André Flach over volkshuisvesting: Huurbevriezing is geen goed idee

In commissieverband debatteerde de Kamer op woensdag 21 mei over de staat van de volkshuisvesting. Namens het kabinet was minister Keijzer afgevaardigd. De bijdrage van André Flach is hieronder te lezen.

Als je een dorstig iemand een heerlijk glas koud water geeft, is dat zeer te prijzen. Als dat water echter zout is, weet iedereen de gevolgen. De dorst is heel even gelest, maar het zoute water wekt zijn dorst alleen maar op. Ziedaar de huurbevriezing: het lijkt op een verlichting voor huishoudens. Het idee over de huurbevriezing is genomen in een slapeloze nacht voor onderhandelaars. En dat is te zien: iedereen die langer dan drie minuten hierover nadenkt, zal erkennen wat een dramatisch slecht idee dit is. Het is als het drinken van zout water. Op korte termijn genereus, op lange termijn desastreus. 

Werkelijk iedereen is hier de dupe van:

  • De woningzoekende: doordat er minder huizen worden gebouwd, loopt het tekort van 400.000 woningen op.
  • De meest kwetsbare huurder gaat er netto 25 euro per maand op vooruit, maar de besparing van 30 tot 50 euro per maand op stookkosten van zijn tochtige huis gaat niet door.
  • De starter op de woningmarkt kan zijn eerste huisje wel vergeten: 16.000 woningen zullen er minder worden gebouwd vooral in het goedkopere segment.
  • Woningcorporaties: zelden is er zoveel investeringsbereidheid geweest bij corporaties, en zelden hebben ze zo’n brutale klap in het gezicht gehad die de helft van hen in acute investeringsproblemen brengt. 35 miljard aan investeringen verdwijnt.

En verder voorzitter: 0,6 megaton minder CO2 besparing door dat er niet verduurzaamd kan worden, wachtlijsten lopen op, sociale voorraad slinkt, schimmelende woningen worden niet gerenoveerd en zo kan ik nog even doorgaan. Wat ik het meest cynische vind voorzitter: de enige die hier beter van wordt, letterlijk de enige is de Rijksoverheid zelf. De maatregel kost de overheid namelijk niks, sterker nog, deze levert zelfs jaarlijks een besparing op van een half miljard door minder huurtoeslag. Schaamteloos…

Doe dit niet!

En ik spreek de coalitiepartijen PVV, BBB, NSC en VVD hier ook nadrukkelijk op aan: Doe dit niet! Het is geen schande om te erkennen, dat het een mooi gebaar richting huurders leek, maar in werkelijkheid iedereen de dupe ervan is. Politieke moed is soms ook terugkomen op je plan en nu de PVV toch heeft aangegeven het hoofdlijnenakkoord te willen openbreken, liggen hier kansen.

Dan richting de minister: waarom heeft u dit laten gebeuren, zo kunt u toch nooit meer uw doelen halen? Hoe legt u dit uit aan al die gemeenten, bouwers en ontwikkelaars. Dit is obstructie, minister trek aan de noodrem! Sta voor de woningzoekenden, de starters, de corporaties!

Graag zou ik van de minister een overzicht ontvangen van alle woondeals en afspraken die door de huurbevriezing niet meer door kunnen gaan. De huurbevriezing zal namelijk gevolgen hebben voor de hele woningmarkt.
Zagen aan de poot van de sociale woningbouw, zorgt er gewoon voor dat de boel instort. Wijken worden vaak gemengd gebouwd. Het wegvallen van sociale woningbouw zal ook betekenen dat er minder koop- en middenhuurwoningen gebouwd gaan worden. Onbestaanbaar, wat de SGP betreft. Provincies en gemeenten krijgen hun projecten niet meer rond, als de sociale woningbouw stokt.

  • Wat gaat de minister hieraan doen?

Aanpassingen Wet Betaalbare Huur

Even iets anders: de SGP is wel blij dat de minister openstaat voor aanpassingen van de Wet Betaalbare Huur. De SGP heeft tegen deze wet gestemd, maar voorstellen die de wet beter maken, zien wij positief tegemoet. Ik heb bij de behandeling van de wet een amendement ingediend om kleine particuliere verhuurders meer handelingsperspectief te geven. Door mijn voorstel zouden ze niet al na één, maar na drie jaar moeten voldoen aan de wet. Ik ken de minister als iemand die oog heeft voor de praktische uitwerking van wetten. Vandaar ook de voorstem van deze minister, destijds als Kamerlid, voor mijn amendement.. Desondanks is het amendement verworpen, maar gezien de alarmerende signalen vanuit de huurmarkt, zeker ook van kleine particuliere beleggers, is de noodzaak om in te grijpen er nog steeds.

  • Ik ben dan ook benieuwd of de minister wil bezien of er voor deze groep verhuurders ruimte is voor een aanpassing van de Wet Betaalbare Huur.

Als tweede: op basis van de Wet Betaalbare Huur mogen de huren van middenhuurwoningen maximaal stijgen met de CAO-ontwikkeling plus één procent. De WWS-tabel, op basis waarvan de maximale huur wordt bepaald, wordt echter elk jaar geïndexeerd met inflatie. Daardoor komt het voor dat huren mogen stijgen volgens de systematiek van de Wet Betaalbare Huur, maar worden beperkt door de lagere indexatie van de WWS-tabel.

  • Staat de minister ervoor open om te bezien of de indexatie van de WWS-tabel anders vormgegeven kan worden?

Dankuwel.

Auteur: André Flach
Web: www.sgp.nl
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies