Rick de Gier noemt zijn albums en band graag naar de plaatsen waar hij woonde. Zo heet zijn band Ponoka naar het Canadese dorp waar hij opgroeide. In september brengt hij een soloalbum uit dat hij ‘Vliegtuigsporen Boven Houten’ noemt. In Houten bracht hij zijn tienerjaren door. De Gier neemt zijn luisteraars mee op een nostalgische ontdekkingstocht door het Utrechtse vinexdorp.
“Waar ooit de weg ophield en distels groeiden, daar is de wildernis getemd. Waar je dieren sprak en engelen vermoedde daar dwaal je nu alleen, alleen nog zelf. Soms droom je er nog van, soms voel je het nog even. Hoe alles open lag, de woestheid en de leegte.” Dit is een citaat uit het openingslied ‘Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra’ over een nieuwe woonwijken waarvoor de wildernis getemd is. Ook het volgende nummer is gekruid met nostalgie: “’s Morgens kan ik fietsen met m’n ogen dicht, de snackbar en de speeltuin en de kerk. Vroeger naar het schoolplein en nu na twintig jaar dezelfde kilometer naar mijn werk.” Maar liefst dertien nummers staan er op deze muzikale ode aan Houten.
Omvangrijke roman
Het project begon ruim tien jaar geleden. Het idee was om een boek te maken. Na het verschijnen van zijn roman ‘Ninevé’ (2011) en verhalenbundel ‘Verdwaald In Ponoka’ (2013) vatte De Gier het plan op om een omvangrijke roman te schrijven over Houten. Hij worstelde ermee en meerdere half-voltooide manuscripten later bedacht hij dat de thematiek zich misschien beter leende voor een album. Dat het project met de focus op tekst en verhalen begon, is duidelijk te horen. Aan de teksten is veel aandacht besteedt en songteksten als ‘Nieuw Jeruzalem’ en ‘De Taal Van Engelen’ zijn gelaagd en zorgvuldig opgebouwd. Muzikaal is het project minder spannend en gelaagd.
Synthesizers
In tegenstelling tot de muziek die Rick de Gier met Ponoka maakte missen de gitaren en zijn enkel synthesizers uit de kast gehaald. De beats die eruit zijn gehaald zijn erg minimalistisch. Ook lijken de melodielijnen van de verschillende nummers wel erg veel op elkaar. Ricks melancholisch gekleurde vocalen passen goed in een bed van gitaararrangementen, dus dat mis je bij het luisteren van dit album meteen. De keuze voor minimalistische begeleiding is in de stal van het label VOLKOREN waar het album verscheen overigens niet uitzonderlijk. In deze zin is de keuze niet vreemd of opvallend. De Gier had ook nog een andere reden om voor synthesizers te kiezen. “De keuze sluit aan bij de sfeer van een Houtense ‘jaren tachtig’-wijk. Gitaren speelden slechts een bijrol en de invloed van synthpop-pioniers als Pet Shop Boys en New Order waren moeilijk te missen.”
Honderdste release
De sound ontstond in samenwerking met voormalig Ponoka-gitarist Theo Nap, die het album mede uitvoerde en produceerde. In zijn Wooden Cup Studio op het platteland van Wilnis, bezaaid met vintage synthesizers bleef het duo net zo lang toetsen indrukken en aan knoppen draaien en effecten toepassen tot volgens hen exact de juiste klanken ontstonden.
Bij het Nederlandse indielabel VOLKOREN verschenen ook de vier albums die De Gier onder de bandnaam Ponoka uitbracht. ‘Vliegtuigsporen Boven Houten’ is de honderdste release van VOLKOREN en verschijnt op 12 september.
Tour
Rond de release van het album gaat Rick de Gier in gezelschap van Theo Nap en Pim van de Werken (ook een oud-lid van Ponoka) door het land touren. Tijdens de optredens worden de liedjes aangevuld met beelden en verhalen over Houten. Aanvullend op het album brengt De Gier een boekje uit met foto’s, verhalen, essays, songteksten en een bonustrack. Deze bundel is exclusief verkrijgbaar tijdens de liveshows en via zijn eigen website.
Meer informatie: rickdegier.com
Tekst: Rosanne de Boer
Beeld: Screenshot YouTube