Anne van der Bijl smokkelde Bijbels in een VW Kever naar Oost-Europa

In 1955 maakt de Nederlandse christen Anne van der Bijl een reis naar Warschau, Polen. Daar ontmoet hij geloofsgenoten die verstoken zijn van Bijbels. Hij besluit ter plekke te handelen en begint op persoonlijk initiatief met het smokkelen van Bijbels naar vervolgde christenen in het communistische Oost-Europa.

Anne van der Bijl (1928–2022) – beter bekend als Brother Andrew – was de oprichter van Open Doors en stond wereldwijd bekend als “God’s Smuggler”. In 1955 begon hij zijn levensmissie: vervolgde christenen bemoedigen en Bijbels brengen naar landen waar geloof verboden of onderdrukt werd. Met niets meer dan een koffertje vol Bijbels en onwankelbaar geloof, reisde hij het IJzeren Gordijn over. Zijn levensverhaal inspireerde miljoenen mensen wereldwijd om te bidden, te geven en op te staan voor vervolgde gelovigen. Wat begon met één man, groeide uit tot een wereldwijde beweging.

VW Kever

Zijn missie groeit al snel. In 1957 ontvangt hij een Volkswagen Kever die hem in staat stelt veel grotere hoeveelheden Bijbels en boeken naar landen achter het IJzeren Gordijn te vervoeren. Uit die begindagen ontwikkelt zich gaandeweg een organisatie rond zijn werk onder de naam: Open Doors, met als leidend principe de Bijbeltekst uit Openbaring 3:2: “Wees wakker en versterk het overige dat dreigt te sterven.”

Project Pearl

De eerste landen waar gewerkt werd, waren communistische landen in Europa, later gevolgd door landen als China (Project Pearl, 1981) waarin binnen één nacht een miljoen Chinese Bijbels werd gedropt op een strand bij Shantou. Daarna werden ook Rusland, het Midden-Oosten, Azië, Afrika en Latijns‑Amerika betrokken bij het werk.

Toerusten en steunen van vervolgde christenen

Open Doors staat voor het toerusten en steunen van vervolgde christenen wereldwijd. De aanpak omvat: verspreiden van Bijbels en christelijke literatuur; aanbieden van bijbelse en leiderschapstrainingen; praktische ondersteuning zoals noodhulp en juridische bijstand met gebed als strategisch fundament bij iedere stap.

Open Doors-dagen

Vanaf de jaren tachtig groeide in Nederland ook de bekendheid van Open Doors. De jaarlijkse Open Doors‑dag groeide uit van een lokale bijeenkomst in Ermelo tot een landelijk evenement met duizenden bezoekers in onder meer de IJsselhallen en de Jaarbeurs Utrecht. De landelijke Open Doors-dagen zijn jaarlijkse ontmoetingsmomenten waar duizenden betrokken christenen samenkomen om te luisteren naar indrukwekkende verhalen uit de vervolgde kerk, te bidden, te zingen en zich te laten inspireren. Wat begon als een kleinschalige bijeenkomst in Ermelo groeide uit tot een groot, landelijk evenement met sprekers uit onderdrukte gebieden, live muziek en ruimte voor ontmoeting en gebed. Deze dagen vormen een krachtig teken van verbondenheid tussen de vrije en vervolgde kerk – een moment waarop we als één lichaam onze stem verheffen voor hen die vaak in stilte lijden.

Organisatie

Open Doors Nederland bestaat uit verschillende teams zoals ‘Verhalen & Content’, ‘Digitaal’ en ‘Operationeel Relatiemanagement’, en wordt geleid door directeur Maarten Dees, met toezicht door een Raad van Toezicht. De organisatie is erkend door CBF (het Centraal Bureau Fondsenwerving) en voldoet aan strenge eisen van goed bestuur, transparantie en financiële verantwoording.

Actief in meer dan 50 landen

Open Doors is actief in meer dan 50 landen waar christenen te maken hebben met vervolging, onderdrukking of extreme sociale druk. De organisatie biedt daar Bijbels, training, traumazorg, noodhulp en structurele ondersteuning aan lokale kerken. Wereldwijd opereert Open Doors via een netwerk van veldwerkers én meer dan 25 nationale kantoren, waaronder in Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Australië. Deze kantoren ondersteunen het werk in risicogebieden met fondsen, gebed en bewustwording. Zo vormt Open Doors een wereldwijde beweging die lokale kerken versterkt, waar vervolging het heftigst is.

Samengevat

Open Doors begon in 1955 als de eenmansmissie van Anne van der Bijl om Bijbels te smokkelen naar onderdrukte christenen in Oost-Europa. Vanuit die bescheiden start groeide de organisatie uit tot een wereldwijde beweging die actief is in meer dan 50 landen. Wat ooit begon met één VW Kever en een koffer vol Bijbels, is nu een organisatie die jaarlijks miljoenen christenen toerust, ondersteunt en bemoedigt – gesteund door duizenden gebeden en donaties.

Hebreeën 13:3 – “Denk aan de gevangenen alsof u zelf ook gevangen bent, en denk aan hen die slecht behandeld worden, alsof u ook zelf lichamelijk slecht behandeld wordt.”
Deze tekst roept op tot solidariteit, gebed en medeleven met mensen die lijden om hun geloof – en dat is precies de kern van wat Open Doors doet: vervolgde broeders en zusters wereldwijd ondersteunen.

Auteur: Redactie / website Open Doors
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen
Web: www.opendoors.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies