Israël en de Bijbel: Bijbelverspreiding onder het Joodse volk

Israël en de Bijbel is een Nederlandse stichting met als missie het verspreiden van het Evangelie onder het Joodse volk. Vanuit een diepgeworteld geloof in de betrouwbaarheid van de Bijbel en Gods onvoorwaardelijke liefde voor Israël, wil de organisatie christenen bewust maken van de blijvende betekenis van Israël in Gods heilsplan.

De organisatie Israël en de Bijbel is opgericht in 1970 in Nederland. De aanleiding voor de oprichting was een groeiende overtuiging bij enkele Nederlandse christenen dat het Evangelie ook – of juist – met het Joodse volk gedeeld moest worden. Vanuit liefde voor Israël én vanuit gehoorzaamheid aan de Bijbelse opdracht, besloten zij een stichting op te starten die zich specifiek zou richten op Bijbelverspreiding onder het Joodse volk.

Initiatiefnemers

De Nederlandse stichting Israël en de Bijbel is ontstaan uit een persoonlijk gesprek in 1969. De drie hoofdoprichters waren:

  • Jacobus Klein Haneveld (1918–1988), die diep geraakt werd door een simpel, maar indringend inzicht: liefde voor Israël betekent ook dat Joden vandaag de dag het Evangelie verdienen.
  • Wim Griffioen, medestichter met Klein Haneveld in het oorspronkelijke initiatief ‘Eerst de Jood’.
  • Klara van Dijk‑Engi, eveneens een van de drie oorspronkelijke initiatiefnemers in 1969

In 1970 koos men voor de naam Israël en de Bijbel, zoals deze vandaag nog steeds wordt gevoerd. Vanaf 1972 ontstond een nauwe samenwerking met Margaret de Kock en Joke Goedhart uit Amsterdam. Dit leidde tot de verspreiding van meer dan 100.000 tweetalige Nieuwe Testamenten wereldwijd.

Hoe het begon

In de jaren vóór de oprichting waren er wereldwijd al bewegingen en organisaties die zich bezighielden met evangelisatie onder Joodse mensen. Maar in Nederland bestond er nog weinig structurele aandacht voor dit specifieke werkveld. De initiatiefnemers van Israël en de Bijbel waren geïnspireerd door:

  • De Bijbelse opdracht om het Evangelie “eerst aan de Jood” te brengen (Romeinen 1:16).
  • De overtuiging dat veel Joden nog nooit het Nieuwe Testament in hun eigen taal hadden gelezen.
  • Een diep respect voor het Joodse volk als Gods uitverkoren volk

Ze besloten een organisatie op te richten die zou voorzien in Bijbels – met name tweetalige edities (bijv. Hebreeuws-Nederlands, Hebreeuws-Russisch) – die kosteloos konden worden uitgedeeld aan Joodse mensen, zowel in Israël als wereldwijd.

Groei van de organisatie

In de jaren na de oprichting groeide Israël en de Bijbel gestaag. De stichting ontwikkelde relaties met Messiasbelijdende Joden in Israël en daarbuiten, begon evangelisatie projecten in Oost-Europa en breidde haar Bijbelverspreiding uit naar onder andere Ethiopische Joden, Russisch sprekende Joden en zelfs naar ultraorthodoxe gemeenschappen.

Ook werd steeds meer aandacht besteed aan onderwijs en voorlichting binnen Nederlandse kerken. De organisatie wil kerken toerusten om het Joodse volk te begrijpen in het licht van de Schrift en om bewust te zijn van hun blijvende plaats in Gods plan.

Messias

De stichting werd opgericht met het verlangen om Joodse mensen in aanraking te brengen met hun eigen Messias: Jezus Christus. Tegelijkertijd wil Israël en de Bijbel onder christenen het besef versterken dat de verbonden en beloften van God met Israël nog steeds geldig zijn. Dat betekent dat de rol van Israël niet iets uit het verleden is, maar een levend onderdeel van Gods plan voor de toekomst.

Verspreiding van de Bijbel

Een kernactiviteit van de organisatie is het verspreiden van de Bijbel onder Joodse mensen, in hun eigen taal en cultuur. Dit gebeurt wereldwijd, onder andere via:

  • Hebreeuwse Bijbels in Israël
  • Russisch Bijbels voor Joden in de diaspora
  • Verspreiding van de Backpackbijbel wereldwijd
  • Evangelisatieprojecten in onder andere Oekraïne, Duitsland en de VS

Bijzonder is dat de Bijbels die worden uitgedeeld vaak speciaal worden samengesteld, bijvoorbeeld met uitleg, verwijzingen naar Messiaanse profetieën, en getuigenissen van Joodse gelovigen.
Naast evangelisatie richt Israël en de Bijbel zich ook op toerusting van christenen. Via lezingen, publicaties en Bijbelstudies wordt onderwijs gegeven over thema’s als:

  • De profetieën over Israël
  • Het Jodendom en het christelijk geloof
  • Gods blijvende verbond met het Joodse volk

Een belangrijk doel hierbij is het tegengaan van theologische stromingen die Israël uit Gods plan wegredeneren (vervangingsleer). De stichting werkt met respect voor de Joodse identiteit en overtuiging. Ze benadert mensen niet met dwang, maar biedt hen de Bijbel aan met liefde en openheid. De medewerkers zoeken bewust de dialoog en bouwen aan relaties, in plaats van te “zenden” op afstand. De stichting ziet ook een profetische betekenis in de terugkeer van Joden naar het land Israël. Volgens hun visie zijn veel Bijbelse profetieën letterlijk in vervulling aan het gaan. Het herstel van Israël als natie wordt dan ook gezien als een duidelijk teken van Gods trouw.

Een brug

Israël en de Bijbel wil meer zijn dan een organisatie: het is een brug tussen christenen en het Joodse volk. In een tijd waarin polarisatie toeneemt, en waarin Israël vaak een controversieel onderwerp is, kiest de stichting voor liefde, trouw en bijbels fundament. Hun werk herinnert eraan dat Gods Woord niet veranderd is – en dat Zijn beloften standhouden, ook voor Israël.

Backpackbijbel

De Backpackbijbel is een klein, lichtgewicht uitgevoerde Bijbel, speciaal ontworpen voor Israëlische backpackers – gemiddeld zijn er zo’n 75.000 jonge mensen die jaarlijks na hun diensttijd de wereld over trekken.
Het is een volledige Bijbel in één handzaam formaat. De eerste versie bevatte het Nieuwe Testament en de Psalmen in modern Hebreeuws, met een beschermende hoes en ritssluiting. Recente herdrukken bevatten nu ook het volledige Oude Testament (Tenach) in klassiek Hebreeuws, plus het Nieuwe Testament in modern Hebreeuws.
De backpackbijbel heeft een uitgebreide index met Messiaanse profetieën uit het Oude Testament; een themaregister dat ingaat op vragen als eenzaamheid, angst, identiteit en geloof; een duurzaam ritsomhulsel en een handig leeslint voor praktisch gebruik onderweg

Waarom specifiek voor backpackers?

In Israël is het gebruikelijk dat jongeren na hun militaire dienst twee tot drie jaar gaan backpacken — vaak in Azië, Zuid-Amerika, Australie of Nieuw-Zeeland – op zoek naar rust en vooral om te komen tot de beantwoording van persoonlijke vragen. Onderweg worden velen helaas geconfronteerd met drugs, oosterse religies en vaak ook eenzaamheid.

Spirituele behoefte

Stichting-medewerkers ervaren tijdens hun reizen dat veel ex-militairen openstaan voor gesprekken over het geloof en de Messias, juist binnen de context van hun zoektocht. De Backpackbijbel wordt hen dan als “cadeau” aangeboden, vaak ontstaan er spontaan diepgaande gesprekken.

Verspreiding

Sinds 2018 zijn er meer dan tienduizend exemplaren verspreid, samen met het Israëlisch Bijbelgenootschap. De voorraad was uitverkocht, waarna besloten is een herdruk van 10.000 exemplaren te financieren, met extra inhoud en aansluitend bij hun missie. De Backpackbijbel is méér dan een compacte Bijbel: het is een strategisch middel om jonge Israëlische reizigers op een respectvolle manier in contact te brengen met hun eigen Schrift én het geloof in Jesjoea. Door functionaliteit, inhoud en zorgvuldige achtergrondintegratie – zoals indexen op thema’s – biedt dit boek niet alleen spirituele voeding, maar ook praktische houvast en hoop tijdens een kwetsbare levensfase.

Ondersteuning via HaNavad

Naast de papieren Bijbel heeft de stichting ook een online platform genaamd HaNavad, een reizigershub waar backpackers gastgezinnen, vervolgondersteuning en ontmoetingsplekken kunnen vinden. HaNavad (dat in het Hebreeuws ‘de nomade’ betekent) is een speciaal ontwikkelde website en online community die bedoeld is als ondersteuning voor Israëlische backpackers. De naam verwijst naar het Bijbelse nomade-idee (zoals Abraham in tenten woonde), en staat symbool voor jonge reizigers die onderweg zijn – zowel fysiek als spiritueel. De site heeft als slogan: “Vind je volgende bestemming, onderweg en in het leven.” Ze biedt praktische en spirituele ondersteuning aan backpackers: van tips en gastgezinnen tot inspiratie en geloofsonderhoud.

Gastgezinnen-netwerk

Op HaNavad kunnen jonge Israëlische reizigers adressen vinden van christelijke gastgezinnen wereldwijd die hen uitnodigen voor verblijf, gesprekken en verdieping in geloof. Dit netwerk biedt niet alleen een slaapplek, maar ook een veilige omgeving voor open gesprekken over levensvragen, geloof, identiteit en de Messias.

Verwijzing via de Backpackbijbel

Achterin de Backpackbijbel zit een flyer met een link naar HaNavad. De stichting wil zo reizigers helpen bij het verder ontdekken van de Bijbel en geloofservaringen, juist terwijl ze onderweg zijn. Het platform geeft richting in fysieke verplaatsing én levensvragen. Het biedt een laagdrempelige manier om in gesprek te gaan over de betekenis van de Bijbel voor hun leven. Door lokale christelijke contacten wordt continuïteit in geloofszorg gewaarborgd, zelfs na de reis.

Auteur: Redactie / website Israël en de Bijbel
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen (Ontmoetingsdag Israël en de Bijbel)
Web: www.israelendebijbel.nl
Gastgezinnen wereldwijd: www.hanavad.com

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies