Deelnemers INNOV8-conferentie brengen trends en succesfactoren in kaart

Op 25 en 26 november 2014 is er in Ede een conferentie voor professionele jeugdwerkers binnen kerken, christelijke organisaties en in een missionaire context, georganiseerd door EA-EZA.

De conferentie is een activiteit van het netwerk INNOV8 en biedt kinder- en jongerenwerkers de mogelijkheid om kennis, ervaring en ideeën uit te wisselen. Tijdens deze vierde conferentie zullen de deelnemers met elkaar een waarderend onderzoek doen aan de hand van veertien thema’s. Doel is te komen tot een analyse van het jeugdwerk anno nu en te ontdekken wat trends en kritische succesfactoren zijn.

Chemie

De conferentie met als thema ‘Chemie’ draait om het leggen van verbindingen: zowel praktisch door middel van ontmoeting, maar ook inhoudelijk door reflectie rondom de nieuwste ontwikkelingen, persoonlijke ervaringen en visie en beleid. Ook het waarderend onderzoek kenmerkt zich door verbinding. Door (positieve) ervaringen uit de praktijk gestructureerd bij elkaar te brengen kunnen kritische succesfactoren op deelgebieden aan het licht komen.

Input voor het onderzoek


Ruud Bouman, een van de projectgroepleden, over de onderzoeksmethode: “Door middel van het waarderend onderzoek leveren deelnemers een bijdrage aan de stand van zaken van het jeugdwerk in Nederland op dit moment. Ze komen dus niet alleen om te consumeren, maar leveren op een inspirerende manier zelf input voor het onderzoek. Daarnaast leren ze al doende hoe deze methode werkt.”

Participatiesamenleving

In het plenaire programma spreekt Jan Hoogland over wat veranderingen in de participatiesamenleving betekenen voor het jeugdwerk. Hoogland is onder meer universitair docent bestuurswetenschappen aan de VU, bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan de Universiteit Twente en lector Vormend Onderwijs bij de GH. Ook spreekt godsdienstpedagoog Jos de Kock. Hij is als universitair docent en onderzoeker (Onderzoekscentrum voor Jeugd, Kerk en Cultuur) verbonden aan de PThU en hoofdredacteur van Journal of Youth & Theology.

Organisatie

INNOV8 startte in 2008, op advies van de werkgroep Jeugd van de EA, met een succesvolle conferentie. Inmiddels zijn ruim driehonderd professionele jeugdwerkers bij het netwerk betrokken. Om het jaar is er een conferentie. Tussentijds zijn er INNOV8-ontmoetingen en een zeer levendige Facebookgroep.

De INNOV8-projectgroep bestaat uit: Jakob Stolk (JOP), Sabine van der Heijden (CHE), Ruud Bouman (Youth for Christ), Paul Smit (lokale senior jeugdwerker), Michel Koekkoek (lokale junior jeugdwerker), Gwenda Visscher (kinderkwartier) onder leiding van Vincenza La Porta (EA-EZA).

Het PKN toerustingscentrum gaf deze maand de accreditatie af en noemt INNOV8 binnen haar erkende open aanbod. Kerkelijk werkers binnen de PKN krijgen bij deelname 0,5 Permanente Educatie-punt.

Vincenza La Porta
© Henk-Jan Oudenampsen
10-07-2014
Jongeren
https://www.innov8.nu

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies