Yardenit: doopplaats aan de Jordaan in het noorden van Israël

Yardenit is een doopplaats aan de Jordaan in het noorden van Israël. Het is gelegen bij de zuidelijke punt van het Meer van Galilea, nabij Kibboets Kvutzat Kinneret. Sinds de oprichting in 1981 bezoeken jaarlijk een half miljoen mensen Yardenit. Dit zijn voornamelijk christelijke pelgrims die zich willen laten dopen op deze bijzondere plaats in de rivier de Jordaan. Christelijknieuws bezocht Yardenit, momenteel is het daar rustig, er zijn beduidend minder bezoekers door de oorlog in de regio. Bekijk hieronder de fotoimpressie.

Hoewel de Bijbel aangeeft dat Jezus werd gedoopt in “Bethanië aan de overkant van de Jordaan” (Johannes 1:28), waarbij men verwijst naar Al-Maghtas in het huidige Jordanië, werd Yardenit ontwikkeld als alternatief nadat de traditionele locatie moeilijk toegankelijk werd vanwege politieke en veiligheidsredenen. De Israëlische autoriteiten hebben Yardenit ingericht als een veilige en toegankelijke plek voor pelgrims.

Voorzieningen

Yardenit biedt moderne faciliteiten in een natuurlijke omgeving. Bezoekers kunnen witte doopgewaden en handdoeken huren, en er zijn kleedkamers en douches beschikbaar. De locatie is ontworpen om een unieke sfeer te bieden voor degenen die de doop willen ervaren in de Jordaan. Sommige critici wijzen erop dat Yardenit niet de historische locatie is van Jezus’ doop en beschouwen het als een commerciële onderneming die inspeelt op religieus toerisme. Ze benadrukken dat de oorspronkelijke doopplaats, Al-Maghtas, meer archeologische en historische onderbouwing heeft.

Andere doopplaatsen

Naast Yardenit zijn er andere locaties langs de Jordaan die worden geassocieerd met de doop van Jezus, zoals Qasr al-Yahud op de Westelijke Jordaanoever. Deze locatie is sinds 2011 weer toegankelijk voor het publiek en wordt ook bezocht door pelgrims die de traditionele doopplaats willen ervaren.

Onderdompeling

Jaap Fijnvandraat noemt het belang van de doop door onderdompeling, zoals die plaatsvond in de Jordaan. Hij verwijst naar bijbelteksten zoals Matteüs 3:6 en 3:16, waar staat dat mensen ‘in de Jordaan’ werden gedoopt en dat Jezus ‘uit het water opsteeg’. Volgens Fijnvandraat duidt dit op een volledige onderdompeling in water. Hij stelt dat deze wijze van dopen overeenkomt met de betekenis van de doop als afwassing en begrafenis, zoals beschreven in Handelingen 22:16, Romeinen 6:4 en Kolossenzen 2:12.

Daarnaast benadrukt Fijnvandraat dat de doop een symbolische handeling is die de reiniging van zonden en het begraven worden met Christus uitbeeldt. Hij wijst erop dat de kinderdoop deze betekenissen mist, omdat een kind zich niet bewust kan toewijden aan Christus of zonden kan belijden.

Yardenit: www.yardenit.com
Meer: Jaapfijnvandraat.nl
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen
Auteur: Redactie christelijknieuws


Israël mei 2025

We zijn uitgenodigd door een familie die helemaal in het noorden van Israël woont. Sinds oktober 2023 hebben we al contact met hen. Hun banen waren gestopt door de oorlog en ze hebben zich vervolgens met hart en ziel ingezet voor de mensen om hen heen. Ook hebben ze acties op touw gezet om de vele reservisten van het leger in hun omgeving te voorzien van levensmiddelen, kleding en veiligheids-materialen. We hadden deze familie nog nooit persoonlijk gezien of ontmoet. Vele keren vroegen ze ons hen te bezoeken. Op 30 april 2025 zijn we naar hen gereisd en hebben ze ons een week lang allerlei prachtige plekken in hun land laten zien. Maar ook bezochten we heftige locaties met verwoeste huizen en gebieden door raketaanvallen en zwartgeblakerde gebieden die onlangs in brand hadden gestaan. En we brachten een bezoek aan het herdenkingspark op het Nova Festival-terrein bij Gaza.

We hoorden dat veel Joodse inwoners van Noord-Israël zich in de steek gelaten voelen door de wereld. Sinds het uitbreken van het conflict met Hezbollah in oktober 2023 zijn meer dan 60.000 mensen geëvacueerd uit grensgemeenschappen langs de Libanese grens, waaronder plaatsen als Metula en Kiryat Shmona. Velen van hen verblijven nog steeds in tijdelijke accommodaties, zoals hotels of bij familie.

Deze situatie heeft geleid tot gevoelens van verwaarlozing en frustratie onder de getroffen Joodse gemeenschappen in het noorden van Israël, die zich niet alleen fysiek onveilig voelen, maar ook emotioneel geïsoleerd van de wereldgemeenschap. Met name de media speelt hierin een cruciale rol. Door de eenzijdige berichtgeving wordt het leed en de nood in deze gebieden genegeerd of verdraaid. Veel kinderen zijn getraumatiseerd en angstig. Veel banen zijn verloren gegaan. Huwelijken staan onder druk en er zijn veel scheidingen. Mensen zijn wanhopig en zien geen oplossingen meer.

Ook voor ons, die wonen in het moderne en Israël-vijandige Nederland, komt er een moment dat de Heere ons zal vragen: Wat hebben jullie gedaan met Mijn volk? Hebben jullie hen barmhartigheid bewezen of hebben jullie het juk zwaar gemaakt voor hen?

Onze houding ten opzichte van het volk Israël en Joodse mensen in het algemeen is een toetssteen voor alle mensen en volken. ‘Israël zegenen’ betekent onder andere: hen liefhebben, hen het Evangelie brengen, voor hen in de bres springen, Gods plan met hen bekendmaken en voor hen bidden.

We hebben ons bezoek verwerkt in deze artikelen met foto’s:

Veel onzekerheid in Noord-Israël: ‘we voelen ons in de steek gelaten’
Tunnels onder de Klaagmuur: een fascinerend ondergronds netwerk
Yardenit: doopplaats aan de Jordaan in het noorden van Israël
Indrukwekkend herdenkingspark op het Nova Festival-terrein in Israël
De Heer Jezus komt terug op de Olijfberg ten oosten van Jeruzalem
De Klaagmuur: Een plek om te rouwen, te bidden en hoop te putten in moeilijke tijden
Friends of Zion Museum Jeruzalem: Een unieke belevenis
Natuurreservaat Tel Dan: Waar natuur en Bijbelse geschiedenis samenkomen
Yardenit: doopplaats aan de Jordaan in het noorden van Israël

Auteur en foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies