en angstig. Veel banen zijn verloren gegaan. Huwelijken staan onder druk en er zijn veel scheidingen. Mensen zijn wanhopig en zien geen oplossingen meer.

Onze taak
Ook voor ons, die wonen in het moderne en Israël-vijandige Nederland, komt er een moment dat de Heere ons zal vragen: Wat hebben jullie gedaan met Mijn volk? Hebben jullie hen barmhartigheid bewezen of hebben jullie het juk zwaar gemaakt voor hen? Dat kan betekenen dat we niet alleen moeten luisteren nar de Israël-vijandige media en propaganda, maar ook naar neutrale en Israël-vriendelijke berichtgeving.
Het feit dat een deel van het volk, net als andere volken, nog in ongehoorzaamheid leeft, wil niet zeggen dat bovenstaande opdracht daarmee vervalt. Terwijl Israël vanwege haar ongeloof veertig jaar in de woestijn moest rondzwerven, verweet de Heere de Moabieten dat zij Israël ‘onderweg niet met brood en water tegemoetgekomen zijn’ (Deuteronomium 23:3-4a). Jesaja zegt tegen Babel: ‘Ik was zeer toornig op Mijn volk, Ik ontheiligde Mijn eigendom en Ik gaf hen over in uw hand, maar u bewees hun geen barmhartigheid, ja zelfs voor de ouden maakte u uw juk zeer zwaar’ (Jesaja 47:6). De Heere, uw God, zal al deze vervloekingen op uw vijanden leggen en op hen die u haten en die u vervolgd hebben (Deuteronomium 30:7 en Romeinen 11:11).
Onze houding ten opzichte van het volk Israël en Joodse mensen in het algemeen is een toetssteen voor alle mensen en volken. ‘Israël zegenen’ betekent onder andere: hen liefhebben, hen het Evangelie brengen, voor hen in de bres springen, Gods plan met hen bekendmaken en voor hen bidden.
Auteur: redactie christelijknieuws.nl
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen
Israëlische producten kopen: webshop
Israël mei 2025
We zijn uitgenodigd door een familie die helemaal in het noorden van Israël woont. Sinds oktober 2023 hebben we al contact met hen. Hun banen waren gestopt door de oorlog en ze hebben zich vervolgens met hart en ziel ingezet voor de mensen om hen heen. Ook hebben ze acties op touw gezet om de vele reservisten van het leger in hun omgeving te voorzien van levensmiddelen, kleding en veiligheids-materialen. We hadden deze familie nog nooit persoonlijk gezien of ontmoet. Vele keren vroegen ze ons hen te bezoeken. Op 30 april 2025 zijn we naar hen gereisd en hebben ze ons een week lang allerlei prachtige plekken in hun land laten zien. Maar ook bezochten we heftige locaties met verwoeste huizen en gebieden door raketaanvallen en zwartgeblakerde gebieden die onlangs in brand hadden gestaan. En we brachten een bezoek aan het herdenkingspark op het Nova Festival-terrein bij Gaza.
We hoorden dat veel Joodse inwoners van Noord-Israël zich in de steek gelaten voelen door de wereld. Sinds het uitbreken van het conflict met Hezbollah in oktober 2023 zijn meer dan 60.000 mensen geëvacueerd uit grensgemeenschappen langs de Libanese grens, waaronder plaatsen als Metula en Kiryat Shmona. Velen van hen verblijven nog steeds in tijdelijke accommodaties, zoals hotels of bij familie.
Deze situatie heeft geleid tot gevoelens van verwaarlozing en frustratie onder de getroffen Joodse gemeenschappen in het noorden van Israël, die zich niet alleen fysiek onveilig voelen, maar ook emotioneel geïsoleerd van de wereldgemeenschap. Met name de media speelt hierin een cruciale rol. Door de eenzijdige berichtgeving wordt het leed en de nood in deze gebieden genegeerd of verdraaid. Veel kinderen zijn getraumatiseerd en angstig. Veel banen zijn verloren gegaan. Huwelijken staan onder druk en er zijn veel scheidingen. Mensen zijn wanhopig en zien geen oplossingen meer.
Ook voor ons, die wonen in het moderne en Israël-vijandige Nederland, komt er een moment dat de Heere ons zal vragen: Wat hebben jullie gedaan met Mijn volk? Hebben jullie hen barmhartigheid bewezen of hebben jullie het juk zwaar gemaakt voor hen?
Onze houding ten opzichte van het volk Israël en Joodse mensen in het algemeen is een toetssteen voor alle mensen en volken. ‘Israël zegenen’ betekent onder andere: hen liefhebben, hen het Evangelie brengen, voor hen in de bres springen, Gods plan met hen bekendmaken en voor hen bidden.
We hebben ons bezoek verwerkt in deze artikelen met foto’s:
– Veel onzekerheid in Noord-Israël: ‘we voelen ons in de steek gelaten’
– Tunnels onder de Klaagmuur: een fascinerend ondergronds netwerk
– Yardenit: doopplaats aan de Jordaan in het noorden van Israël
– Indrukwekkend herdenkingspark op het Nova Festival-terrein in Israël
– De Heer Jezus komt terug op de Olijfberg ten oosten van Jeruzalem
– De Klaagmuur: Een plek om te rouwen, te bidden en hoop te putten in moeilijke tijden
– Friends of Zion Museum Jeruzalem: Een unieke belevenis
– Natuurreservaat Tel Dan: Waar natuur en Bijbelse geschiedenis samenkomen
– Yardenit: doopplaats aan de Jordaan in het noorden van Israël
Auteur en foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen